Forum

Kuchenne porady

słowackie haluszki

  • Autor: pandora Data: 2006-09-12 06:23:02

     Ma ktoś może przepis na takowe?
     Bardzo proszę o podzielenie się nim za mną. Dzięki.
    p.

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-12 07:07:52

    ja się dołączam do prośby - mój syn zasmakował w nich na wakacjach i ciągle wspomina

  • Autor: smakosia Data: 2006-09-12 08:26:31

    Znalazłam to na forum "Czarnej Oliwki"

    555
    Haluszki - danie ze Słowacji rodem

    składniki na ciasto (porcja dla dwóch osób):
    trzy duże ziemniaki,
    jajko (nie jest konieczne),
    mąka,
    woda,
    sól i pieprz

    Składniki na resztę:
    cebula,
    resztki boczku,
    kiełbasy lub szynki (to już w wersji bardziej ?zamożnej?),
    bryndza (lub ser topiony o smaku śmietankowym typu ?kiełbaska?)

    Cebulę i wędliny pokroić w kostkę i podsmażyć smakowicie na patelni po czym odstawić na bok.
    Ziemniaki utrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane), dodać szklankę wody, jedno całe jajko (bez skorupki rzecz jasna), sypnąć mąki tak by ciasto było dosyć gęste, dodać do smaku sól i pieprz. Lepiej nie wbijać więcej jajek bo kluski będą ?gumowe?. Do robienia haluszków służy specjalne sitko, które wygląda jak rondelek z wywierconymi otworami o średnicy około 1 cm (warto się zaopatrzyć w coś takiego przy okazji pobytu na Słowacji ? bardzo tani i popularny sprzęt). Jeśli nie mamy takiego sitka robimy ?kładzione? kluski odcinając ciasto łyżeczką i rzucając kluseczki do gotującej się, osolonej wody.
    Kluseczki gotować przez około 1 minutę od momentu wypłynięcia i potem odcedzić i przełożyć do glinianej michy. Na kluski położyć przygotowaną wcześniej cebulowo?kiełbasianą omastę i bryndze (topiony serek) po czym wszystko wymieszać, dokładnie zjeść i wylizać miskę popijając suto kefirkiem lub mlekiem.
    Smacznego!

    [Opracowanie: Małgosia, http://www.ogolniak.pl/]
    ------------------

    bryndzowe haluszki wg Maklowicza

    Składniki:
    - 1/2 kg mąki
    - 1 jajko
    - woda mineralna gazowana
    - 10 dag wędzonej słoniny
    - 1 kostka bryndzy

    - mąkę rozmieszać z jajkiem i wodą mineralną, której dodać tyle, aby powstało gęste ciasto
    - przez rodzaj rondla, z dużymi (o średnicy ok. 1 cm) otworami w dnie, wlewać ciasto na wrzątek, cały czas mieszając.
    - z wędzonej słoniny zrobić skwarki.
    - ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową, polać tłuszczem ze skwarkami.
    - po wierzchu posypać pokruszoną bryndzą. posolić.

    [http://kuchnia.mckornik.com]

  • Autor: marinik Data: 2006-09-12 08:59:27

    Na pewno w oryginalnym przepisie są ziemniaki. Jednak i na Słowacji wesje bywają różne - niektórzy robia z dodatkiem ziemniaków ugotowanych.
    Powiem Wam jednak, że czasem idąc na łatwiznę robię to danie ze zwyklymi kluchami Lubelli - pewnie że to nie haluszki, ale i tak - danie banalne, a znakomice smakowite.

  • Autor: pandora Data: 2006-09-12 20:08:03

    Smakosiu i Mariniku - bardzo dziękuję
    p.

Przejdź do pełnej wersji serwisu