Witam was kochani .Mam taki oto problem.Kupiłam sobie ekspres do kawy bo piłam już nie raz kawe z ekspresu i mi bardzo smkowała.A tą którą ja parze poprostu nieda sie pić .Niewiem czy zła kawe daje czy złe proporcje.Jeśli macie jakiś sprawdzony przepis na smaczną kawe z ekspresu bardzo prosze o porade.
Nie wiem jaki ekspres kupiłaś ciśnieniowy czy przelewowy. Mnie najbardziej smakuje kawa z ekspresu ciśnieniowgo. Jeżeli chodzi o kawę, to kupuję tchibo exclusive tą granatową- mnie smakuje, ale to rzecz gustu. Czasami do zaparzonej juz kawy ze śmietanką lub mleczkiem dodaję łyżeczkę czekolady w proszku i łyżeczkę spirytusu lub koniaku. Tak podaje kawę na specjalne okazje lecz trzeba ją delikatnie oslodzić, wtedy ma niepowtarzalny smak. Zyczę smacznego Magdalena
Ja mam ekspres przelewowy , a kupuję najczęściej kawę sati , by kawa nabrała smaku wlewam piankę ze śmietanki ( podgrzewam w garnuszku śmietankę do kawy , ale nie doprowadzam do wrzenia , następnie miksuję , aż do utworzenia się piany ) i tak przygotowaną miksturkę delikatnie wkładam łyżką do szklanki z kawą , można posypać pianę cynamonem , czekoladą , czekoladą z wanilią .Życzę smacznego !
Nie podałaś najważniejszej informacji, nie wiemy jakiego rodzaju posiadasz ekspres. Jeśli ciśnieniowy to zerknij na naszą starą dyskusję ( tam jest o miarkach kawy i o gatunkach - powyżej ) wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=40594&post=40642
Witam mam ekspres przelewowy.Ale ile tej kawy na jaka porcje wody.Bo moja najczesciej wychodzi albo lura albo szatan.Poprostu jest to paskudztwo nie do spozycia.
Oj przykro mi, bo nie znam się na przelewowym ekspresie, mam ciśnieniowy więc Ci nie pomogę. Nie martw się jednak, bo jak znam "Żarłowiczów", to zaraz ktoś ruszy Ci z pomocą :-). Myślę też, że wartyo poeksperymentować na początku. Zmieniaj proporcje a jak to nie pomoże to pokuś się na zmianę gatunku kawy. Ja uwielbiam Tchibo Espresso i Lavazzę Espresso.
Na dzbanek 1,2 litra (były z tego 4 kubki ciut większe od tych dodawanych do nescaffe) sypałam 3 miarki kawy - mocniejsza już mi nie smakowała. 1 miarka to około 1,5 łyżeczki kawy. teraz mam ekspres ciśnieniowy, sypię więcej kawy na filiżankę (zgodnie z zaleceniami) i wcale mi się nie wydaje mocna.
jacobs jest mocną, aromatyczną kawą. Na początku do jej smaku trzeba się przyzwyczaić - wydaje się cierpka. jeżeli się przyzwyczaisz, to potem inne, te słabsze już tak nie smakują. Ja jak mam okazję przywożę jacobsa z Niemiec czy Austrii. I wcześniej przez kilka dni musiałam przyzwyczajać się do smaku (przy ekspresie przelewowym), przy ciśnieniowym już nie, bo kawa tak przygotowana smakuje lepiej i wcale nie czuje się mocy (jedna która mi nie podpasowała to była czarna lavazza).
jeżeli chcesz łagodniejsze kawy wypróbuj jacobs żółty, złoty - (nazw nie pamiętam, po kolorach opakowań) lub tschibo family (żółta)
Witam, Jacobs zółty to zdaje sie jest ten gronad czy jakos tak ,no musez przyznac ze on mi nie zabardzo podchodzi .Ale tchibo family no wlasnie pilam kiedys parzona i byla nie najgorsza.Popróbuje i sie zobaczy.Mimo wszystko i tak czekam na ciekawe przepisy.Pozdrowionka
andzia005 a moze sprobuj do filtra z kawa wsypac szczypte (doslownie czubeczek noza) soli albo szczypte kardamonu czy cynamonu lub lyzeczke dobrego kakao (w proszku). Albo w gotowej kawie rozpusc w filizance kostke dobrej gorzkiej czekolady?... to moje ulubione sposoby. Pozdrawiam serdecznie
Witam was kochani .Mam taki oto problem.Kupiłam sobie ekspres do kawy bo piłam już nie raz kawe z ekspresu i mi bardzo smkowała.A tą którą ja parze poprostu nieda sie pić .Niewiem czy zła kawe daje czy złe proporcje.Jeśli macie jakiś sprawdzony przepis na smaczną kawe z ekspresu bardzo prosze o porade.
