Forum

Kuchenne porady

zakalec

  • Autor: gosia111 Data: 2006-09-01 12:46:13

    nie wiem dlaczego przy pieczeniu ciast wychodzi mi zalakec,kiedyś piekłam ciasta i zawsze wszystko było ok,a teraz prawie zawsze jest zakalec.Czy może to być wina kuchenki?Teraz mam kuchenkę elektryczną a jak mieszkałam u rodziców to była gazowa.Co zrobić ?Czeka mnie w maju komunia mojego dzieckai chciałam sama upiec ciasta ,natomiast boję się że nie wyjdą i może lepiej zamówić w cukierni.Robie te same ciast co kiedyś i wychodzą inaczej.POMOCY!!!POZDRAWIAM

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-01 12:59:11

    dlaczego - trudno odpowiedzieć. Wybierz kilka biszkoptów z naszej strony - masz marne szanse, aby nie wyszły (ja wcześniej nie umiałam upiec biszkoptu, a teraz wspaniałe wychodzą). Do maja masz czas przetrenować.
    poza tym jako rewelacyjne i elegancko wyglądające polecam Ci 3 bita - jego można zrobić nawet dwa dni wcześniej.
    Przejrzyj snikersy - też wychodzą super. Zobacz ciasta z masą piankową (jogurt i kremówka połączone z galaretką, owocami czy serkami homogenizowanymi)- ciasta tam niewiele, jak nie wyrośnie nie problem, bo chodzi o to, aby biszkopt był niski.

  • Autor: elo Data: 2006-09-01 13:23:34

    Jak Ci się dalej nie będzie udawało upiec porządnie biszkoptu, to można kupic  gotowe w piekarniach albo sklepach cukierniczych, ładne wysokie przynajmniej u mnie w Toruniu. Kosztują około 7,00-9,00 o średnicy około 35 cm. Kremy , masy i wszelkie dodatki sama juz zrobisz według swojego gustu, i ciasta będą o wiele lepiej smakowały niż kupne.

  • Autor: gosia111 Data: 2006-09-01 16:27:31

    takie ciasta z galaretką mi wychodzą ,ale np: murzynek lub zebra zawsze wychodziły a teraz nie .Wszystko robię tak samo jak wcześniej według tego samego przepisu!!!!!! Nie mam pojęcia dlaczego.

  • Autor: gosia111 Data: 2006-09-01 19:12:03

    Użytkownik tucha napisał w wiadomości:
    > sprawdź, czy masz szczelny piekarnik
    PIEKARNIK JEST OK

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-01 19:24:42

    a ile czasu piekłaś w gazowym? Może w tym tkwi problem? Może temperatura?

  • Autor: inka21 Data: 2006-09-01 20:01:12

    może twoje skladniki nie maja jednakowej temperatury przed pieczeniem? to bardzo ważny szczegół

Przejdź do pełnej wersji serwisu