Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

śliwki ulena

  • Autor: Haanala Data: 2006-08-24 17:21:27

    Witajcie! Co można zrobić dobrego ze śliwek ulena, oprócz oczywiście zjedzenia na surowo? Posadziłam drzewko 5 lat temu i wreszcie są owoce. Nie nadążamy z jedzeniem.Podpowiedzcie coś proszę, bo większość przepisów jest na śliwki węgierki.

  • Autor: EWA007 Data: 2006-08-24 17:25:31

    Napisz trochę -co to za śliwki, jak wyglądają, jak smakują? Właśnie szukam , jakie by tu drzewka i krzewy owocowe posadzić.

  • Autor: Haanala Data: 2006-08-24 19:09:49

    Owoce są okrągłe, żółto-zielone, bardzo słodkie. Spotkałam nazwę renkloda ulena.

  • Autor: EWA007 Data: 2006-08-24 19:16:28

    Dziękuję.

  • Autor: aryt Data: 2006-08-24 19:42:33

    Mam ulenę na działce , co roku ma mnóstwo owoców , zamrażam je ( usuwam pestki , kroję na ćwiartki ) , robię dżemy , kompoty , piekę ciasta i oczywiście robię na obiadek knedle .Pozdrawiam.

  • Autor: zabki Data: 2006-08-24 20:32:05

    Właśnie dzisiaj umyłam i po usunięciu pestek zamroziłam ! Nie wiedziałam że to ulena ! Nareszcie wiem co mam
    Moje też poraz pierwszy ( też 5 lat temu posadzone drzewko) tak zaowocowało. W zeszłym roku były trzy sztuki, ale jak smakowały!!!!
    Ps. Czy z zamrożonych śliwek będę mogła ( po rozmrożeniu oczywiście ) zrobić dżem? Teraz nie mam czasu niestety.

  • Autor: aryt Data: 2006-08-24 22:20:30

    Nie robiłam dżemów z zamrożonych ulen , ale myślę , że można , przecież w zimie wykorzystuje się owoce do ciast , deserów , knedli właśnie mrożonych.Pozdrawiam.

  • Autor: Haanala Data: 2006-08-24 23:11:16

    Serdecznie dziękuję. Najpierw zrobię dżem, część śliwek zamrożę , myślę, że do ciasta będą dobre.

  • Autor: zabki Data: 2006-08-25 18:40:18

    Wielkie dzięki za poradę ! Zrobię potem z mrożonych !

  • Autor: Glumanda Data: 2006-08-25 07:21:32

    Hallo Zabusiu! nie powinno byc zadnych klopotow, ze zrobieniem dzemu z owocow zamrozonych. Ja robilam juz tak z truskawkami oraz jagodami, mango oraz borowkami. Jedyna rzecz przy sliwkach (nie wegierkach) moga puscic wiecej soku, dzem czy konfitura beda przez to rzadsze - dodaje wtedy troche wiecej substancji zelujacych lub jesli ktos tego nie uzywa - pogotowac dluzej do odparowania plynu. Pozdrawam, Glumanda.

  • Autor: zabki Data: 2006-08-25 18:47:23

    Oj kochana, dzięki. Już nawet kupiłam sobie trzcinowy cukier żelujący, ale poczeka aż będę miała czas w zimne jesienne lub zimowe wieczory!
    Chwilowo myję, oczyszczam i zamrażam chilli ( rety ile mi tego wyrosło !!! ). Buźka!

  • Autor: alman Data: 2006-08-25 20:05:59

    możesz zrobić takie http://wielkiezarcie.com/przepis10227.html

  • Autor: zabki Data: 2006-08-27 10:47:35

    Dzięki wielkie !!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu