Witajcie, szukam przepisy na maślaki w różnej postaci. I pytanko: czy obieracie kapelusz maślaka? wyniosłam to z domu ale pojęcia nie mam dlaczego tak się robi. Może mądre głowy mi w tym pomogą. Z góry dziękuję. Początkująca grzybiara.
Madziu pytałaś o mrożenie grzybów na wczesniejszym forum.... Są takie woreczki foliowe specjalnie przeznaczone do mrożonek. Nie ma szans że cos przecieknie. Oczywiscie grzybki trzeba odsączyc i ostudzic po zagotowaniu i dopiero do woreczkow. Pozdrawiam ilona
Nie ma za co Madziu, ja tak robilam i grzybki byly całą zimę. W tym roku zrobię podobnie:) Trzeba sobie jakos radzic jak nie mamy suszarki:) Pozdrawiam.
Słuchajcie są różne odmiany maslakow i np w atlasie grzybow jest maslak zółty gdzie pisze ze skórkę można ściągnąć, a np maslak zwyczajny pisze ze skórkę kapelusza należy zdjąć. Ja osobiscie mysle ze chodzi o to ze np w gotowaniu skóra staje sie śluzowata i śliska brrrr. Pozdrawiam
1 kg maślaków 4 dag tłuszczu (masło) 4 dag cebuli sól pieprz
Wykonanie
Maślaki oczyścić z ziemi, odrzucić trzony, opłukać (wielokrotnie); osączyć, z kapeluszy zdjąć skórkę. Pokrajać w krążki (mniejsze ugotować w całości), dodać cebulę pokrajaną, tłuszcz, udusić pod przykryciem. Gdy sok wydzielony z grzybów odparuje, przyprawić je solą i pieprzem. Podawać w salaterce. Tak samo przyrządzać pieczarki, smardze, kozaki, gąski i podpieńki jesienne. Oprócz kapeluszy można zużyć także trzony tych grzybów.
Knedle nadziewane maślakami
składniki
50 dag świeżych maślaków, cebula, 3 łyżki tłuszczu, 3 bułki (czerstwe), sól, pieprz, 1,20 kg ziemniaków, 35 dag mąki, 3 jaja, 10 dag słoniny do kraszenia
Wykonanie
Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować i udusić z cebulą na tłuszczu. Dodać pokrojone w kotkę czerstwe bułki (które wchłoną sos) i dokładnie wymieszać. Masę posiekać i doprawić, wbić jajo. Przygotować ciasto z ugotowanych i przetartych ziemniaków, mąki i jaj; podzielić na kawałki i nadziewać farszem grzybowym. Knedle ugotować w słonej wodzie i polać słoniną przesmażaną z cebulą.
MAŚLAKI Z PAPRYKĄ Składniki:
500 g grzybów, 40 g masła, 1 duża cebula, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół szklanki śmietany, 2 łyżeczki mąki, sól
Wykonanie:
Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać słodką paprykę i pokrojone maślaki. Posolić i dusić 15 minut. Wlać rozmieszaną z mąką śmietanę i ciągle mieszając ogrzewać jeszcze jakiś czas. Podawać z ziemniakami lub kluskami.
500 g grzybów, 3 łyżki oleju, 300 g pomidorów, pieprz, 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki, ugotować w wodzie z solą, odcedzić i odsączyć. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, dodać grzyby oraz obrane ze skórki i pokrojone w plasterki pomidory. Posolić, przyprawić pieprzem, odparować płyn. Podawać z bułką.
Bardzo dobre są żeberka z maślakami, w sezonie grzybowym często robie : 1 kg żeberek - koniecznie muszą być bardzo drobno pokrojone ja przekrawam kości specjalnym nożem, 2 cebule, przyprawy, około 1 kg maślaków ( oczyszczone i bez skórek na kapeluszu), 2 łyżki śmietany kwaśnej żeberka podpiec aż do zbrązowienia, dodać maślaki, cebulę pokrojoną, doprawić wg uznania dusić razem ok 40 min. Na koniec kiedy są miękkie żeberk dodać śmietanę. Bardzo smaczne, pozdrawiam dankarz
Co prawda w innym wątku prosiłaś mnie o podanie godzin otwarcia pizzerii , tu masz linka na ich stronkę z cennikiem . Polecam bardzo - http://www.smacznystargard.pl/?p=6 Daj znać jak będziesz się wybierać tu na pizzę . Pozdrawiam Elek
miał być jutro, ale nie wytrzymałam. Zebrałam świeże maślaczki i zrobiłam te żeberka...pychotka. Tylko kości zostały dla piesków. Polecam wszystkim ten przepis.
Witajcie,
szukam przepisy na maślaki w różnej postaci. I pytanko: czy obieracie kapelusz maślaka? wyniosłam to z domu ale pojęcia nie mam dlaczego tak się robi. Może mądre głowy mi w tym pomogą. Z góry dziękuję. Początkująca grzybiara.
Madziu pytałaś o mrożenie grzybów na wczesniejszym forum.... Są takie woreczki foliowe specjalnie przeznaczone do mrożonek. Nie ma szans że cos przecieknie. Oczywiscie grzybki trzeba odsączyc i ostudzic po zagotowaniu i dopiero do woreczkow. Pozdrawiam ilona
Dzięki Ilonka, grzybki już się studzą i zaraz wrzucam do woreczków:) pozdrawiam
Nie ma za co Madziu, ja tak robilam i grzybki byly całą zimę. W tym roku zrobię podobnie:) Trzeba sobie jakos radzic jak nie mamy suszarki:) Pozdrawiam.
Skórę z kapelusza rzeczywiście trzeba ściągnąć.
Czemu tą skórę z maślaków ściągamy?
Słuchajcie są różne odmiany maslakow i np w atlasie grzybow jest maslak zółty gdzie pisze ze skórkę można ściągnąć, a np maslak zwyczajny pisze ze skórkę kapelusza należy zdjąć. Ja osobiscie mysle ze chodzi o to ze np w gotowaniu skóra staje sie śluzowata i śliska brrrr. Pozdrawiam
cała potrawa staje się taka maziata.....
Maślaki duszone
Składniki
1 kg maślaków
4 dag tłuszczu (masło)
4 dag cebuli
sól
pieprz
Wykonanie
Maślaki oczyścić z ziemi, odrzucić trzony, opłukać (wielokrotnie); osączyć, z kapeluszy zdjąć skórkę. Pokrajać w krążki (mniejsze ugotować w całości), dodać cebulę pokrajaną, tłuszcz, udusić pod przykryciem. Gdy sok wydzielony z grzybów odparuje, przyprawić je solą i pieprzem. Podawać w salaterce.
Tak samo przyrządzać pieczarki, smardze, kozaki, gąski i podpieńki jesienne. Oprócz kapeluszy można zużyć także trzony tych grzybów.
Knedle nadziewane maślakami
składniki
50 dag świeżych maślaków,
cebula,
3 łyżki tłuszczu,
3 bułki (czerstwe),
sól,
pieprz,
1,20 kg ziemniaków,
35 dag mąki,
3 jaja,
10 dag słoniny do kraszenia
Wykonanie
Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować i udusić z cebulą na tłuszczu. Dodać pokrojone w kotkę czerstwe bułki (które wchłoną sos) i dokładnie wymieszać. Masę posiekać i doprawić, wbić jajo. Przygotować ciasto z ugotowanych i przetartych ziemniaków, mąki i jaj; podzielić na kawałki i nadziewać farszem grzybowym. Knedle ugotować w słonej wodzie i polać słoniną przesmażaną z cebulą.
Składniki:
500 g grzybów,
40 g masła,
1 duża cebula,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
pół szklanki śmietany,
2 łyżeczki mąki,
sól
Wykonanie:
Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać słodką paprykę i pokrojone maślaki. Posolić i dusić 15 minut. Wlać rozmieszaną z mąką śmietanę i ciągle mieszając ogrzewać jeszcze jakiś czas. Podawać z ziemniakami lub kluskami.
Składniki:
500 g grzybów,
3 łyżki oleju,
300 g pomidorów,
pieprz,
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki, ugotować w wodzie z solą, odcedzić i odsączyć. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, dodać grzyby oraz obrane ze skórki i pokrojone w plasterki pomidory. Posolić, przyprawić pieprzem, odparować płyn. Podawać z bułką.
Dzięki bardzo za przepisy, no to jutro czeka mnie robota...ale jaka to przyjemność konsumować te pyszności.
Nie ma za co , życzę smacznego !
Bardzo dobre są żeberka z maślakami, w sezonie grzybowym często robie : 1 kg żeberek - koniecznie muszą być bardzo drobno pokrojone ja przekrawam kości specjalnym nożem, 2 cebule, przyprawy, około 1 kg maślaków ( oczyszczone i bez skórek na kapeluszu), 2 łyżki śmietany kwaśnej
żeberka podpiec aż do zbrązowienia, dodać maślaki, cebulę pokrojoną, doprawić wg uznania dusić razem ok 40 min. Na koniec kiedy są miękkie żeberk dodać śmietanę.
Bardzo smaczne, pozdrawiam dankarz
no to mam jutro pyszny obiadek...uwielbiam żeberka. Dzięki dankarz
Co prawda w innym wątku prosiłaś mnie o podanie godzin otwarcia pizzerii , tu masz linka na ich stronkę z cennikiem .
Polecam bardzo - http://www.smacznystargard.pl/?p=6
Daj znać jak będziesz się wybierać tu na pizzę . Pozdrawiam Elek
Super!!! dzięki elek, już mi ślinka leci...mniam, mniam
miał być jutro, ale nie wytrzymałam. Zebrałam świeże maślaczki i zrobiłam te żeberka...pychotka. Tylko kości zostały dla piesków. Polecam wszystkim ten przepis.
Danusiu, wrzuć ten przepis do swoich, smakuje znakomicie i łatwiej będzie szukać:)
Ok Dorka nie pomyślałam... już dodaje przepis pozdrawiam serdecznie dankarz