Forum

Kuchenne porady

mąki ??

• Autor: karis Data: 2006-09-02 16:00:39

czym się różni mąka razowa od zwykłej ?? istnieje i razowa pszenna i razowa żytnia?? wdzięczna będę za uświadomienie

• Autor: ekkore Data: 2006-09-02 16:10:39

razowa jest mąką z pełnego przemiału, ciemniejszą od zwyklej (bo nie oczyszczona), tak samo żytnią jak i pszenną. Mąka zwykła jest biała, razowa ciemnobeżowa Oznacza się ją wysokimi numerami - ale nie powiem Ci jakimi, gdyż u nas w normalnych sklepach raczej nie uświadczysz, co najwyżej w tych ze zdrową żywnością. Ja przywoziłam z Czech, tam praktycznie w każdym sklepie

• Autor: kinga_d Data: 2006-09-02 17:48:04

ekkore---ja dzięki tej stronce i pomocy WŻowiczów  kupiłam mąkę typ2000 w łodzi.  I jestem zadowolona, bo wychodzą z niej pyszne naleśniki a ostatnio nawet pierogi jadłam z takiej mąki :D

• Autor: amelia_z Data: 2006-09-02 19:39:09

W gorzowskimTesco, Piotrze i Pawle oraz sklepieze zdrową żywnością można kupić tą makę: typ 1800(to bodaj pszenna razowa) i typ 2000(żytnia - nie pamiętam dokładnie czy to aby nie odwrotnie). Jest znakomita do wypieków i używania w kuchni szczególnie dla osób na diecie m in. Montignaca. : )

• Autor: karis Data: 2006-09-03 20:48:26

Mam pytanko, czy to włąśnie ta żytnia też nadaje sie do wypiekow??? czy masz jakeis fajne przepisy na ciastunia, nalesniki itp  z maki zytniej?  Bo jestem na diecie zgodnej zz grupa krwi i pszenicy w zasadzie nie jadam. Bylabym baaardzo wdzieczna za odpowiedz.

Przejdź do pełnej wersji serwisu