Kiedyś jadłam bardzo dobry sos z suszonych grzybów, którym była polana kasza. Nie znam niestety żadnego fajnego przepisu. Czy mógłby mi ktoś zaproponować? Byłabym wdzięczna :)
W moim kalendarzu był taki przepis: 6-7 suszonych grzybów, pół szklanki smietany, sól, pieprz. Na zasmażkę: 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki. Grzyby starannie umyc i namoczyc dzień przed przyrządzaniem sosu w dwóch szklankach przegotowanej letniej wody. Nazajutrz ugotowac w tej samej wodzie do miękkosci / ok.30 min/. Wyjąc z wywaru i posiekac. Z masła i mąki przygotowac rumianą zasmażkę. Rozproadzic ją zimnym wywarem z grzybów, doprawic do smaku solą i pieprzem, mieszając zagotowac. Po zdjęciu z ognia wlac smietanę i dodac posiekane grzyby.
Nina trafiła w samo sedno, jest to najlepszy przepis na sos grzybowy. Ja stosuje go od kiedy pamiętam i do wszystkiego, kaszy,ryżu,ziemniaków,mięska,krokietów itp....jest po prostu pyszny!!
Kiedyś jadłam bardzo dobry sos z suszonych grzybów, którym była polana kasza. Nie znam niestety żadnego fajnego przepisu. Czy mógłby mi ktoś zaproponować? Byłabym wdzięczna :)
W moim kalendarzu był taki przepis:
6-7 suszonych grzybów, pół szklanki smietany, sól, pieprz. Na zasmażkę: 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki.
Grzyby starannie umyc i namoczyc dzień przed przyrządzaniem sosu w dwóch szklankach przegotowanej letniej wody. Nazajutrz ugotowac w tej samej wodzie do miękkosci / ok.30 min/. Wyjąc z wywaru i posiekac. Z masła i mąki przygotowac rumianą zasmażkę. Rozproadzic ją zimnym wywarem z grzybów, doprawic do smaku solą i pieprzem, mieszając zagotowac. Po zdjęciu z ognia wlac smietanę i dodac posiekane grzyby.
A na masełku, zanim dasz mąkę, możesz-jeśli lubisz-zeszklić drobniutko pokrojoną cebulkę.
Nina trafiła w samo sedno, jest to najlepszy przepis na sos grzybowy. Ja stosuje go od kiedy pamiętam i do wszystkiego, kaszy,ryżu,ziemniaków,mięska,krokietów itp....jest po prostu pyszny!!