Forum

Kuchenne porady

fondue szwajcarskie/serowe

• Autor: niki50 Data: 2006-09-07 08:17:09

Wczoraj zrobilam po raz pierwszy fondue serowe i niestety klasycznie mi sie zwarzylo. Ser oddzielil sie od wina i za nic nie nie mozna bylo tego polaczyc w jednolity sos. Czy macie moze jakies sprawdzone sposoby, zeby tego uniknac, sama nie wiem co zle zrobilam. Bede wdzieczna za pomoc.

• Autor: izys Data: 2006-09-08 08:34:19

Kilka lat temu byłam na stażu w Szwajcarii, mieszkałam u bardzo miłej rodziny, niestety nie pamiętam już dokładnego przepisu, ale może coś co pamiętam pomoże Ci: używali zawsze dwóch gatunków sera (niestey nie pamiętam których), po stopieniu sra dodawano wino i fondue trzeba bylo cały czas mieszać- koniecznie w "ósemkę", aż do połączenia składników, na koniec dodawali trochę skrobii kukurydzianej rozmieszanej w śliwowicy. Po zagotowaniu wędrowało fondue na stół na specjalną podstawkę.
    Jeżeli uda mi się znaleść do moich Szwajcarów e-maila, poproszę ich o przepis, ale niczego nie mogę obiecać.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia przy fondue

• Autor: Uretan Data: 2006-09-08 11:04:58

Za dużo wina!

• Autor: niki50 Data: 2006-09-08 13:42:54

Dzieki serdeczne za odpowiedzi, u mnie w przepisie bylo odwrotnie, najpierw podgrzac wino i do tego wrzucac partiami ser, moze dlatego. No nic, bede probowac ponownie. Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu