Mam pytanie, czy może wie ktoś, jak zamarynowac ostra papryczke na zimę. czy tak samo jak zwyklą paprykę?? jaka zalewa, jakie proporcje. Proszę was o odpowiedź. POzdrawiam.
Dokładnie tak samo ...tylko w całości, lekko naciąć możesz na krzyż przy ogonku i przy czubku. Nie za mocno, chodzi tylko o dostęp octu ...ale nacinanie nie jest zawsze potrzebne, niektóre papryczki są jakoś dziwnie "hermetyczne". Jeśli używasz octu spirytusowego to do słoiczka wkładaj średniej wielkości całe jabłko, tylko delikatnie oczyść z resztek kwiatu i usuń ogonek. Pozdrawiam. Janek P.S. Do każdego słoiczka dodaj łyżkę oleju (ja daję słonecznikowy).
Mam pytanie, czy może wie ktoś, jak zamarynowac ostra papryczke na zimę. czy tak samo jak zwyklą paprykę?? jaka zalewa, jakie proporcje. Proszę was o odpowiedź. POzdrawiam.
Dokładnie tak samo ...tylko w całości, lekko naciąć możesz na krzyż przy ogonku i przy czubku. Nie za mocno, chodzi tylko o dostęp octu ...ale nacinanie nie jest zawsze potrzebne, niektóre papryczki są jakoś dziwnie "hermetyczne".
Jeśli używasz octu spirytusowego to do słoiczka wkładaj średniej wielkości całe jabłko, tylko delikatnie oczyść z resztek kwiatu i usuń ogonek.
Pozdrawiam.
Janek
P.S.
Do każdego słoiczka dodaj łyżkę oleju (ja daję słonecznikowy).
Super, dziękuję, uwielbiam ostrą papryke, a kupna- zimą jest dość droga, jak na ilości, ajkie spożywam. jeszcze raz dzieki i Pozdrawiam gorąco. Marta