Forum

Kuchenne porady

chłopskie jadło

• Autor: Duniasza Data: 2006-09-06 18:45:27

Przygotowuję na moje imieniny imprezę złożoną z tzw. chłopskiego jadła. Będzie na początek i dobry chleb, i smalec ze skawrkami, i ogórki kiszone i parzybroda. Ale ponieważ ilość gości się zwiększyła nie mam koncepcji co jeszcze. Dania mają być z prostej chaty, nie ze szlacheckiego dworu. Może pomożecie? A co z ciast prócz miodu?

• Autor: till Data: 2006-09-06 19:15:42

Pierogi , Dunia, pierogi ruskie , z mięsem , z kapustą ( Uretan ma super przepis) .... lepienia trochę będzie , ale niewątpliwie to danie spod strzechy...

• Autor: ekkore Data: 2006-09-06 19:16:47

żur
    ziemniaki okraszane słoninką
    chleb ze smażonymi śliwkami
    barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami

z ciast to takie pierogi (tak nazywała to moja babcia) - bułki z twarogiem, kaszą gryczaną lub owocami

• Autor: EWA007 Data: 2006-09-06 19:25:12

A jak się robi smażone śliwki do chleba?

• Autor: ekkore Data: 2006-09-06 19:56:45

powidła śliwkowe - smażone przez tydzień po około godziny dziennie. moja ciocia zawsze mówiła smażone

• Autor: EWA007 Data: 2006-09-06 22:54:37

A! Już myślałam, że to jakaś bajerancka przystawka. dziękuję za odpowiedź.

• Autor: monami Data: 2006-09-06 19:24:44

jadłam kiedyś w takiej staropolskiej restauracji pycha golonka z grilla do tego kapustka zasmażana albo buraczki na ciepło mniam

• Autor: kawa3 Data: 2006-09-06 19:36:26

nie zapomnij o kapustce z grochem

• Autor: Duniasza Data: 2006-09-06 20:04:47

Z zup będą ślepe ryby.(kuchnia wielkopolska).

Czy galareta z nóżek to chłopskie danie? (nie dodaję żelatyny, tylko gotuję na świńskich szkietach). Jest bosska.

• Autor: ekkore Data: 2006-09-07 07:48:01

z kuchni kurpiowskiej jest kartoflak tudzież kugel, inaczej babka ziemniaczana. W przepisach u nas jest bodajże kugel misi - jak najbardziej chłopskie jadło.

• Autor: kanapka Data: 2006-09-06 21:50:34

nie wiem czy to dobry pomysł, ale mi ta potrawa kojarzy się z chłopskim jadłem:) - kiszona kapusta, na to obsmażone żeberka i wszystko do piekarnika. W trakcie można dodać jeszcze ziemniaki pokrojone w ćwiartki- danie bezproblemowe bo wszystko "samo" się praktycznie piecze. I oczywiście udanej imprezki życzę :))

• Autor: izys Data: 2006-09-07 08:16:49

Na Podlasiu baba ziemniaczana, bardzo dobra i bardzo syta.

• Autor: katya Data: 2006-09-07 08:45:21

a nie masz dostępu do prawdziwej swojskiej wędlinki?taka kiełbacha swojska byłaby jak najbardziej na miejscu.ja mam pana, od którego czasem kupuejmy taka właśnie prawdziwą kiełbasę i szynkę - goście są zachwyceni

• Autor: katya Data: 2006-09-07 08:48:16

jeszcze cos mi się przypomniało: marchwiak. jest to ciasto, do którego daje się starta marchew i mak, robiła je moja babcia za czasów mojego wczesnego dzieciństwa. pewnie znalazłabyś jakiś przepis na wż. chłopskie, że hej!:)

• Autor: danasieradz Data: 2006-09-07 15:56:28

Byłam na imprezie ,gdzie było chłopskie jadło- coś w rodzaju szwedzkiego stołu.Był w garnku smalec ze skwarkami, w dużym słoju ogórki kwaszone  ,na takim kijku wisiała kiełbaska i kaszanka, na półmisku salceson i pasztetowa.Chlebek okrągły na tacy, ciasto to duża drożdżowa bryt. z kruszonką i jakaś baba z makiem.Okrasą całego stołu była duża szynka wędzona podana na wielkim półmisku [ cała świńska noga - zamawia się taką w masarni-może w sklepie też, dokładnie nie wiem ]Goście sami sobie kroili tę szynkę.Pachniało wędzonką , że ooooo....Obok karafka z nalewką....Na drugim stole napoje ,gorzałka,  jakaś przekąska typu pomidor ,grzybki, soki, piwo itp.Też myślę o takim przyjęciu, bo to coś innego.Zapomniałam dodać, że na ciepło był żur w garnuszkach, a pod koniec czerwony barszczyk z pasztecikami.Było super.

• Autor: ekkore Data: 2006-09-07 18:27:41

A może jakieś danie w chlebku - żurek, bigos

• Autor: Uretan Data: 2006-09-08 12:52:56

Generalnie KAPUCHA. Może być bigos (z grochem, jak Ci proponowali oczywiście też). Poza tym kluchy - z ziemniaków surowych tartych, z ziemniaków surowych+gotowane, kładzione itd. Zazdroszczę!

• Autor: renataz36 Data: 2006-09-09 17:16:40

Moj szef też zrobił dla pracowników impreze przy tzw. chłopskim jadle a były tam: świerza kaszaneczka, pasztetowa i salceson oraz kiełbaska swojskiej roboty te wędlinki były zamówione ze wsi od chłopa, do tego jeszcze pyszny smalec i oczywiście kiszone ogórki i kapustka równiez kiszona. Zapewniam impra była super hehe a wódeczki poszło "morze". Pozdrówka, aha oczywiście śpiewy i tańce też były

• Autor: Duniasza Data: 2006-09-10 20:58:25

Były więc:

1. żurek z jajeczkiem i białą kiełbasą;
    2. smalec domowej roboty;
    3. galareta z nóżek;
    4. kaszanka,
    5. biała kiełbasa pieczona z cebulką;
    6. cebula w cieście;
    7. sos czosnkowy;
    8. siwucha i piwo;
    9. jabłecznik;
    10. piernik;
    11. ogórki kiszone;
    12. chrzan;
    13. sok jabłkowy;

hmmm, to wszystko...acha , jeszcze półmisek wędlin z małej masarni niedaleko mojej wioski: szynka, kiełbasa jałowcowa, karkówka w przyprawach.

i było fantastycznie! Dziękuję. :)

• Autor: bahus Data: 2006-09-10 21:05:46

Punkt nr 8 bardzo ciekawy . Jednak interesuje mnie jak podałaś kaszankę?
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu