nie wiem dlaczego przy pieczeniu ciast wychodzi mi zalakec,kiedyś piekłam ciasta i zawsze wszystko było ok,a teraz prawie zawsze jest zakalec.Czy może to być wina kuchenki?Teraz mam kuchenkę elektryczną a jak mieszkałam u rodziców to była gazowa.Co zrobić ?Czeka mnie w maju komunia mojego dzieckai chciałam sama upiec ciasta ,natomiast boję się że nie wyjdą i może lepiej zamówić w cukierni.Robie te same ciast co kiedyś i wychodzą inaczej.POMOCY!!!POZDRAWIAM
dlaczego - trudno odpowiedzieć. Wybierz kilka biszkoptów z naszej strony - masz marne szanse, aby nie wyszły (ja wcześniej nie umiałam upiec biszkoptu, a teraz wspaniałe wychodzą). Do maja masz czas przetrenować. poza tym jako rewelacyjne i elegancko wyglądające polecam Ci 3 bita - jego można zrobić nawet dwa dni wcześniej. Przejrzyj snikersy - też wychodzą super. Zobacz ciasta z masą piankową (jogurt i kremówka połączone z galaretką, owocami czy serkami homogenizowanymi)- ciasta tam niewiele, jak nie wyrośnie nie problem, bo chodzi o to, aby biszkopt był niski.
Jak Ci się dalej nie będzie udawało upiec porządnie biszkoptu, to można kupic gotowe w piekarniach albo sklepach cukierniczych, ładne wysokie przynajmniej u mnie w Toruniu. Kosztują około 7,00-9,00 o średnicy około 35 cm. Kremy , masy i wszelkie dodatki sama juz zrobisz według swojego gustu, i ciasta będą o wiele lepiej smakowały niż kupne.
takie ciasta z galaretką mi wychodzą ,ale np: murzynek lub zebra zawsze wychodziły a teraz nie .Wszystko robię tak samo jak wcześniej według tego samego przepisu!!!!!! Nie mam pojęcia dlaczego.
nie wiem dlaczego przy pieczeniu ciast wychodzi mi zalakec,kiedyś piekłam ciasta i zawsze wszystko było ok,a teraz prawie zawsze jest zakalec.Czy może to być wina kuchenki?Teraz mam kuchenkę elektryczną a jak mieszkałam u rodziców to była gazowa.Co zrobić ?Czeka mnie w maju komunia mojego dzieckai chciałam sama upiec ciasta ,natomiast boję się że nie wyjdą i może lepiej zamówić w cukierni.Robie te same ciast co kiedyś i wychodzą inaczej.POMOCY!!!
POZDRAWIAM
dlaczego - trudno odpowiedzieć. Wybierz kilka biszkoptów z naszej strony - masz marne szanse, aby nie wyszły (ja wcześniej nie umiałam upiec biszkoptu, a teraz wspaniałe wychodzą). Do maja masz czas przetrenować.
poza tym jako rewelacyjne i elegancko wyglądające polecam Ci 3 bita - jego można zrobić nawet dwa dni wcześniej.
Przejrzyj snikersy - też wychodzą super. Zobacz ciasta z masą piankową (jogurt i kremówka połączone z galaretką, owocami czy serkami homogenizowanymi)- ciasta tam niewiele, jak nie wyrośnie nie problem, bo chodzi o to, aby biszkopt był niski.
Jak Ci się dalej nie będzie udawało upiec porządnie biszkoptu, to można kupic gotowe w piekarniach albo sklepach cukierniczych, ładne wysokie przynajmniej u mnie w Toruniu. Kosztują około 7,00-9,00 o średnicy około 35 cm. Kremy , masy i wszelkie dodatki sama juz zrobisz według swojego gustu, i ciasta będą o wiele lepiej smakowały niż kupne.
takie ciasta z galaretką mi wychodzą ,ale np: murzynek lub zebra zawsze wychodziły a teraz nie .Wszystko robię tak samo jak wcześniej według tego samego przepisu!!!!!! Nie mam pojęcia dlaczego.
Użytkownik tucha napisał w wiadomości:
> sprawdź, czy masz szczelny piekarnik
PIEKARNIK JEST OK
a ile czasu piekłaś w gazowym? Może w tym tkwi problem? Może temperatura?
może twoje skladniki nie maja jednakowej temperatury przed pieczeniem? to bardzo ważny szczegół