najlepiej faszerowć pomarańczową oraz czerwoną -te smakuja wybornie, natomiast tak jak napisała poprzedniczka zielona papryka powoduje gorzkość- taki jej urok
Gorzka bo niedojrzała. Zielona jest dobra wówczas gdy jest ciemno zielona, a po zapachu można poznać jej "niedojrzałość", bo ma właśnie zapach(!) gorzkawy ...i nazbyt intesywny. Każda papryka na mojej działce, dopóki nie dojrzeje ma w sobie gorycz, zerwałem kilka strąków już żółtej i była gorzka ...zauważyłem ,że reszta na krzaku pozostawiona bieleje ...i ta była już słodka i pogrubiał miąższ. Mam również żółtą ...stąd pomyłka ale i lekcja... Widzę teraz, że niektóra żółta zaczyna być pomarańczowa (cały krzew), a inna czerwona. Niektóre odmiany z czarnej dopiero stają się czerwone.
A kulinarnie można "zabić" gorycz dodając do farszu starte jabłko, na 1kg farszu jedno słodko-winne jabłko wielkości pięści, nie zepsuje smaku farszu, a nawet poprawi. Pozdrawiam. Janek
dzis u kolezanki jadlam faszerowanąpaprykę-zieloną byla smaczna ale nie wiemy czemu wyszla gorzka?
właśnie zielona papryka jest gorzka
no tego nie wiedzialam
dzieki serdeczne
najlepiej faszerowć pomarańczową oraz czerwoną -te smakuja wybornie, natomiast tak jak napisała poprzedniczka zielona papryka powoduje gorzkość- taki jej urok
Gorzka bo niedojrzała. Zielona jest dobra wówczas gdy jest ciemno zielona, a po zapachu można poznać jej "niedojrzałość", bo ma właśnie zapach(!) gorzkawy ...i nazbyt intesywny. Każda papryka na mojej działce, dopóki nie dojrzeje ma w sobie gorycz, zerwałem kilka strąków już żółtej i była gorzka ...zauważyłem ,że reszta na krzaku pozostawiona bieleje ...i ta była już słodka i pogrubiał miąższ. Mam również żółtą ...stąd pomyłka ale i lekcja... Widzę teraz, że niektóra żółta zaczyna być pomarańczowa (cały krzew), a inna czerwona. Niektóre odmiany z czarnej dopiero stają się czerwone.
A kulinarnie można "zabić" gorycz dodając do farszu starte jabłko, na 1kg farszu jedno słodko-winne jabłko wielkości pięści, nie zepsuje smaku farszu, a nawet poprawi.
Pozdrawiam.
Janek