rozgotować jabłka, możesz z dodatkiem cukru i gorące do słoików. ja mam termomix, więc gar jabłek do pełna - jakieś 15 minut miksowania z gotowaniem i gotowe.
Ja obieram jabłka, usuwam gniazda, kroję na 4-6 części i do gara, wlewam odrobinę wody, przykrywam i gotuję, szybko się "rozpażają", potem cukru do smaku, znów zagotuję i gorące do słoików pełniutko, zakręcam, odwracam i do całkowitego wystygnięcia.
A ja po rozgotowaniu (woda na spód + pokrywka) ubijam tłuczkiem do ziemniaków i słoiczki jednak zagotowuję, bo w odróżnieniu od innych dżemów czy marmolad, jabłkowe rarytasy "lubią" pleśnieć. Doprawiam czasem wanilią a czasem cynamonem. Do naleśniczków z sosem czekoladowym - "niebo w gębie"!
potrzebuje pomocy jak dokładnie zrobić mus z jabłek ?
Chodzi mi oto ,żeby pokłaść w słoiczki i mieć gotowy mus już
do jabłecznika.
rozgotować jabłka, możesz z dodatkiem cukru i gorące do słoików. ja mam termomix, więc gar jabłek do pełna - jakieś 15 minut miksowania z gotowaniem i gotowe.
Ja obieram jabłka, usuwam gniazda, kroję na 4-6 części i do gara, wlewam odrobinę wody, przykrywam i gotuję, szybko się "rozpażają", potem cukru do smaku, znów zagotuję i gorące do słoików pełniutko, zakręcam, odwracam i do całkowitego wystygnięcia.
A ja po rozgotowaniu przecieram, do smaku daję cukru i ciut kwasku cytrynowego i krótko pasteryzuję w sloiczkach.
A ja po rozgotowaniu (woda na spód + pokrywka) ubijam tłuczkiem do ziemniaków i słoiczki jednak zagotowuję, bo w odróżnieniu od innych dżemów czy marmolad, jabłkowe rarytasy "lubią" pleśnieć. Doprawiam czasem wanilią a czasem cynamonem. Do naleśniczków z sosem czekoladowym - "niebo w gębie"!
Mozna rowniez rozparowac jablka w sokowniku. Nie ma potrzeby pilnowania aby jablka sie nie przypalily.