jeśli już zaczęłam wątek mąki żytniej i widzę odzew; to super. chciałabym też poznać jakieś przepisy na ciasto naleśnikowe z mąki żytniej, na jakieś racuchy itp. jeśli ktoś ma, ktoś zna i jest dobre to proszę o odzew, z góry dzięki :)
piwo i jaja zmiksować, dodać mąkę żytnią sól i mąkę pszenną, tak aby powstało niezbyt gęste ciasto. (ja wlewam od razu olej do ciasta - potem nie muszę smarować patelni) Odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę. usmażyć dobrze podpieczone niezbyt grube naleśniki - UWAGA przy przewracaniu - są dużo delikatniejsze od zwykłych, najlepiej podrzucić - to minus mąki razowej, ale jej smak w połączeniu z piwem jest niepowtarzalny.
Farsz: -Duży brokuł, lub 2 mniejsze -1/2 paczki mrożonego szpinaku, lub 2-3 pęczki świeżego -2-4 ząbki czosnku -sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy ciemny.
Brokuł obgotować w niewielkiej ilości wody, pod koniec dodać szpinak - wszystko pognieść niezbyt dokładnie np. tym czymś do gniecenia ziemniaków, wcisnąć czosnek, doprawić przyprawami, czasami warto dodać szczyptę cukru jak się wydaje gorzkawe.
Farszu grubo nakładać na naleśniki zwijać i układać w żaroodpornym naczyniu. Posypać żółtym serem i zapiec aż brzegi naleśników będą chrupiące. Podawać z zimnym piwem.
Wszystko razem zmiksować i wlać do rozgrzanej patelni (posmarowanej oliwą) - smażyć na wolnym ogniu aż do ścięcia się białek. Na wierzch proponuje serek wiejski (naturalny) lub przyrządzone wcześniej pieczarki.
Przygotować jeden litr wrzącego bulionu wrzucić do niego sojowe steki i gotować w nim kotlety przez 3 – 5 minut. Odsączyć. Przygotować ciasto naleśnikowe, jajko, białka, mąkę szczyptę soli wrzucić do jednej miski i zmiksować. Każdy kotlet obtoczyć i smażyć na patelni na złoty kolor.
Składniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 30 minut aby ciasto sobie odpoczęło. Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy słoniną. Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. UWAGA WEGETARIANIE: zamiast słoniny używacie oleju.
2.
Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem, dodajemy pieczarki, rozmrożony szpinak i doprawiamy wszystko do smaku. Podsmażamy całość starając się odparować większość płynu. Jeśli farsz jest zbyt luźny możemy go zagęścić dodając bułkę tartą lub kaszę mannę inaczej krakowską zwaną. Kiedy farsz ostygnie nakładamy go na płaty ciasta i zwijamy jak gołąbki. Potem panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoto. Serwujemy z surówkami. Dobrze jest na środku krokieta rzucić kleksa z sosu Cumberland.
Ciasto ołatkowe z warzywami. Składniki ciasta: 1 łyżka mąki żytniej razowej, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 5 łyżek mąki pszennej tortowej, sól, 1 łyżka oliwy z oliwek , trochę cukru, woda lub mleko w ilości która pozwala na rozrobienie ciasta aby było w miarę gęste,
1. 2 jajka w których należy oddzielić żółtko od białka a następnie żółtko dołożyć do ciasta, z białka ubić pianę i dodać ją także do ciasta. Wymieszać wszystko razem. Ciasto ma być o konsystencji gęstej śmietany. 2. Można z tego ciasta smażyć placki lub rozrzedzając trochę wodą –naleśniki na oliwie z oliwek lub na oleju z pestek winogron. 3. Warzywa do ciasta ołatkowego rzadszego czyli naleśnikowego - należy wykonać jak w przepisie warzywa duszone, tylko odparować zupełnie. 4. Smarować naleśnik ołatkowy warzywami, złożyć w chusteczkę i podsmażyć.
pół litra jasnego piwa. Powinno być możliwie cienkie, możliwie mocno gazowane, ale niekompletnie pozbawione goryczki
mniej więcej dwie szklanki mąki żytniej razowej
dwa jajka
szczyptę soli
mniej niż pół łyżeczki do herbaty cukru
dla koloru można, ale wcale nie trzeba, dodać odrobinę kurkumy lub szafranu
Z tych składników robi się zwykłe, naleśnikowe ciasto. Konsystencji śmietanowatej. Za gęste można rozrzedzić odrobiną wody, za rzadkie - zagęścić mąką. Się toto smaży na delikatnie natłuszczonej patelni - najlepiej byłoby natrzeć ją skórką z wędzonego boczku lub kawałkiem wędzonej słoniny - wtedy dochodzi jeszcze charakterystyczny zapaszek wędzonki.Na nadzienie zaopatrujemy się w:
dwie kostki bryndzy, takiej ze sklepu, owczo-krowiej (lub około 250 g prawdziwej bryndzy z Chłopskiego Jadła), ewentualnie może być feta, taka z kartonika, bo jest w miarę odpowiednio smarowna, ale zapach ma nie taki, jaki nadzienie mieć powinno
dwa-trzy ząbki czosnku
solidną szczyptę kminku
pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
mały pojemnik dwunastoprocentowej śmietany lub jogurtu naturalnego, ale niesłodzonego.
Bryndzę trzeba rozdrobnić i wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, żeby nabrała smarownej konsystencji. Wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, natką, kminkiem. Smarować naleśniki. Po złożeniu/zwinięciu można polać je roztopionym masełkiem (z czosnkiem) i posypać posiekanym jajkiem na twardo i natką pietruszki. Można toto zapiec. Ale nie trzeba.No pycha po prostu. Tyle, że porcja gigantyczna. 12 sztuk, jak się dobrze podzieli...
jeśli już zaczęłam wątek mąki żytniej i widzę odzew; to super. chciałabym też poznać jakieś przepisy na ciasto naleśnikowe z mąki żytniej, na jakieś racuchy itp. jeśli ktoś ma, ktoś zna i jest dobre to proszę o odzew, z góry dzięki :)
Ciasto naleśnikowe:
-2 jaja
-2/3 puszki dużego żywca
-szczypta soli
-3 łyżki mąki żytniej razowej
-mąka pszenna np. tortowa
- olej do smażenia
piwo i jaja zmiksować, dodać mąkę żytnią sól i mąkę pszenną, tak aby
powstało niezbyt gęste ciasto.
(ja wlewam od razu olej do ciasta - potem nie muszę smarować patelni)
Odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę.
usmażyć dobrze podpieczone niezbyt grube naleśniki - UWAGA przy
przewracaniu - są dużo delikatniejsze od zwykłych, najlepiej podrzucić - to
minus mąki razowej, ale jej smak w połączeniu z piwem jest niepowtarzalny.
Farsz:
-Duży brokuł, lub 2 mniejsze
-1/2 paczki mrożonego szpinaku, lub 2-3 pęczki świeżego
-2-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy ciemny.
Brokuł obgotować w niewielkiej ilości wody, pod koniec dodać szpinak -
wszystko pognieść niezbyt dokładnie np. tym czymś do gniecenia ziemniaków,
wcisnąć czosnek, doprawić przyprawami, czasami warto dodać szczyptę cukru
jak się wydaje gorzkawe.
Farszu grubo nakładać na naleśniki zwijać i układać w żaroodpornym naczyniu.
Posypać żółtym serem i zapiec aż brzegi naleśników będą chrupiące.
Podawać z zimnym piwem.
Omlet
Składniki:
- 5 białek
- 1 całe jajko
- 1 łyżka mąki żytniej
-szczypta soli
Przygorowanie:
Wszystko razem zmiksować i wlać do rozgrzanej patelni (posmarowanej oliwą)
- smażyć na wolnym ogniu aż do ścięcia się białek.
Na wierzch proponuje serek wiejski (naturalny) lub przyrządzone wcześniej pieczarki.
dzięki bardzo, czekam na jeszcze. jak tak dalej pójdzie zażytnię się na amen :D
Steki sojowe w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 1 opakowanie steków sojowych
- 1 całe jajko
- 2 białka
- 1 łyżka mąki żytniej
- kostka bulionu
-szczypta soli
Przygotowanie :
Przygotować jeden litr wrzącego bulionu
wrzucić do niego sojowe steki i gotować w nim kotlety przez 3 – 5 minut.
Odsączyć.
Przygotować ciasto naleśnikowe, jajko, białka, mąkę szczyptę soli
wrzucić do jednej miski i zmiksować.
Każdy kotlet obtoczyć i smażyć na patelni na złoty kolor.
