razowa jest mąką z pełnego przemiału, ciemniejszą od zwyklej (bo nie oczyszczona), tak samo żytnią jak i pszenną. Mąka zwykła jest biała, razowa ciemnobeżowa Oznacza się ją wysokimi numerami - ale nie powiem Ci jakimi, gdyż u nas w normalnych sklepach raczej nie uświadczysz, co najwyżej w tych ze zdrową żywnością. Ja przywoziłam z Czech, tam praktycznie w każdym sklepie
ekkore---ja dzięki tej stronce i pomocy WŻowiczów kupiłam mąkę typ2000 w łodzi. I jestem zadowolona, bo wychodzą z niej pyszne naleśniki a ostatnio nawet pierogi jadłam z takiej mąki :D
W gorzowskimTesco, Piotrze i Pawle oraz sklepieze zdrową żywnością można kupić tą makę: typ 1800(to bodaj pszenna razowa) i typ 2000(żytnia - nie pamiętam dokładnie czy to aby nie odwrotnie). Jest znakomita do wypieków i używania w kuchni szczególnie dla osób na diecie m in. Montignaca. : )
Mam pytanko, czy to włąśnie ta żytnia też nadaje sie do wypiekow??? czy masz jakeis fajne przepisy na ciastunia, nalesniki itp z maki zytniej? Bo jestem na diecie zgodnej zz grupa krwi i pszenicy w zasadzie nie jadam. Bylabym baaardzo wdzieczna za odpowiedz.
czym się różni mąka razowa od zwykłej ?? istnieje i razowa pszenna i razowa żytnia?? wdzięczna będę za uświadomienie
razowa jest mąką z pełnego przemiału, ciemniejszą od zwyklej (bo nie oczyszczona), tak samo żytnią jak i pszenną. Mąka zwykła jest biała, razowa ciemnobeżowa Oznacza się ją wysokimi numerami - ale nie powiem Ci jakimi, gdyż u nas w normalnych sklepach raczej nie uświadczysz, co najwyżej w tych ze zdrową żywnością. Ja przywoziłam z Czech, tam praktycznie w każdym sklepie
ekkore---ja dzięki tej stronce i pomocy WŻowiczów kupiłam mąkę typ2000 w łodzi. I jestem zadowolona, bo wychodzą z niej pyszne naleśniki a ostatnio nawet pierogi jadłam z takiej mąki :D
W gorzowskimTesco, Piotrze i Pawle oraz sklepieze zdrową żywnością można kupić tą makę: typ 1800(to bodaj pszenna razowa) i typ 2000(żytnia - nie pamiętam dokładnie czy to aby nie odwrotnie). Jest znakomita do wypieków i używania w kuchni szczególnie dla osób na diecie m in. Montignaca. : )
Mam pytanko, czy to włąśnie ta żytnia też nadaje sie do wypiekow??? czy masz jakeis fajne przepisy na ciastunia, nalesniki itp z maki zytniej? Bo jestem na diecie zgodnej zz grupa krwi i pszenicy w zasadzie nie jadam. Bylabym baaardzo wdzieczna za odpowiedz.