Forum

Kuchenne porady

papryka

• Autor: marcia 2003 Data: 2006-09-01 14:25:38

dzis u kolezanki jadlam faszerowanąpaprykę-zieloną byla smaczna ale nie wiemy czemu wyszla gorzka?

• Autor: maria Data: 2006-09-01 15:37:48

właśnie zielona papryka jest gorzka

• Autor: marcia 2003 Data: 2006-09-01 16:28:51

no tego nie wiedzialam
     dzieki serdeczne

• Autor: inka21 Data: 2006-09-01 20:02:49

najlepiej faszerowć pomarańczową oraz czerwoną -te smakuja wybornie, natomiast tak jak napisała poprzedniczka zielona papryka powoduje gorzkość- taki jej urok

• Autor: Janek Data: 2006-09-01 20:27:15

Gorzka bo niedojrzała. Zielona jest dobra wówczas gdy jest ciemno zielona, a po zapachu można poznać jej "niedojrzałość", bo ma właśnie zapach(!) gorzkawy ...i nazbyt intesywny. Każda papryka na mojej działce, dopóki nie dojrzeje ma w sobie gorycz, zerwałem kilka strąków już żółtej i była gorzka ...zauważyłem ,że reszta na krzaku pozostawiona bieleje ...i ta była już słodka i pogrubiał miąższ. Mam również żółtą ...stąd pomyłka ale i lekcja... Widzę teraz, że niektóra żółta zaczyna być pomarańczowa (cały krzew), a inna czerwona. Niektóre odmiany z czarnej dopiero stają się czerwone.

A kulinarnie można "zabić" gorycz dodając do farszu starte jabłko, na 1kg farszu jedno słodko-winne jabłko wielkości pięści, nie zepsuje smaku farszu, a nawet poprawi.
    Pozdrawiam.
    Janek

Przejdź do pełnej wersji serwisu