Forum

Kuchenne porady

CIASTO z ***ŻYTA***

  • Autor: karis Data: 2006-08-30 18:00:47

    byłabym bardzo wdzięczna gdyny ktoś podał mi przepis a właściwie to wystarczą jakieś proporcje na ciasto jedynie z mąki żytniej, bez dodatków innych mąk, ew ryżowej. bardzo to dla mnie ważne więc będę wdzięczna za pomoc!!!

  • Autor: woila Data: 2006-08-30 19:15:01

    Karis, pozwolisz, że ja też podczepię się pod Twoją prośbę? Poczekamy obie na jakieś propozycje...

  • Autor: Sweetya Data: 2006-08-30 19:35:24

    znalazłam cos takiego w necie-

    CIASTO Z JABŁKAMI



     Składniki:
    4 jajka, 1 szkl. cukru brązowego, olejek migdałowy, 4 średnie jabłka, 1 i 3/4 szkl. mąki żytniej razowej, cynamon, pół kostki masła, łyżeczka proszku do pieczenia.

    Przygotowanie:
    Utrzyj jajka z cukrem, dodaj proszek, olejek, dalej ucieraj, potem dodaj mąkę, cynamon, roztopione masło. Wszystko zmiksuj. Wylej na średnią formę, obsypując ją uprzednio bułką tartą i połóż na cieście pokrojone jabłka. Posyp jeszcze troszkę cukrem i piecz w 180-200 st. C około 30 min.

  • Autor: karis Data: 2006-08-30 19:46:35

    super! bardzo mi się przyda- odżywiam się zgodnie ze swoją grupą krwi i nie jem raczej pszenicy- raczej jeśli coś piekę z dzikiej pszenicy- orkiszu ale kg takiej mąki kosztuje 8 zł -_-'- na naleśnieki, omlety itp jest ok ale gdy chce się zrobić większego plaka- kosztowne. TAke więc dzięki raz jeszcze !! ;)

  • Autor: karis Data: 2006-08-30 19:47:38

    no już jednej się doczekałyśmy jak widzisz ;) czekam na więcej! :D:D

  • Autor: karis Data: 2006-08-30 19:54:43

    sama sobie odpowiadam, niech inni też mają, a co! znalazłam w neciep odłuższym grzebaniu:


    PIERNIK WILEŃSKI

    3 szklanki mąki żytniej
    2/3 szklanki miodu
    mała torebka proszku do pieczenia
    szklanka cukru pudru

    2 łyzki rumu
    2 łyżeczki przyprawy korzennej
    5 dag rodzynek
    3 łyżki orzechów laskowych

    łyżka mąki pszennej
    szczypta soli
    łyzka bułki tartej




    rodzynki umyć, osuszyć, oprószyć mąką pszenną
    mąkę żytnią zarumienić na suchej patelni, miszając
    miód podgrzać
    jajka zmiksować z cukrem pudrem
    mąkę ucierać z solą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników, wlać płynny miód i rum, wymiesząc i wyrobić
    dodać rodzynki i orzechy wymiszać i wyrobić

    piec godzinę w temp 180 stopni

  • Autor: karis Data: 2006-08-30 19:59:46

    nie napisałamw skłądnikach o DWÓCH JAKACH!! dwa, dwa, dwa jajka!!

  • Autor: woila Data: 2006-08-30 20:07:54

    Sweetya jest niezawodna! Dzięki za przepisik i widzę, że Ty Karis też coś znalazłaś ciekawego - dzięki! Moze też coś poszukam w necie..

  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 21:44:13

    Bułeczki ziołowe 

      1/2 kg mąki żytniej
    50 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki śmietany (18%)
    6 łyżek oliwy
    przyprawy do wyboru i ułożenia kompozycji własnej: cebula, koperek, szczypiorek, pietruszka, bazylia (zioła świeże), zmielone ziarna kolendry, kopru włoskiego (ew. kminku), sól, pestki słonecznika, dyni (w przypadku dyniowych bułeczek ciekawie jest też zastąpić połowę oliwy olejem z pestek dyni), ew. orzechy według własnej wyobraźni, można też dodać otręby, a użyć mniej mąki.

     1.
    Mąkę przesiać do miski (na przykład przez sito), zrobić wgłębienie i rozkruszyć do niego drożdże, dodać cukier, lekko ciepłe mleko, trochę zamieszać z mąką i odstawić przykryte ściereczką na 10 minut w ciepłym miejscu. Następnie dobrze zagnieść ciasto z dodatkiem oliwy i śmietany (ewentualnie dodać otręby), i znowu odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
    2.
    Ciasto wymieszać z posiekanymi ziołami, zmieloną kolendrą, pestkami. Jeśli używamy cebuli, to pokrójmy ją jak najdrobniej. Ciasto wraz z przyprawami dobrze wyrabiamy przez chwilę, tak, żeby odklejało się od ścianek miski. Następnie w dłoniach posypanych lekko mąką formujemy 12 kulek, nacinamy je od góry nożem na krzyż i posypujemy na wierzchu lekko mąką, można też dodać kminku.
    3.
     Kulki układamy na dobrze natłuszczonej blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 C). Powinny być gotowe po 30 minutach - najlepiej jednak sprawdzić wbijając do bułeczki zapałkę - jeśli ciasto nie przykleja się do niej, to znaczy, że już można wyjmować.
    Jeszcze ciepłe doskonale smakują posmarowane schłodzonym masłem, albo smalcem!

  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 21:49:49

    Marmurkowa kostka

    300 ml śmietany,
     200 g cukru,
     3 jajka,
     300 g mąki żytniej ,
     2 łyżeczki proszku do pieczenia,
     2 łyżeczki cynamonu,
    po szczypcie imbiru, kardamonu i goździków.

    Ubić wszystko razem i piec w temperaturze 180C.
     Po ostudzeniu połowę posmarować dżemem i skleić.
     Na górę rozpuścić 150 g czekolady, polać i pokroić

  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 21:51:31

     Pierniczki

    Składniki na ok. 30 sztuk:
    - 60 g margaryny,
    - 200 g syropu z buraków,
    - 200 g żytniej mąki,
    - 2 jaja,
    - 100 g cukru,
    - 1 łyżka kakao,
    - 1 opakowanie przyprawy do pierników,
    - 10 g sody oczyszczonej,
    - 300 g mąki,
    - 250 g cukru pudru,
    - 2 łyżki mleka,
    - 1 łyżeczka soku cytrynowego,
    - barwniki spożywcze,
    - perełki cukrowe

    1. Margarynę roztopić, dodać syrop z buraków i podgrzać, stale mieszając. Do wystudzonego syropu dodać mąkę żytnią dokładnie wymieszać.
    2. Jaja utrzeć z cukrem, kakao i przyprawą do pierników na puszystą masę, następnie połączyć z syropem wymieszanym z żytnią mąką. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody i razem z mąką dodać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
    3. Piekarnik rozgrzać do 170 C. Ciasto rozwałkować, wykrawać ciastka o różnych kształtach i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Pierniczki piec ok. 15 mi

  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 21:55:00

    Ciasteczka korzenne

  • 2,5 szklanki mąki żytniej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 20 dag masła
  • szklanka cukru
  • 1-2 jajka
  • laska wanilii
  • łyżeczka cynamonu
  • po ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonych goździków, sproszkowanego imbiru
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 5 dag płatków migdałowych

    Wymieszać mąkę, przyprawy korzenne i mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Masło i cukier ucierać mikserem na najwyższych obrotach 3 min, po czym dodać jajko, startą na tarce wanilię, a następnie sypkie składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkować je na placek o grubości 5 mm. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 2-4 godz. Z wałka odkrawać krążki nie grubsze niż 5 mm. Udekorować ciasteczka płatkami migdałowymi i piec 10-15 min w temp. 200°C. Po upieczeniu można ewentualnie ozdobić je nitkami stopionej czekolady.
  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 21:58:26

    PIERNIK TORUŃSKI
     
    2 kg mąki żytniej,
    1 kg miodu lipowego,
    1 jajo,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 łyżeczka korzeni (cynamon i goździki zmielone),
    1 łyżeczka anyżu,
    1 kieliszek spirytusu,
    migdały.

    Miód przesmażyć z korzeniami i gorący wlać do przesianej, ogrzanej mąki. Dokładnie wyrobić masę, dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, spirytus i jajo. Wyrobić dobrze ciasto, aby było dość twarde i elastyczne. Pod koniec dodać obrane ze skórki grubo posiekane słodkie migdały i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać ciepłego miodu. Blachę wysmarować woskiem, ciasto rozciągnąć no grubość 3 cm, udekorować obranymi ze skórki migdałami i piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku.
     

  • Autor: karis Data: 2006-08-30 23:03:23

    jesteś super, wielkie dzięki! :D ;) juhu

  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 23:09:27

    Nie ma sprawy , cieszę się ,że mogłam pomóc .Pozdrawiam

  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 23:25:56

    Ciasto marchewkowe

    Składniki:

    - 200 g mąki żytniej  razowej,
    - 150 g mąki białej,
    - 250 g cukru,
    - 0,25 l oleju,
    - 3 jajka,
    - 0,2 l mleka,
    - 200 g drobno startej marchewki,
    - 100g rodzynek, sól (2g),
    - proszek do pieczenia (3 g).
    Wykonanie:

    Składniki dokładnie zmiksować, wylać na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną mąką razową. Piec w temp. 180 stopni, około 45 minut.

  • Autor: Maddalena Data: 2006-08-31 00:02:03

    DZIEWCZYNY, bardzo Was prosze, wpiszcie te przepisy do wypiekow dla diabetykow. Nie mamy innego miejsca na wypieki zgodne z dieta zgodna z grupa krwi, czy dieta Montignaca, ale bedziemy mogly zawsze do tych przepisow wracac. To dla mnie bardzo wazne, bo staram sie odzywiac zgodnie z tymi dwoma dietami i te przepisy sa bardzo pomocne. Zamiast cukru dosypie sobie fruktoze i bedzie idealnie. I nalesniki tez wpiszcie.
    Pozdrawiam!

  • Przejdź do pełnej wersji serwisu