wczoraj byłam na grzybach, nazbierałam mnóstwo ładnych małych grzybków i chciałabym je zamarynować są juz obrane i od wczoraj moczą sie w wodzie, Czy macie jakiś sprawdzony przepis na grzybki marynowane??? żeby wyszły pyszne, chrupiące i soczyste tak jak te ze sklepu?? PROSZE WAS O POMOC!!!
Grzybki do marynowania tylko się krótko płucze pod bieżącą wodą. Te już tak nasiąkły, że raczej się nie będą nadawały. Myślę, że możesz je udusić, choc trochę to potrwa zanim odparujesz wodę. Tez zrobiłam taki numer kilka lat temu. Zamiast grzybów, miałam baaaardzo nasiąknięte gąbeczki. Powodzenia.
Ja bym się nie poddawała.Grzybki i tak musisz obgotować w osolonej wodzie przed marynowaniem, skurczą się i oddadzą wodę,którą nasiąkły.Nastepnie przelejesz na sitku zimna wodą.Przygotujesz zalewę.Właśnie zrobiłam 7 słoiczków z 1 kg grzybków.1i1/4 szklanki wody zagotowac z lisciem laurowym,pieprzem,gorczycą,zielem angielskim (po kilka ziarenek),100 g soli,50 g cukru,1 i 1/4 octu 10%.Zalewasz grzybki w słoiczkach i pasteryzujesz 15-20 minut.
Skorzystaj z mojego przepisu "Borowiki marynowane", polecam tę marynatę jak i sposób przygotowania. Najważniejsze jest jednak by zawsze przed zamarynowaniem grzyby obgotować przynajmniej przez jakieś 10 minut. POZDRAWIAM!
magdalenka_012 podaję Ci przepis sprawdzony, wykorzystywany przez moją mamę. Grzybki przepyszne dużo lepsze niż sklepowe :-)
obrane grzybki zagotować w osolonej wodzie 5-10 minut odcedzić i przelać zimną wodą (wypłukać) zrobić zalewę: 3,5 szklanki wody 1 szklanka octu 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 4-5 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe zagotować wszystkie składniki na zalewę i na gotującą zalewę wrzucić obgotowane grzyby i gotować około 3 minut gorące nakładać do słoików i pasteryzować 5 minut
Ja po umyciu grzuby odgotowuje [tak ,by się tylko przewróciły ] i odcedzam. Do wody dodaję łyżeczkę soli i octu ,by nie zciemniały .Zalewa to; 1-szkl. octu 2-szkl. wody 1-łyżka soli 5-płaskich łyżek cukru 2-liście laurowe 4- ziarenka ziela angielsk. 4-ziar. pieprzu 1-cebula Wszystko zagotować ,dodać osączone grzybki, ponalewać do słoiczków,pasteryzować 10 min.Gorące sł. wyjąć i odwrócić do góry dnem.Wszystkim moim znajomym ten przepis przypadł do gustu, to może i ty zobacz.Dodam, że grzybki nie są wcale takie mocne ja by się wydawało z przepisu.
wczoraj byłam na grzybach, nazbierałam mnóstwo ładnych małych grzybków i chciałabym je zamarynować

są juz obrane i od wczoraj moczą sie w wodzie,
Czy macie jakiś sprawdzony przepis na grzybki marynowane???
żeby wyszły pyszne, chrupiące i soczyste tak jak te ze sklepu??
PROSZE WAS O POMOC!!!
z góry serdecznie dziękuje!!
magdalenka_012
Moim zdaniem zrobiłaś błąd, mocząc je w wodzie. Grzyby nasiąkają wodą, co nie wyjdzei im na dobre!
Grzybki do marynowania tylko się krótko płucze pod bieżącą wodą. Te już tak nasiąkły, że raczej się nie będą nadawały. Myślę, że możesz je udusić, choc trochę to potrwa zanim odparujesz wodę. Tez zrobiłam taki numer kilka lat temu. Zamiast grzybów, miałam baaaardzo nasiąknięte gąbeczki. Powodzenia.
Ja bym się nie poddawała.Grzybki i tak musisz obgotować w osolonej wodzie przed marynowaniem, skurczą się i oddadzą wodę,którą nasiąkły.Nastepnie przelejesz na sitku zimna wodą.Przygotujesz zalewę.Właśnie zrobiłam 7 słoiczków z 1 kg grzybków.1i1/4 szklanki wody zagotowac z lisciem laurowym,pieprzem,gorczycą,zielem angielskim (po kilka ziarenek),100 g soli,50 g cukru,1 i 1/4 octu 10%.Zalewasz grzybki w słoiczkach i pasteryzujesz 15-20 minut.
Aha,zapomniałam,w/g mojego sprawdzonego przepisu rydze obgotowujemy 5 minut,inne grzybki 15.Powodzenia!
Skorzystaj z mojego przepisu "Borowiki marynowane", polecam tę marynatę jak i sposób przygotowania. Najważniejsze jest jednak by zawsze przed zamarynowaniem grzyby obgotować przynajmniej przez jakieś 10 minut. POZDRAWIAM!
bardzo sprawdzony przepis na zalewę 6szkl.wody 1 szkl octu 1 łyżka soli 1łyż.cukru ziele angielskie liśc laurowy.pyszne
magdalenka_012 podaję Ci przepis sprawdzony, wykorzystywany przez moją mamę. Grzybki przepyszne dużo lepsze niż sklepowe :-)
obrane grzybki zagotować w osolonej wodzie 5-10 minut odcedzić i przelać zimną wodą (wypłukać)
zrobić zalewę:
3,5 szklanki wody
1 szklanka octu
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
4-5 szt ziela angielskiego
3 liście laurowe
zagotować wszystkie składniki na zalewę i na gotującą zalewę wrzucić obgotowane grzyby i gotować około 3 minut
gorące nakładać do słoików i pasteryzować 5 minut
Polecam grzybki robione w ten sposób http://wielkiezarcie.com/przepis18265.html , lub http://wielkiezarcie.com/przepis18266.html , przepisy sprawdzone , grzybki pycha .Pozdrawiam
Ja po umyciu grzuby odgotowuje [tak ,by się tylko przewróciły ] i odcedzam. Do wody dodaję łyżeczkę soli i octu ,by nie zciemniały .Zalewa to;
1-szkl. octu
2-szkl. wody
1-łyżka soli
5-płaskich łyżek cukru
2-liście laurowe
4- ziarenka ziela angielsk.
4-ziar. pieprzu
1-cebula
Wszystko zagotować ,dodać osączone grzybki, ponalewać do słoiczków,pasteryzować 10 min.Gorące sł. wyjąć i odwrócić do góry dnem.Wszystkim moim znajomym ten przepis przypadł do gustu, to może i ty zobacz.Dodam, że grzybki nie są wcale takie mocne ja by się wydawało z przepisu.
a jak nie lubi się grzybków marynowanych, które są słodkie? no, nie przepadam za takimi, wystarczy chyba, jak tylko odrobinę wsypię cukru?