Forum

Kuchenne porady

Jak wykorzystać żółtka?

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-09-02 13:39:35

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-09-02 13:40:00

    Macie jakieś przepisy na COŚ z samych żółtek?, bo mi trochę zostało...

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-02 15:43:41

    kogel mogel,
    kruche ciasto - ale to już nie będą same żółtka

  • Autor: inka21 Data: 2006-09-02 14:06:44

    http://wielkiezarcie.com/przepis9355.html może być?

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-09-02 14:23:40

    Oj niestety, abstynencja rządzi:D;(

  • Autor: inka21 Data: 2006-09-02 14:49:50

    a mozeciasteczka półfrancuskie? http://wielkiezarcie.com/przepis8493.html

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-09-02 14:54:48

    no super, a można je czymś nadziać?, czy raczej niebardzo?

  • Autor: inka21 Data: 2006-09-02 15:31:13

    mozna maslem orzechowym,nutellą,dżemem,owocami naprawdę watro sprobowac,polecam

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-09-02 21:11:21

    jeśli chodzi o żółtka to ciężka sprawa. Ale jeśłi już byśto francuskie robiła to mogęCi polecić taki farsz:

    250 g twarogu
    1 jajko
    80 g cukru
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy

    Twaróg przetrzeć przez sito. Dodać jajko, cukier,cukier waniliowy i skrobię ziemniaczaną. razem dokładnie wymieszać.
    Ciasto francuskie tniesz w kwadraty,smarujesz rozbebłanym żótkiem  i na środek nakładasz twarożek. Składasz w trójkąty, brzegi docinasz widelcem. i do piekarnika

  • Autor: Iglosik Data: 2006-09-03 06:19:29

    Żółteczka świetnie nadają się do podprawiania wielu potraw takich jak sosy lub zupy. Zagęszczają i dodają smaku, ja często gotuje zupy więc u mnie długo takie żółteczko nie zalega!.

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-09-03 14:57:44

    No, ja w końcu zrobiłam te ciasteczka i są genialne!

  • Autor: krzysztofina Data: 2006-10-20 09:24:51

    A moze żółty ser z białego sera?

Przejdź do pełnej wersji serwisu