Forum

Kuchenne porady

mrożone śliwki

  • Autor: sygulka79 Data: 2006-08-31 21:19:49

     Wiadomo komuś czy śliwki nadają się do mrożenia i czy ciasto potem wychodzi takie samo jak ze świeżych owoców pozdrawiam sygulka

  • Autor: alman Data: 2006-08-31 21:48:59

    Tak, zawsze mrożę, oczywiście uprzednio usuwam pestki.

  • Autor: Janek Data: 2006-09-01 09:48:15

    Nawet lepsze są mrożone, a moja Żona stwierdziła nawet, że lepiej (kroić szczególnie te do ciast) wdłuż pestek na pół, a nie w poprzek. Fakt w cieście lepiej się "zachowują".
    Janek

  • Autor: cel Data: 2006-09-20 21:06:39

     W tym roku zamroziłam śliwki po raz pierwszy. Czy przed użyciem do ciasta czy knedli rozmrażać je czy nie. Bo na przykład kiedy robię pierogi z mrożonymi jagodami to ich (jagód) nie rozmrażam, ale ze śliwkami nie mam żadnych doświadczeń.

  • Autor: jagoda85 Data: 2006-09-01 21:40:49

    Oczywiście, że można mrozić. Świetne są np. knedla ze śliwami zimą, do placka też są dobre. Właśnie mam zamiar zamrozić.

  • Autor: alman Data: 2006-09-03 13:17:57

    Oczywiście kroję wzdłuż, z jednej strony, wyciągam pestkę a śliwka zostaje wyzualnie jakby  była cała. A w zimie zależnie od potrzeb, albo używam w takiej postaci, czyli pozornie całą, albo przełamuję na 2 części / 2 połówki /.

  • Autor: bahus Data: 2006-09-20 23:34:15

    Do placka moim zdaniem lepsze są mrożone niż świeże.
    Bahus

  • Autor: alman Data: 2006-09-21 08:39:30

    Zawsze używam w postaci zamrożonej.

Przejdź do pełnej wersji serwisu