Dostałam od rodziców ogromne wiadro pomidorów, na początku miałam robić sok pomidorowy, potem ketchup... a teraz to już sama nie wiem. Patrzę na nie tylko i pojęcia nie mam co z nimi zrobić. Może ktoś z was ma jakiś smaczny pomysł? Pozdrawiam
Polecam również takie pomidory w galarecie, ja robię z gałazką natki pietruszkowej z selerem(paroma słupeczkami) i cebulą. Dobrze że mi Ewa przypomniałaś o tym przepisie, już szukam swojego. Za chwilę skończą sie przecież tanie pomidory.
Ja pomidory kroję na ćwiartki, wkładam do gara i gotuje az zmiękną, dodaje przyprawy i wszystko miksuję. Wychodzi dosyć gęsty płyn, który mozna zimą wlać do zupy, do sosu, do zapiekanki, bigosu itd. Szybko i smakowicie.
przecier pomidorowy - zmiksowane (lub prztarte przez sito pomidory) zapasteryzowane w słoikach - przez całą zimę masz zupkę pomidorową ze świeżych pomidorów, wspaniale pachnącą słońcem i latem. Dodatkowo mozesz wykorzystać jako pomidory do sosów, leczo itp.
Polecam Ci również domowy ketchup http://wielkiezarcie.com/przepis8260.html, wykorzystywany nie tylko jako ketchup do dań na zimno, ale jako sos pomidorowy do pizzy, zapiekanek. naprawdę pyszny.
Dostałam od rodziców ogromne wiadro pomidorów, na początku miałam robić sok pomidorowy, potem ketchup...
a teraz to już sama nie wiem. Patrzę na nie tylko i pojęcia nie mam co z nimi zrobić.
Może ktoś z was ma jakiś smaczny pomysł?
Pozdrawiam
Na Czarnej Oliwce jest ciekawy pomysł-pomidory w galarecie. Zajrzyj.
Polecam również takie pomidory w galarecie, ja robię z gałazką natki pietruszkowej z selerem(paroma słupeczkami) i cebulą. Dobrze że mi Ewa przypomniałaś o tym przepisie, już szukam swojego.
Za chwilę skończą sie przecież tanie pomidory.
Ja pomidory kroję na ćwiartki, wkładam do gara i gotuje az zmiękną, dodaje przyprawy i wszystko miksuję. Wychodzi dosyć gęsty płyn, który mozna zimą wlać do zupy, do sosu, do zapiekanki, bigosu itd. Szybko i smakowicie.
przecier pomidorowy - zmiksowane (lub prztarte przez sito pomidory) zapasteryzowane w słoikach - przez całą zimę masz zupkę pomidorową ze świeżych pomidorów, wspaniale pachnącą słońcem i latem. Dodatkowo mozesz wykorzystać jako pomidory do sosów, leczo itp.
Polecam Ci również domowy ketchup http://wielkiezarcie.com/przepis8260.html, wykorzystywany nie tylko jako ketchup do dań na zimno, ale jako sos pomidorowy do pizzy, zapiekanek. naprawdę pyszny.
Możesz też pomidory ususzyć http://wielkiezarcie.com/przepis7051.html
Jak zrobisz tem sos to nie pożałujesz http://wielkiezarcie.com/przepis19022.html
Małe - wysuszyć