jeśli chodzi o żółtka to ciężka sprawa. Ale jeśłi już byśto francuskie robiła to mogęCi polecić taki farsz:
250 g twarogu 1 jajko 80 g cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 cukier waniliowy
Twaróg przetrzeć przez sito. Dodać jajko, cukier,cukier waniliowy i skrobię ziemniaczaną. razem dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie tniesz w kwadraty,smarujesz rozbebłanym żótkiem i na środek nakładasz twarożek. Składasz w trójkąty, brzegi docinasz widelcem. i do piekarnika
Żółteczka świetnie nadają się do podprawiania wielu potraw takich jak sosy lub zupy. Zagęszczają i dodają smaku, ja często gotuje zupy więc u mnie długo takie żółteczko nie zalega!.
Macie jakieś przepisy na COŚ z samych żółtek?, bo mi trochę zostało...
kogel mogel,
kruche ciasto - ale to już nie będą same żółtka
http://wielkiezarcie.com/przepis9355.html może być?
Oj niestety, abstynencja rządzi:D;(
a mozeciasteczka półfrancuskie? http://wielkiezarcie.com/przepis8493.html
no super, a można je czymś nadziać?, czy raczej niebardzo?
mozna maslem orzechowym,nutellą,dżemem,owocami naprawdę watro sprobowac,polecam
jeśli chodzi o żółtka to ciężka sprawa. Ale jeśłi już byśto francuskie robiła to mogęCi polecić taki farsz:
250 g twarogu
1 jajko
80 g cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Twaróg przetrzeć przez sito. Dodać jajko, cukier,cukier waniliowy i skrobię ziemniaczaną. razem dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie tniesz w kwadraty,smarujesz rozbebłanym żótkiem i na środek nakładasz twarożek. Składasz w trójkąty, brzegi docinasz widelcem. i do piekarnika
Żółteczka świetnie nadają się do podprawiania wielu potraw takich jak sosy lub zupy. Zagęszczają i dodają smaku, ja często gotuje zupy więc u mnie długo takie żółteczko nie zalega!.
No, ja w końcu zrobiłam te ciasteczka i są genialne!
A moze żółty ser z białego sera?