Ja robię prościej. Na 4 kg śliwek daję 100 ml octu, usuwam pestki, stawiam na gazie pod przykryciem, zagotowuję troszkę, a potem do piekarnika i robia się już same, oczywiście mieszam od czasu do czasu. Czasem robię je w 1 dzień, czasem przerywam i kończę na drugi dzień. Kiedy mają już odpowiednią konsystencję gorące wkładam do słoików /pełniutko/, zakręcam, odwracam i już. Aha, cukru dodaję do smaku, czasem w ogóle, jeśli śliwki są dobrze dojrzałe mają w sobie wystarczającą ilość słodkości, a dojrzałe są gdy przy ogonku są pomarszczone.
Pomóżcie! dostałam całą reklamówke śliwek co z nimi zrobić.ćiasto już zrobiłam, knedle też.Co jeszcze?

powidła;)))
nie umiem. może jakiś przepis
http://wielkiezarcie.com/przepis19462.html
albo-
http://wielkiezarcie.com/przepis49.html
Ja robię prościej. Na 4 kg śliwek daję 100 ml octu, usuwam pestki, stawiam na gazie pod przykryciem, zagotowuję troszkę, a potem do piekarnika i robia się już same, oczywiście mieszam od czasu do czasu. Czasem robię je w 1 dzień, czasem przerywam i kończę na drugi dzień. Kiedy mają już odpowiednią konsystencję gorące wkładam do słoików /pełniutko/, zakręcam, odwracam i już. Aha, cukru dodaję do smaku, czasem w ogóle, jeśli śliwki są dobrze dojrzałe mają w sobie wystarczającą ilość słodkości, a dojrzałe są gdy przy ogonku są pomarszczone.
Alman-to faktycznie bardzo prosty sposób!W tym roczku robie wg. Twojego podszeptu;)))dzięki
Można zrobić też śliwki w syropie , śliwowicę , zamrozić na zimę .Pozdrawiam
Moja mama robiła w delikatnej zalewie octowej w słoikach - tak jak kompot, ale nie znam proporcji
Też robię w piekarniku naprościej, nie przypala się. A czemu dajesz ocet?
Ja polacam dżem wschodni naprawde pyszny http://wielkiezarcie.com/przepis19581.html
a może zapiekanka? http://wielkiezarcie.com/przepis16335.html
śliwki w occie http://wielkiezarcie.com/przepis10753.html a potem śledzie ze śliwkami http://wielkiezarcie.com/przepis6904.html