Naleśnikowe krokiety ze szpinakiem
•
Ciasto na krokiety:1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki, sól,
•
1 łyżka suszonego koperku, tłuszcz do smażenia,
•
Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego, 1/2 kg pieczarek pokrojonych
•
w plastry, 4 średnie cebule, sól, pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka
•
sproszkowanej peperoni, 4 rozgniecione ząbki czosnku,
•
1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oliwy
•
Ciasto na krokiety:1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki żytniej , sól,
•
1 łyżka suszonego koperku, tłuszcz do smażenia,
•
Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego, 1/2 kg pieczarek pokrojonych
•
w plastry, 4 średnie cebule, sól, pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka
•
sproszkowanej peperoni, 4 rozgniecione ząbki czosnku,
•
1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oliwy
1.
Składniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 30 minut aby ciasto sobie odpoczęło. Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy słoniną. Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. UWAGA WEGETARIANIE: zamiast słoniny używacie oleju.
2.
Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem, dodajemy pieczarki, rozmrożony szpinak i doprawiamy wszystko do smaku. Podsmażamy całość starając się odparować większość płynu. Jeśli farsz jest zbyt luźny możemy go zagęścić dodając bułkę tartą lub kaszę mannę inaczej krakowską zwaną. Kiedy farsz ostygnie nakładamy go na płaty ciasta i zwijamy jak gołąbki. Potem panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoto. Serwujemy z surówkami. Dobrze jest na środku krokieta rzucić kleksa z sosu Cumberland.
Składniki na 4 porcje
Składniki na 4 porcje
Etapy przygotowania
Ciasto ołatkowe z warzywami .
Składniki ciasta:
1 łyżka mąki żytniej razowej,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
5 łyżek
mąki pszennej tortowej,
sól,
1 łyżka oliwy z oliwek ,
trochę cukru,
woda lub mleko
w ilości która pozwala na rozrobienie ciasta aby było w miarę gęste,
1. 2 jajka w których należy oddzielić żółtko od białka a następnie żółtko dołożyć do
ciasta, z białka ubić pianę i dodać ją także do ciasta. Wymieszać wszystko razem.
Ciasto ma być o konsystencji gęstej śmietany.
2. Można z tego ciasta smażyć placki lub rozrzedzając trochę wodą –naleśniki
na oliwie z oliwek lub na oleju z pestek winogron.
3. Warzywa do ciasta ołatkowego rzadszego czyli naleśnikowego - należy
wykonać jak w przepisie warzywa duszone, tylko odparować zupełnie.
4. Smarować naleśnik ołatkowy warzywami, złożyć w chusteczkę i podsmażyć.
pikantne naleśniczki
- pół litra jasnego piwa. Powinno być możliwie cienkie, możliwie mocno gazowane, ale niekompletnie pozbawione goryczki
- mniej więcej dwie szklanki mąki żytniej razowej
- dwa jajka
- szczyptę soli
- mniej niż pół łyżeczki do herbaty cukru
- dla koloru można, ale wcale nie trzeba, dodać odrobinę kurkumy lub szafranu
Z tych składników robi się zwykłe, naleśnikowe ciasto. Konsystencji śmietanowatej. Za gęste można rozrzedzić odrobiną wody, za rzadkie - zagęścić mąką. Się toto smaży na delikatnie natłuszczonej patelni - najlepiej byłoby natrzeć ją skórką z wędzonego boczku lub kawałkiem wędzonej słoniny - wtedy dochodzi jeszcze charakterystyczny zapaszek wędzonki.Na nadzienie zaopatrujemy się w:- dwie kostki bryndzy, takiej ze sklepu, owczo-krowiej (lub około 250 g prawdziwej bryndzy z Chłopskiego Jadła), ewentualnie może być feta, taka z kartonika, bo jest w miarę odpowiednio smarowna, ale zapach ma nie taki, jaki nadzienie mieć powinno
- dwa-trzy ząbki czosnku
- solidną szczyptę kminku
- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
- mały pojemnik dwunastoprocentowej śmietany lub jogurtu naturalnego, ale niesłodzonego.
Bryndzę trzeba rozdrobnić i wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, żeby nabrała smarownej konsystencji. Wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, natką, kminkiem. Smarować naleśniki. Po złożeniu/zwinięciu można polać je roztopionym masełkiem (z czosnkiem) i posypać posiekanym jajkiem na twardo i natką pietruszki. Można toto zapiec. Ale nie trzeba.No pycha po prostu. Tyle, że porcja gigantyczna. 12 sztuk, jak się dobrze podzieli...