Nie wiem jaki ekspres kupiłaś ciśnieniowy czy przelewowy. Mnie najbardziej smakuje kawa z ekspresu ciśnieniowgo. Jeżeli chodzi o kawę, to kupuję tchibo exclusive tą granatową- mnie smakuje, ale to rzecz gustu. Czasami do zaparzonej juz kawy ze śmietanką lub mleczkiem dodaję łyżeczkę czekolady w proszku i łyżeczkę spirytusu lub koniaku. Tak podaje kawę na specjalne okazje lecz trzeba ją delikatnie oslodzić, wtedy ma niepowtarzalny smak.
Zyczę smacznego Magdalena
Ja mam ekspres przelewowy , a kupuję najczęściej kawę sati , by kawa nabrała smaku wlewam piankę ze śmietanki ( podgrzewam w garnuszku śmietankę do kawy , ale nie doprowadzam do wrzenia , następnie miksuję , aż do utworzenia się piany ) i tak przygotowaną miksturkę delikatnie wkładam łyżką do szklanki z kawą , można posypać pianę cynamonem , czekoladą , czekoladą z wanilią .Życzę smacznego !
Nie podałaś najważniejszej informacji, nie wiemy jakiego rodzaju posiadasz ekspres. Jeśli ciśnieniowy to zerknij na naszą starą dyskusję ( tam jest o miarkach kawy i o gatunkach - powyżej ) wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=40594&post=40642
Witam mam ekspres przelewowy.Ale ile tej kawy na jaka porcje wody.Bo moja najczesciej wychodzi albo lura albo szatan.Poprostu jest to paskudztwo nie do spozycia.
Oj przykro mi, bo nie znam się na przelewowym ekspresie, mam ciśnieniowy więc Ci nie pomogę. Nie martw się jednak, bo jak znam "Żarłowiczów", to zaraz ktoś ruszy Ci z pomocą :-). Myślę też, że wartyo poeksperymentować na początku. Zmieniaj proporcje a jak to nie pomoże to pokuś się na zmianę gatunku kawy. Ja uwielbiam Tchibo Espresso i Lavazzę Espresso.
Na dzbanek 1,2 litra (były z tego 4 kubki ciut większe od tych dodawanych do nescaffe) sypałam 3 miarki kawy - mocniejsza już mi nie smakowała. 1 miarka to około 1,5 łyżeczki kawy.
teraz mam ekspres ciśnieniowy, sypię więcej kawy na filiżankę (zgodnie z zaleceniami) i wcale mi się nie wydaje mocna.
A jaką kawe polecacie moze poprostu kawa sie nie nadaje ja daje jacobs kronung
jacobs jest mocną, aromatyczną kawą. Na początku do jej smaku trzeba się przyzwyczaić - wydaje się cierpka. jeżeli się przyzwyczaisz, to potem inne, te słabsze już tak nie smakują.
Ja jak mam okazję przywożę jacobsa z Niemiec czy Austrii. I wcześniej przez kilka dni musiałam przyzwyczajać się do smaku (przy ekspresie przelewowym), przy ciśnieniowym już nie, bo kawa tak przygotowana smakuje lepiej i wcale nie czuje się mocy (jedna która mi nie podpasowała to była czarna lavazza).
jeżeli chcesz łagodniejsze kawy wypróbuj jacobs żółty, złoty - (nazw nie pamiętam, po kolorach opakowań) lub tschibo family (żółta)
Witam,
Jacobs zółty to zdaje sie jest ten gronad czy jakos tak ,no musez przyznac ze on mi nie zabardzo podchodzi .Ale tchibo family no wlasnie pilam kiedys parzona i byla nie najgorsza.Popróbuje i sie zobaczy.Mimo wszystko i tak czekam na ciekawe przepisy.Pozdrowionka
Widze ze juz nikt tu nie zaglada.Cyzby bylo wam brak dobrych przepisow na kawe z ekspessu .A moze jednak ktos cos tutaj jeszcze napisze.Pozdrawiam
andzia005 a moze sprobuj do filtra z kawa wsypac szczypte (doslownie czubeczek noza) soli albo szczypte kardamonu czy cynamonu lub lyzeczke dobrego kakao (w proszku). Albo w gotowej kawie rozpusc w filizance kostke dobrej gorzkiej czekolady?... to moje ulubione sposoby. Pozdrawiam serdecznie
No dobry pomysl przyznam ze niewpadlam na to .A pamietam ze kiedys ktos mi mowil cos o soli.Wyporbuje
Kawałek skórki cytrynowej lub pomarańczowej też dobrze dosmacza.