Forum

Kuchenne porady

Rydze.

  • Autor: angela Data: 2006-09-03 21:17:46

    Dzisiaj byliśmy na grzybach i nazbieraliśmy sporo rydzów. Małe rydzyki włożyłam do słoików i zamarynowałam, część usmażyłam na maśle. Zostało mi trochę dużych kapeluszy i nie wiem co z nimi zrobić. Czy ktoś może mi doradzić coz nich moża zrobić?


              

  • Autor: EWA007 Data: 2006-09-03 21:20:51

    GDZIE jest tyle rydzów?????????

  • Autor: angela Data: 2006-09-03 21:25:59

    Na Dolnym Sląsku.  Okolice Srebrnej Góry.

  • Autor: EWA007 Data: 2006-09-03 21:30:37

    Zazdroszczę!!!! Szkoda, że tak daleko!

  • Autor: angela Data: 2006-09-03 21:34:54

    Jestem cała podrapana, pokłuta i mam poparzone pokrzywami ręce. Całą rodziną czołgaliśmy się w zagajniku. Efekt widać na zdjęciu. Rydze rosły nawet w trawie na łące. Ale czekam na porady.

  • Autor: katya Data: 2006-09-03 21:43:36

    sosik grzybkowy na jesienny obiad:)

  • Autor: Glumanda Data: 2006-09-03 21:53:28

    W Wikipedii przeczytalam, ze najlepsze sa na masle..
    a gdyby je obgotowac w osolonej wodzie i osaczyc ... potem zamrozic???
    Nie ma zbyt duzo przepisow na rydze, skoro najlepsze sa na masle.. i marynowane.

  • Autor: bahus Data: 2006-09-03 21:59:16

    najlepsze smażone na maśle...to rarytas grzybowy. Można też mrozić. ale należy wpierw blanszować. Marynować rydze to (moim osobistym zdaniem) PROFANACJA tego grzyba
    Bahus

  • Autor: bahus Data: 2006-09-03 21:55:32

    Moje gratulacje...gdyby nie zdjęcia to bym nie uwierzył...jestem wytrawnym grzybiarzem, a ostatniego rydza  znalazłem 11 lat temu i to jedną sztukę.
    Bahus

  • Autor: Glumanda Data: 2006-09-03 22:15:31

    A ja dzisiaj i wczoraj... raz dwa a raz trzy, male ale rydzyki!

  • Autor: chmurki Data: 2006-09-03 22:34:08

    Angela na Czarnej Oliwce jest super przepis na "Rydze po cygańsku". Są bardzo dobre. Ja w ten sposób robię też inne grzybki.

  • Autor: Masza Data: 2006-09-03 22:46:50

    Co roku dostaję rydze w prezencie.Nigdy nie widziałam ich 'na żywo" Smażę na masełku. Długo. Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeebo w gębie.

  • Autor: ata Data: 2006-09-03 23:16:28

    Ale masz fajnie, ja jeszcze nigdy nie znalazłam i chyba nie jadłam rydzów, chyba wybiorę się kiedyś  w twoje strony jestem z opolskiego ,hehe.. ., ale znalazłam  taki przepis/ nie sprawdzony/

     Rydze smażone:

    1kg rydzów
    4 łyżki masła
    sól,pieprz

    Grzyby oczyszczone,kapelusze wycieramy ściereczką lub krótko płuczemy pod zimną wodą i wycieramy.
    Duże rydze kroimy na 2 lub więcej częśći,małe zachowujemy w całosci.

     Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy rydze,smażymy na średnim ogniu,aż się zarumienią,wtedy zmniejszamy ogień i dosmażamy grzyby 5-6 min.
    Usmażone rydze doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z białem pieczywem.Smacznego.

  • Autor: Sweetya Data: 2006-09-04 10:42:06

    a może- http://wielkiezarcie.com/przepis15863.html
    a resztę można jak ktoś wspomniał -zamrozić-tylko koniecznie wcześniej obgotować-bo potem bedą gorzkie;)))
    pozdrówka
    PS.Zazdroszczę zbioru(pozytywnie)-ja ostatnio rydze w lesie widziałam ponad 20 lat temu;(

  • Autor: angela Data: 2006-09-04 12:06:29

    Bardzo dziękuję za rady. Zrobiłam rydze po cygańsku.Twój przepis Sweetyo na pierożki zauważyłam jak już pasteryzowałam słoiki. Pierożki będą za kilka dni. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu