Forum

Kuchenne porady

ciasto z ***żyta*** naleśnikowe

  • Autor: karis Data: 2006-08-30 23:10:13

  • Autor: karis Data: 2006-08-30 23:12:39

    jeśli już zaczęłam wątek mąki żytniej i widzę odzew; to super. chciałabym też poznać jakieś przepisy na ciasto naleśnikowe z mąki żytniej, na jakieś racuchy itp. jeśli ktoś ma, ktoś zna i jest dobre to proszę o odzew, z góry dzięki :)

  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 23:30:45

    Ciasto naleśnikowe:
    -2 jaja
    -2/3 puszki dużego żywca
    -szczypta soli
    -3 łyżki mąki żytniej razowej
    -mąka pszenna np. tortowa
    - olej do smażenia

    piwo i jaja zmiksować, dodać mąkę żytnią sól i mąkę pszenną, tak aby
    powstało niezbyt gęste ciasto.
    (ja wlewam od razu olej do ciasta - potem nie muszę smarować patelni)
    Odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę.
    usmażyć dobrze podpieczone niezbyt grube naleśniki - UWAGA przy
    przewracaniu - są dużo delikatniejsze od zwykłych, najlepiej podrzucić - to
    minus mąki razowej, ale jej smak w połączeniu z piwem jest niepowtarzalny.

    Farsz:
    -Duży brokuł, lub 2 mniejsze
    -1/2 paczki mrożonego szpinaku, lub 2-3 pęczki świeżego
    -2-4 ząbki czosnku
    -sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy ciemny.

    Brokuł obgotować w niewielkiej ilości wody, pod koniec dodać szpinak -
    wszystko pognieść niezbyt dokładnie np. tym czymś do gniecenia ziemniaków,
    wcisnąć czosnek, doprawić przyprawami, czasami warto dodać szczyptę cukru
    jak się wydaje gorzkawe.

    Farszu grubo nakładać na naleśniki zwijać i układać w żaroodpornym naczyniu.
    Posypać żółtym serem i zapiec aż brzegi naleśników będą chrupiące.
    Podawać z zimnym piwem.

  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 23:47:59

    Omlet

    Składniki:

    - 5 białek
    - 1 całe jajko
    - 1 łyżka mąki żytniej
    -szczypta soli

    Przygorowanie:

     Wszystko razem zmiksować i wlać do rozgrzanej patelni (posmarowanej oliwą)
    - smażyć na wolnym ogniu aż do ścięcia się białek.
    Na wierzch proponuje serek wiejski (naturalny) lub przyrządzone wcześniej pieczarki.

  • Autor: karis Data: 2006-08-30 23:48:22

    dzięki bardzo, czekam na jeszcze. jak tak dalej pójdzie zażytnię się na amen :D

  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 23:50:45

    Steki sojowe w cieście naleśnikowym

    Składniki:
     - 1 opakowanie steków sojowych
    - 1 całe jajko
    - 2 białka

    - 1 łyżka mąki żytniej
    - kostka bulionu
     -szczypta soli

    Przygotowanie :

     Przygotować jeden litr wrzącego bulionu
    wrzucić do niego sojowe steki i gotować w nim kotlety przez 3 – 5 minut.
    Odsączyć.
     Przygotować ciasto naleśnikowe, jajko, białka, mąkę szczyptę soli
    wrzucić do jednej miski i zmiksować.
    Każdy kotlet obtoczyć i smażyć na patelni na złoty kolor.

  • Autor: aryt Data: 2006-08-30 23:57:54

    Naleśnikowe krokiety ze szpinakiem 

    Składniki na 4 porcje



    Ciasto na krokiety:1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki, sól,
      


    1 łyżka suszonego koperku, tłuszcz do smażenia,
      


    Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego, 1/2 kg pieczarek pokrojonych
      


    w plastry, 4 średnie cebule, sól, pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka
      


    sproszkowanej peperoni, 4 rozgniecione ząbki czosnku,
      


    1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oliwy






    Składniki na 4 porcje



    Ciasto na krokiety:1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki żytniej , sól,
      


    1 łyżka suszonego koperku, tłuszcz do smażenia,
      


    Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego, 1/2 kg pieczarek pokrojonych
      


    w plastry, 4 średnie cebule, sól, pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka
      


    sproszkowanej peperoni, 4 rozgniecione ząbki czosnku,
      


    1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oliwy
      

    Etapy przygotowania

    1.



    Składniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 30 minut aby ciasto sobie odpoczęło. Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy słoniną. Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. UWAGA WEGETARIANIE: zamiast słoniny używacie oleju.
        
    2.



    Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem, dodajemy pieczarki, rozmrożony szpinak i doprawiamy wszystko do smaku. Podsmażamy całość starając się odparować większość płynu. Jeśli farsz jest zbyt luźny możemy go zagęścić dodając bułkę tartą lub kaszę mannę inaczej krakowską zwaną. Kiedy farsz ostygnie nakładamy go na płaty ciasta i zwijamy jak gołąbki. Potem panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoto. Serwujemy z surówkami. Dobrze jest na środku krokieta rzucić kleksa z sosu Cumberland.
        


     

  • Autor: aryt Data: 2006-08-31 00:00:29

     Ciasto  ołatkowe  z  warzywami  .
    Składniki ciasta: 
    1  łyżka  mąki  żytniej  razowej,
    1  łyżka  mąki  kukurydzianej,
    5  łyżek
      mąki  pszennej  tortowej, 
    sól,
     1  łyżka oliwy  z oliwek ,
     trochę  cukru,
    woda  lub  mleko
     w  ilości  która  pozwala  na  rozrobienie  ciasta  aby  było  w  miarę  gęste,

     1. 2  jajka  w  których  należy  oddzielić  żółtko  od  białka  a  następnie żółtko dołożyć  do
      ciasta,  z  białka  ubić  pianę  i dodać  ją   także  do  ciasta. Wymieszać  wszystko  razem.
      Ciasto  ma  być  o  konsystencji  gęstej  śmietany.

    2. Można  z  tego  ciasta  smażyć  placki  lub  rozrzedzając  trochę  wodą –naleśniki
      na  oliwie  z  oliwek  lub  na  oleju  z  pestek  winogron.
      3. Warzywa  do  ciasta  ołatkowego  rzadszego  czyli  naleśnikowego -  należy
      wykonać  jak  w  przepisie  warzywa  duszone,  tylko  odparować  zupełnie.
     
    4. Smarować  naleśnik  ołatkowy  warzywami, złożyć  w  chusteczkę i  podsmażyć. 

  • Autor: aryt Data: 2006-08-31 00:06:07

    pikantne naleśniczki

    • pół litra jasnego piwa. Powinno być możliwie cienkie, możliwie mocno gazowane, ale niekompletnie pozbawione goryczki
    • mniej więcej dwie szklanki mąki żytniej razowej
    • dwa jajka
    • szczyptę soli
    • mniej niż pół łyżeczki do herbaty cukru
    • dla koloru można, ale wcale nie trzeba, dodać odrobinę kurkumy lub szafranu
    Z tych składników robi się zwykłe, naleśnikowe ciasto. Konsystencji śmietanowatej. Za gęste można rozrzedzić odrobiną wody, za rzadkie - zagęścić mąką. Się toto smaży na delikatnie natłuszczonej patelni - najlepiej byłoby natrzeć ją skórką z wędzonego boczku lub kawałkiem wędzonej słoniny - wtedy dochodzi jeszcze charakterystyczny zapaszek wędzonki.Na nadzienie zaopatrujemy się w:
    • dwie kostki bryndzy, takiej ze sklepu, owczo-krowiej (lub około 250 g prawdziwej bryndzy z Chłopskiego Jadła), ewentualnie może być feta, taka z kartonika, bo jest w miarę odpowiednio smarowna, ale zapach ma nie taki, jaki nadzienie mieć powinno
    • dwa-trzy ząbki czosnku
    • solidną szczyptę kminku
    • pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
    • mały pojemnik dwunastoprocentowej śmietany lub jogurtu naturalnego, ale niesłodzonego.
    Bryndzę trzeba rozdrobnić i wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, żeby nabrała smarownej konsystencji. Wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, natką, kminkiem. Smarować naleśniki. Po złożeniu/zwinięciu można polać je roztopionym masełkiem (z czosnkiem) i posypać posiekanym jajkiem na twardo i natką pietruszki. Można toto zapiec. Ale nie trzeba.No pycha po prostu. Tyle, że porcja gigantyczna. 12 sztuk, jak się dobrze podzieli... 

Przejdź do pełnej wersji serwisu