Forum

Rozmowy wolne i frywolne

plagiaty w komentarzach

• Autor: ekkore Data: 2006-08-30 13:20:25

dajcie już spokój z wpisywaniem pod przepisami, że plagiat, że przepis jest już - dużo przepisów się dubluje i trudno jest stwierdzić czy ten, który się wpisuje już jest - ze względu na różne nazwy. Na dzień dzisiejszy nie ma możliwosci automatycznego wyłapywania. Poza tym każdy tworzy własną książkę kucharską i ma prawo w niej mieć takie przepisy jak mu się podoba. A ze z grzecznosci je udostępnia - jego dobra wola.

Jeżeli macie podejrzenia - proszę załatwiajcie przez moderatorów a wszelkie dyskusje prowadźcie na forum. Żeby bez potrzeby nie zaśmiecać przepisów - bo czy przepis jest czy go nie ma kompletnie niczego nie wnosi do jego wykonania.

W każdym razie ja, podejmując własna inicjatywę, takie komentarze będę kasowała od ręki. I wszystkie inne, odpowiedzi na nie również.

• Autor: ilonaa Data: 2006-08-30 13:26:42

Brawo! Popieram, mnie też to już irytowało, ktoś chciał dobrze a tu go jeszcze zrąbali:) Jestem tu od niedawna i np. chciałam zamieścić jakieś przepisy ale bałam się że już podobny jest a nie sposób wszystkiego przeglądać bo jest cała masa. Pozdrawiam

• Autor: rynia2 Data: 2006-08-30 13:28:49

Masz rację ekkore i ja się z tobą zgadzam w 100 procentach.

• Autor: tajger Data: 2006-08-30 13:52:15

Zgadzam się i popieram..... ja nie jestem tu długo , na początku wkleiłam przepisy....a teraz jak poczytałam trochę wypowiedzi ,a nawet kłótnie były.....to się boję cokolwiek wpisywać..... bo nie czytam wszystkich przepisów..... a nie jest miło zostać przez kogoś zjechanym.... w sumie ..za nic...

• Autor: adnaw Data: 2006-08-30 14:13:04

Ja rowniez si pod tym podpisuje tez chcialabym podac jakies przepisy ,ale obawiam sie tego typu komentarzy

• Autor: Janek Data: 2006-08-30 20:42:01

Wpisz pieczeń z tygrysa z farszem z żabich udek obłożonych kocią wątróbka...., za cholerę nie będzie plagiatu. Oddaję Ci gratis prawa autorskie do nazwy potrawy.
    Janek

• Autor: zabki Data: 2006-08-30 22:40:10

Nie zapomnij dodać, że w sosie " pikantny Jaśko" !!!!

• Autor: aryt Data: 2006-08-30 14:12:12

Popieram i zgadzam się , jestem na stronce dłuższy czas .Wpisuję swoje przepisy , które czasem mogą być podobne do innych , ale nie jestem w stanie wszystkich wyszukać i przeczytać , aby uniknąć plagiatu .Wiekszość z nas gotuje potrawy przekazane im przez rodziców , dziadków , ciocie czy wujków , żyjemy w Polsce i nie unikniemy podobieństw kulinarnych , taką mamy tradycję .Więc myślę , że nie warto się obrażać i kłócić .Pozdrawiam.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-30 14:28:46

zgadzam sie calkowicie. Raz ze nie sposob sprawdzic czy takowego czasem juz nie ma bo nieraz taki sam przepis ma regionalnie rozne nazwy, dwa ze wiele przepisow "krazy" po polskich i swiatowych kuchniach i trudno dociec kto je wymyslil czy mial jako pierwszy. Chyba ze mamy do czynienia z ewidentna, oczywista kopia (na przyklad z jakiejs ksiazki) zescanowana. Zawsze lepiej jest wtedy podac zrodlo niz "ubierac sie w cudze piorka".

• Autor: dorota40 Data: 2006-08-30 16:00:37

Popieram !

• Autor: agness Data: 2006-08-30 16:07:54

Swieta racja!!!!!!Mnie o plagiat tez posadzono:-/ przyznam sie bez bicia ze nie miałam zielonego pojecia ze taki przepis istnieje.Sama nie zwracam uwagi gdy ktos ma taki sam przepis lub jakis podobny.Myslałam ze to strona na "LUZIE" ale co poniektorzy to jacys "SPIECI" i zaraz od wizwisk itd.Dlatego popieram i pozdrawiam

• Autor: Lucia55 Data: 2006-08-30 16:54:27

Popieram ! Masz słuszną rację.

• Autor: beata66 Data: 2006-08-30 16:51:14

Zgadzam się z Tobą Ekkore. Ja dość często wertuję przepisy WŻ i często z nich korzystam. Aczkolwiek nie zamieszczam żadnych swoich przepisów- niekoniecznie mojego autorstwa. Bo czy warto? Część użytkowników WŻ uważa się za nie wiadomo kogo i stąd wiele uszczypliwych uwag. Z moich przepisów skorzystało już tylu ludzi i nikt nie pytał czy to przepis Basi czy Kasi. Grunt, że można upichcić coś nowego i smacznego! Pozdrawiam !Beata

• Autor: Janek Data: 2006-08-30 20:52:37

Krótko i zdecydowanie.
    Masz rację, mamy już przykłady  z początku roku ...dochodziło już do awantur. A już te:  ...łee,...fuj i beeee.... lub negatywne w stylu ....mnie nie smakowałeo ....ohydne... itp.
    Tylko jest to dziwne,  że tego typu "inteligentne uwagi", zamieszczają przeważnie "zerowi " specjaliści d/s spraw kulinarnych.
    Nie " pasi" to nie "trusiaj" ...i po problemie.
    Janek

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-30 22:13:41

Janek kochany a nie pomylil Ci sie watek? To co piszesz pasuje jak ulal do Pani halinki 12... Pozdrawiam serdecznie

• Autor: zabki Data: 2006-08-30 22:42:15

Jestem za !!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu