mam pytanie do marinika, ale wczesniej cytuje sklad Twojej adziki: - 3 kg pomidorow, - pol kg marchwi, - pol kg antonowek, - pol kg czerwonej papryki, - pol kg cebuli, - 6 glowek czosnku, - 10 ostrych papryczek, - pol szklanki cukru - lyzka soli (to wg mnie bylo za malo - pozniej soli dodalem do smaku).
1. czy koniecznie musza byc antonowki? czy antonowki, to sa kwasne jablka? 2.ostre papryczki, tzn. chili? 3. ile sloiczkow wyszlo t tej ilosci? Z gory dzieki.
ad 1. - na pewno nie musza być antonówki - ot - takie właśnie miałem. Atutem antonówek jest ich rozpadanie się, ale przecież i inne jabłka mają te właściwość ad 2. - w życiu nie widziałem chili w innej postaci niż w proszku i nie mam pojęcia, czy te małe podłużne ostre papryczki, które teraz właśnie są do nabycia to chili czy jakaś inna odmiana - mają być ostre i tyle, ad 3. - nie pamiętam :(
Dzieńdoberek! Wyprodukowałam adżikę i sama w sobie jest pyszniuchna, ale może ktoś ma jakieś przepisy na jej stosowanie? Byłabym wdzięczna:-))
Ja dodaję do sosu na gołąbki, do spagethii, do lecza.
Dziękuję - skrzętnie robię notatki:-))
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=8463&post=8504 zajrzyj tutaj.
Dzięki! :-))
W komentarzach do mojego przepisu jest zastosowanie wymyślone przez wariację : Śledzie w adżice - POLECAM.
a i do wszelkiego rodzaju mięsiwka na grila.
Ale to jako dodatek - np. do posmarowania? Na pewno smakuje zbójecko:-))) Dzięki!
Adżika jest super a i śledzie lubię:-)) skorzystam jak nic - dzięki!
mam pytanie do marinika, ale wczesniej cytuje sklad Twojej adziki:
- 3 kg pomidorow,
- pol kg marchwi,
- pol kg antonowek,
- pol kg czerwonej papryki,
- pol kg cebuli,
- 6 glowek czosnku,
- 10 ostrych papryczek,
- pol szklanki cukru
- lyzka soli (to wg mnie bylo za malo - pozniej soli dodalem do smaku).
1. czy koniecznie musza byc antonowki? czy antonowki, to sa kwasne jablka?
2.ostre papryczki, tzn. chili?
3. ile sloiczkow wyszlo t tej ilosci?
Z gory dzieki.
ad 1. - na pewno nie musza być antonówki - ot - takie właśnie miałem. Atutem antonówek jest ich rozpadanie się, ale przecież i inne jabłka mają te właściwość
ad 2. - w życiu nie widziałem chili w innej postaci niż w proszku i nie mam pojęcia, czy te małe podłużne ostre papryczki, które teraz właśnie są do nabycia to chili czy jakaś inna odmiana - mają być ostre i tyle,
ad 3. - nie pamiętam :(
Ostre papryczki chili są tez pod nazwą piri piri jedna szt. ok 50gr