Forum

Gawędy o jedzeniu

Czy ktoś korzysta z rzymskiego garnka?

  • Autor: emerytka Data: 2006-09-01 13:16:41

    mam pytanie? czy ktos z Was korzysta moze z tzw rzymskiego garnka(taka gliniana brytfanka)moze jakies rady?porady ?propozycje?spostrzezenia?PRZEPISY itd???-dziekuje

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-01 13:21:46

    ja mam już tylko połowę (drugie poł sie stłukło). Robiłam w nim wszelkie potrawy zapiekane, podobnie jak w naczyniu żaroodpornym.

  • Autor: emerytka Data: 2006-09-01 13:27:23

    dziekuje za odpowiedz!od dzisiaj jestem na emeryturze,wiec....trzeba sie czyms zajac!pozdrawiam!

  • Autor: till Data: 2006-09-01 14:17:38

    Jak na rozpoczęcie emerytury , to trafiłaś najlepiej jak mogłaś :))))) Z WŻ człowiek zdecydowanie się nie nudzi :))))

  • Autor: marinik Data: 2006-09-01 13:34:28

    U mnie używa się go głównie do zapiekania ziemniaków i do jeszcze jednej potrawy, ktora jest wariacją na temat ziemniaków po cabańsku (inaczej - DUSZONKI, KOCIOŁEK, a chyba w przepisach ineczki jest to jako DYMFOWANE ziemniaki).
    Nie mam kociołka i nie robię tego w ognisku, a skladniki po prostu szatkuję, mieszam i zapiekam

  • Autor: emerytka Data: 2006-09-01 13:39:25

    dziekuje!-kociolek mam,znam.!!!!!! ...no a w rzymskim garnku zaczne moze wreszcie  eksperymentowac!jeszcze raz -dziekuje

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-01 14:56:18

    jak mi się uda i odszukam mini książeczkę kucharską,jak była dołączona do garnka, jak znajdę czas na przetłumaczenie to podam Ci kilka przepisów. A na pewno rodzaje potraw, bo na to trzeba niewiele czasu.

  • Autor: emerytka Data: 2006-09-01 15:06:04

    7 ekkore-serdecznie dziekuje i przepraszam za klopot!bede wdzieczna za wszelkie przepisy i spostrzezenia! mam elekryczny piekarnik i.......................od dzisiaj jestem na wczesniejszej emeryturze spowodownej kontuzja(jestem 65 rocznik-troche to przezywam!!!)mam nowa kuchenke z piekarnikiem elektrycznym jeszcze nie wyrpobowanym!!!nowy garnek rzymski-bez doswiadczenia ......duzo jak na pierwszy dzin emerytury,wiec wszelkie wsparcie-pomoc-rady-mile widziane!!!!za co-SERDECZNE-DZIEKI!!!!!!! -moj adres e-maile kasiaskalska@tlen.pl

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-01 16:17:43

    piekarnik elektryczny polecam do wypieku ciast, chlebów, pieczeni mięsnych - jednym słowem prawie wszystkiego. zobaczysz ile dań jest takich, ktore wymagają jakieś 5 -10 minut roboty, a potem robią się same. Przykładem niech będzie kurczak na kapuście 

    z przepisów;

    kaczka w czerwonym winie
    kurczak po prowansalsku
    zapiekanka warzywna (ratatuille)
    jabłka w drożdżowych ubrankach (to już przeze mnie nadany tytuł na podstawie opisu)

    i tyle, zważywszy, że przepisy są w 5 czy w 6 językach, to na objętośc książki jest ich niewiele. Gotować (piec) należy w zamkniętym naczyniu, przy ciastowym wkładać do zimnego piekarnika, przy innych danaich podane, ze piec w temperaturze

  • Autor: emerytka Data: 2006-09-01 16:27:58

    DZIEKUJE! dziekuje-za poswiecony czas i rady!!!!

  • Autor: Zuzka08 Data: 2009-07-27 17:21:51

    Bardzo proszę:
    http://gotowanie.onet.pl/17622617,1,0,33,ksiazka.html

  • Autor: emerytka Data: 2006-09-01 16:41:28

    dziekuje slicznie za przepisy!!!!!

  • Autor: evro Data: 2009-07-28 10:38:39

    a tak z innej beczki chyba rencistką bo na emerturę tos za młodę dziewcze;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu