Forum

Kuchenne porady

Kanie

• Autor: marinik Data: 2006-09-09 17:38:53

Dziś miałem telefon od Rodziców - przyjeżdżaj, nazbieraliśmy TROCHĘ kanii. Mam teraz to TROCHĘ - to cała miska kapeluszy. Czy ktoś poradzi jak je wykorzystać?????
    Trochę to się usmaży na maśle - ale tylko trochę nie TROCHĘ

• Autor: kawa3 Data: 2006-09-09 18:12:41

zajżyj na moje przepisy tam jest przepis na kanie w cieście.

• Autor: marinik Data: 2006-09-09 18:24:30

Kurna - chyba się nie rozumiemy - pytam o możliwość przerobienia HURTOWEJ ilości (jakieś blanszowanie i mrożenie?????) Bo o marynowanych kaniach nie słyszałem.

• Autor: kremowa Data: 2006-09-09 19:00:58

Wczoraj ,też miałam hurtową ilość...ja suszę tylko potem trzeba je przechowywać w pojemnikach ,bo są bardzo kruche,można dodawać do zup i sosów.Moja babcia twierdzi,że ususzone moczy się w mleku a potem smaży jak kotlety/klasycznie w jajku i bułce/.Słyszałam,że usmażone marynuje się z cebulą i przyprawami/jak rybę/,ale tych niestety nie jadłam.Jutro jadę na grzyby jak znajdę kanie to spróbuję zamarynować..

• Autor: gancia Data: 2006-09-09 21:38:14

Marynuje się, ale tylko młode okazy, najlepiej jeszcze te niecałkiem otwarte:)

• Autor: dankarz Data: 2006-09-09 22:14:12

Mariniku Kremowa ma racje, usmaż tak jak kotlety i zamarynuj z zalewie octowej, potem do słoika i do lodówki - ja tak robie, oczywiście długo nie mogą stac ale około miesiąca jak słoik jest pasteryzowany, pozdrawiam

• Autor: basia1980 Data: 2006-09-10 10:58:29

hej ja obsmażam kanie jak schabowe, czyli obtaczam je w jajku i bbułce tartej, tylko że do jajek daje przyprawy (sól, pieprz i wegetę), smakuja jak schabowe, polecam i życzę smacznego

• Autor: kucharkalitewska Data: 2006-09-10 16:29:12

Kanie przypominajami boczniaki,a te mozna marynować.Luknij na www.grzyby.pl

• Autor: Uretan Data: 2006-09-10 18:18:05

Absolutnie zamarynować w lekkim occie. Nawet na Wigilię będą pyszne i kruchutkie.

• Autor: aryt Data: 2006-09-11 09:39:40

Pieczone kanie

Składniki:
    • kanie
    • 5-6 łyżek masła
    • sól
    • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki

Sposób wykonania:
    Odciąć nóżki, pozostawiając same kapelusze. Umyć, osuszyć, z obu stron posmarować roztopionym masłem, oprószyć solą i ułożyć na blasze do ciast nasmarowanej olejem. Wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut (aż będą rumiane). Upieczone kapelusze ułożyć na półmisku wgłębieniem do góry, kładąc w każdy kapelusz 0.5 łyżeczki masła utartego z posiekaną natką pietruszki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu