Forum

Kuchenne porady

Jak zaparzyć kawe w ekspresie??

• Autor: andzia005 Data: 2006-08-24 17:43:03

Witam was kochani .Mam taki oto problem.Kupiłam sobie ekspres do kawy bo piłam już nie raz kawe z ekspresu i mi bardzo smkowała.A tą którą ja parze poprostu nieda sie pić .Niewiem czy zła kawe daje czy złe proporcje.Jeśli macie jakiś sprawdzony przepis na smaczną kawe z ekspresu bardzo prosze o porade.

• Autor: mlena Data: 2006-08-24 18:02:26

Nie wiem jaki ekspres kupiłaś ciśnieniowy czy przelewowy. Mnie najbardziej smakuje kawa z ekspresu ciśnieniowgo. Jeżeli chodzi o kawę, to kupuję tchibo exclusive tą granatową- mnie smakuje, ale to rzecz gustu. Czasami do zaparzonej juz kawy ze śmietanką lub mleczkiem dodaję łyżeczkę czekolady w proszku i łyżeczkę spirytusu lub koniaku. Tak podaje kawę na specjalne okazje lecz trzeba ją delikatnie oslodzić, wtedy ma niepowtarzalny smak. Zyczę smacznego Magdalena

• Autor: aryt Data: 2006-08-24 19:39:21

Ja mam ekspres przelewowy , a kupuję najczęściej kawę sati , by kawa nabrała smaku wlewam  piankę ze śmietanki ( podgrzewam w garnuszku śmietankę do kawy , ale nie doprowadzam do wrzenia , następnie miksuję , aż do utworzenia się piany ) i tak przygotowaną miksturkę delikatnie wkładam łyżką do szklanki z kawą , można posypać pianę cynamonem , czekoladą , czekoladą z wanilią .Życzę smacznego !

• Autor: smakosia Data: 2006-08-25 07:52:38

Nie podałaś najważniejszej informacji, nie wiemy jakiego rodzaju posiadasz ekspres. Jeśli ciśnieniowy to zerknij na naszą starą dyskusję ( tam jest o miarkach kawy i o gatunkach - powyżej ) wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=40594&post=40642

• Autor: andzia005 Data: 2006-08-25 07:54:11

Witam mam ekspres przelewowy.Ale ile tej kawy na jaka porcje wody.Bo moja najczesciej wychodzi albo lura albo szatan.Poprostu jest to paskudztwo nie do spozycia.

• Autor: smakosia Data: 2006-08-25 07:59:31

Oj przykro mi, bo nie znam się na przelewowym ekspresie, mam ciśnieniowy więc Ci nie pomogę. Nie martw się jednak, bo jak znam "Żarłowiczów", to zaraz ktoś ruszy Ci z pomocą :-). Myślę też, że wartyo poeksperymentować na początku. Zmieniaj proporcje a jak to nie pomoże to pokuś się na zmianę gatunku kawy. Ja uwielbiam Tchibo Espresso i Lavazzę Espresso.

• Autor: ekkore Data: 2006-08-25 08:52:25

Na dzbanek 1,2 litra (były z tego 4 kubki ciut większe od tych dodawanych do nescaffe) sypałam 3 miarki kawy - mocniejsza już mi nie smakowała. 1 miarka to około 1,5 łyżeczki kawy.
    teraz mam ekspres ciśnieniowy, sypię więcej kawy na filiżankę (zgodnie z zaleceniami) i wcale mi się nie wydaje mocna.

• Autor: andzia005 Data: 2006-08-25 17:10:17

A jaką kawe polecacie moze poprostu kawa sie nie nadaje ja daje jacobs kronung

• Autor: ekkore Data: 2006-08-27 09:55:13

jacobs jest mocną, aromatyczną kawą. Na początku do jej smaku trzeba się przyzwyczaić - wydaje się cierpka. jeżeli się przyzwyczaisz, to potem inne, te słabsze już tak nie smakują.
    Ja jak mam okazję przywożę jacobsa z Niemiec czy Austrii. I wcześniej przez kilka dni musiałam przyzwyczajać się do smaku (przy ekspresie przelewowym), przy ciśnieniowym już nie, bo kawa tak przygotowana smakuje lepiej i wcale nie czuje się mocy (jedna która mi nie podpasowała to była czarna lavazza).

jeżeli chcesz łagodniejsze kawy wypróbuj jacobs żółty, złoty - (nazw nie pamiętam, po kolorach opakowań) lub tschibo family (żółta)

• Autor: andzia005 Data: 2006-08-28 09:18:18

Witam,
    Jacobs zółty to zdaje sie jest ten gronad  czy jakos tak ,no musez przyznac ze on mi nie zabardzo podchodzi .Ale tchibo family no wlasnie pilam kiedys parzona i byla nie najgorsza.Popróbuje i sie zobaczy.Mimo wszystko i tak czekam na ciekawe  przepisy.Pozdrowionka

• Autor: andzia005 Data: 2006-08-31 09:48:08

Widze ze juz nikt tu nie zaglada.Cyzby bylo wam brak dobrych przepisow na kawe z ekspessu .A moze jednak ktos cos tutaj jeszcze napisze.Pozdrawiam

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-31 10:09:00

andzia005 a moze sprobuj do filtra z kawa wsypac szczypte (doslownie czubeczek noza) soli albo szczypte kardamonu czy cynamonu lub lyzeczke dobrego kakao (w proszku). Albo w gotowej kawie rozpusc w filizance kostke dobrej gorzkiej czekolady?... to moje ulubione sposoby. Pozdrawiam serdecznie

• Autor: andzia005 Data: 2006-09-02 18:04:22

No dobry pomysl przyznam ze niewpadlam na to .A pamietam ze kiedys ktos mi mowil cos o soli.Wyporbuje

• Autor: marinik Data: 2006-09-02 18:09:50

Kawałek skórki cytrynowej lub pomarańczowej też dobrze dosmacza.

Przejdź do pełnej wersji serwisu