Forum

Kuchenne porady

Sliwki

  • Autor: słodka Data: 2006-08-30 17:40:53

    Pomóżcie! dostałam całą reklamówke śliwek co z nimi zrobić.ćiasto już zrobiłam, knedle też.Co jeszcze?

  • Autor: Sweetya Data: 2006-08-30 17:41:36

    powidła;)))

  • Autor: słodka Data: 2006-08-30 17:43:24

    nie umiem. może jakiś przepis

  • Autor: alman Data: 2006-08-30 18:11:13

    Ja robię prościej. Na 4 kg śliwek daję 100 ml octu, usuwam pestki, stawiam na gazie pod przykryciem, zagotowuję troszkę, a potem do piekarnika i robia się już same, oczywiście mieszam od czasu do czasu. Czasem robię je  w 1 dzień, czasem przerywam i kończę na drugi dzień. Kiedy mają już odpowiednią konsystencję gorące wkładam do słoików /pełniutko/, zakręcam, odwracam i już. Aha, cukru dodaję do smaku, czasem w ogóle, jeśli śliwki są dobrze dojrzałe mają w sobie wystarczającą ilość słodkości, a dojrzałe są gdy przy ogonku są pomarszczone.

  • Autor: Sweetya Data: 2006-08-30 18:58:50

    Alman-to faktycznie bardzo prosty sposób!W tym roczku robie wg. Twojego podszeptu;)))dzięki

  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 21:37:25

    Można zrobić też śliwki w syropie , śliwowicę , zamrozić na zimę .Pozdrawiam

  • Autor: zabki Data: 2006-08-30 22:13:04

    Moja mama robiła w delikatnej zalewie octowej w słoikach - tak jak kompot, ale nie znam proporcji

  • Autor: elo Data: 2006-08-31 10:37:37

    Też robię w piekarniku naprościej, nie przypala się. A czemu dajesz ocet?

  • Autor: Śnieżka Data: 2006-08-30 23:15:19

    Ja polacam dżem wschodni naprawde pyszny http://wielkiezarcie.com/przepis19581.html

  • Autor: inka21 Data: 2006-09-01 20:05:48

    a może zapiekanka? http://wielkiezarcie.com/przepis16335.html

  • Autor: alman Data: 2006-09-03 13:26:08

    śliwki w occie http://wielkiezarcie.com/przepis10753.html a potem śledzie ze śliwkami http://wielkiezarcie.com/przepis6904.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu