dobra, teraz ciężej chyba będzie- przepis na dobrą podstawę do pizzy z mąki żytniej- jak w tamtych bez pszennej bądź z niewielką je ilością. ale się rozkręciłam :| ale apetyt rośnie w miarę jedzenia :D
Składniki: 200 g zółtek (z ok. 12 jaj), 150 g białek (z ok. 10 jaj), 150 g sera białego pełnotłustego, 50 g mąki żytniej (ok. 10 płaskich łyżek), 200 g sera żółtego (najlepiej mozzarella), 100 g pomidora (wedle uznania), 120 g boczku (wedle uznania), 70 g cebuli (wedle uznania), sól, pieprz, keczup, tymianek
Jak przyrządzić? Żółtka ubić. Nadal ubijając, dodać stopniowo zmielony biały ser, a potem mąkę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Białka ubić, po czym wymieszać delikatnie z masą serowo-żółtkową. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać masę i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do piekarnika (180 stopni) na 15 minut. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić na plasterki i rozdzielić na pojedyncze "kółka". Ser żółty potrzeć na tarce. Boczek pokroić na cienkie plasterki/w kostkę. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, posmarować keczupem, posypać tymiankiem, położyć pomidory, boczek, cebulę i posypać wszystko obficie serem. Włożyć ponownie do piekarnika na 20 minut.
2 jajka Mąkę przesiać, do utworzonego zagłębienia wsypać proszek do pieczenia, sól, starte na płatki masło. Wbić jajka i wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto owinąć wilgotną ściereczką i pozostawić w lodówce przynajmniej na 1 godzinę, po czym wyjąć i wyłożyć do formy do pizzy lub blachy (dobrze wysmarowanej tłuszczem). Brzegi ciasta wywinąć ku górze. Wierzch nakłuć kilkakrotnie widelcem.
N A D Z I E N I E :
30 dkg mielonego mięsa wołowego lub z indyka
15-20 dkg startej włoszczyzny (ja używam mrożonej, krojonej w słupki)
4 średniej wielkości pomidory
2 duże cebule (czerwone)
zielona papryka
2 - 3 ząbki czosnku
sól
pieprz Na mało rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić starty lub wyciśnięty czosnek i chwilę podsmażyć, dodać mięso i mieszać by się rozdrobniło. Następnie dodać włoszczyznę, a kiedy nieco zmięknie wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Całość smażyć do momentu, kiedy sok z pomidorów nieco odparuje i masa będzie w miarę gęsta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie przełożyć do naczynia i pozostawić do przestygnięcia. Paprykę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni i również przestudzić. Do formy wyłożonej ciastem przełożyć masę mięsno-warzywną, a na nią paprykę z cebulą. Jeśli ktoś nie może się powstrzymać można wierzch posypać startym serem, ale raczej tylko symbolicznie. Piec 15 - 20 min. w temperaturze 180 º C.
dobra, teraz ciężej chyba będzie- przepis na dobrą podstawę do pizzy z mąki żytniej- jak w tamtych bez pszennej bądź z niewielką je ilością. ale się rozkręciłam :| ale apetyt rośnie w miarę jedzenia :D
Pizza z zieloną papryką
CIASTO :
150 g. mąki żytniej,
150 g. mąki pszennej,
1/8 l. letniej wody,
3 łyżki oliwy,
30 g. drożdży,
1/2 łyżeczki soli.
FARSZ :
3 małe, zielone papryki,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
jajko,
50 g. masła,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2-3 łyżki ziół(bazylia, szałwia, oregano, zielona pietruszka, natka selera, rozmaryn),
125 ml. śmietany,
130 g. drobno utartego ementalera,
4 łyżki oliwy.
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże wymieszane z wodą. Odstawić na 15 minut. Dodać sól i oliwę, wyrobić ciasto. Posypać mąką i zostawić na 20-30 minut. Gdy podwoi objętość, rozwałkować, wyłożyć nim lekko wysmarowaną tłuszczem blachę i nakłuć widelcem.
Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić w krążki. Cebulę
i czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki dusić na
maśle przez 5-8 minut. Dodać zioła, przecier pomidorowy
oraz rosół lub wino. Przyprawić solą i pieprzem.
Na cieście ułożyć farsz i posypać serem. Oliwą,
wymieszaną z jajkiem i śmietaną, polać wierzch pizzy.
Piec w gorącym piekarniku.
200 g zółtek (z ok. 12 jaj), 150 g białek (z ok. 10 jaj), 150 g sera białego pełnotłustego, 50 g mąki żytniej (ok. 10 płaskich łyżek), 200 g sera żółtego (najlepiej mozzarella), 100 g pomidora (wedle uznania), 120 g boczku (wedle uznania), 70 g cebuli (wedle uznania), sól, pieprz, keczup, tymianek
Jak przyrządzić?
Żółtka ubić. Nadal ubijając, dodać stopniowo zmielony biały ser, a potem mąkę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Białka ubić, po czym wymieszać delikatnie z masą serowo-żółtkową. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać masę i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do piekarnika (180 stopni) na 15 minut. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić na plasterki i rozdzielić na pojedyncze "kółka". Ser żółty potrzeć na tarce. Boczek pokroić na cienkie plasterki/w kostkę. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, posmarować keczupem, posypać tymiankiem, położyć pomidory, boczek, cebulę i posypać wszystko obficie serem. Włożyć ponownie do piekarnika na 20 minut.
P I Z Z A
CIASTO :
Mąkę przesiać, do utworzonego zagłębienia wsypać proszek do pieczenia, sól, starte na płatki masło. Wbić jajka
i wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto owinąć wilgotną ściereczką i pozostawić w lodówce przynajmniej
na 1 godzinę, po czym wyjąć i wyłożyć do formy do pizzy lub blachy (dobrze wysmarowanej tłuszczem). Brzegi
ciasta wywinąć ku górze. Wierzch nakłuć kilkakrotnie widelcem.
N A D Z I E N I E :
Na mało rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić starty lub wyciśnięty czosnek i chwilę podsmażyć, dodać mięso
i mieszać by się rozdrobniło. Następnie dodać włoszczyznę, a kiedy nieco zmięknie wrzucić obrane ze skórki
i pokrojone w ćwiartki pomidory. Całość smażyć do momentu, kiedy sok z pomidorów nieco odparuje i masa
będzie w miarę gęsta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie przełożyć do naczynia i pozostawić do
przestygnięcia. Paprykę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni i również przestudzić.
Do formy wyłożonej ciastem przełożyć masę mięsno-warzywną, a na nią paprykę z cebulą. Jeśli ktoś nie może
się powstrzymać można wierzch posypać startym serem, ale raczej tylko symbolicznie. Piec 15 - 20 min.
w temperaturze 180 º C.
o, ten przepis bardzo fajny. ale ten na pizzę optymalną raczej sobie podaruję ;] :D dziekuję raz jeszcze