Wykonanie: Ciasto: Margarynę, cukier, miód na małym ogniu rozpuścić ciągle mieszając, ostudzić, następnie dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia - dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie blachy. Jedną z tych blach wykładamy pergaminem, drugą wystarczy tylko natłuścić. Placek na blaszcze bez pergaminu pieczemy 15 minut - to jest spód ciasta. Na drugi placek (blaszka z pergaminem) wykładamy wcześniej przygotowaną masę orzechową i pieczemy placek przez 20 minut. Oba placki studzimy. Z placka z orzechami usuwamy pergamin (może niestety dość opornie odchodzić). Masa orzechowa: Wszystkie składniki masy orzechowej, rozgrzewamy w garnku do rozpuszczenia, następnie po lekkim przestudzeniu przekładamy na jeden z placków (nie upieczony jeszcze). Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego gotującego się mleka dodajemy rozczyn z 0,5 szklanki mleka, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej. Gotujemy budyń i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy razem z ostudzonym budyniem (mikserem). Na spodni placek wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją plackiem z orzechami. Całość można dodatkowo polukrować, lub posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!
a nie sądzicie, że bez sensu jest kopiowanie cudzych przepisów na naszą stronę. Nie podoba nam się, że ktoś wykorzystuje nasze przepisy bez pytania o zgodę a sami robimy to samo? Jako porada OK - nie wszystkie receptury są u nas. Ale aby wpisywać jako swój przepis?
Ten przepis pochodzi z mojego własnego prywatnego zbioru i nie rozumiem o co biega :) Strona ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi smakowite.info z której skopiowałam przepis jest mojego autorsta - na niej udostępniam przepisy osobom które kochają gotować i eksperymentować w kuchni :) A ten przepis skąd posiadam to nawet nie wiem, bo od lat funkjonuje w naszej kuchni :) A co do dodania do udostępnionych to nie widzę problemu, jak tylko dowiem się jak to się czyni ;)
Skład:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny (250 gram)
2 łyżki miodu
Masa orzechowa:
30 - 50 dkg orzechów włoskich (obranych)
0,5 kostki masła lub margaryny (125 gram)
0,5 szklanki cukru
2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła (250 gram)
Wykonanie: Ciasto: Margarynę, cukier, miód na małym ogniu rozpuścić ciągle mieszając, ostudzić, następnie dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia - dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie blachy. Jedną z tych blach wykładamy pergaminem, drugą wystarczy tylko natłuścić. Placek na blaszcze bez pergaminu pieczemy 15 minut - to jest spód ciasta. Na drugi placek (blaszka z pergaminem) wykładamy wcześniej przygotowaną masę orzechową i pieczemy placek przez 20 minut. Oba placki studzimy. Z placka z orzechami usuwamy pergamin (może niestety dość opornie odchodzić). Masa orzechowa: Wszystkie składniki masy orzechowej, rozgrzewamy w garnku do rozpuszczenia, następnie po lekkim przestudzeniu przekładamy na jeden z placków (nie upieczony jeszcze). Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego gotującego się mleka dodajemy rozczyn z 0,5 szklanki mleka, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej. Gotujemy budyń i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy razem z ostudzonym budyniem (mikserem). Na spodni placek wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją plackiem z orzechami. Całość można dodatkowo polukrować, lub posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Emilio dodaj ten przepis do udostepnionych , bedzie latwiej go odszukac . Bo chetnie napewno ktos sie skusi bo jest fajny
a nie sądzicie, że bez sensu jest kopiowanie cudzych przepisów na naszą stronę. Nie podoba nam się, że ktoś wykorzystuje nasze przepisy bez pytania o zgodę a sami robimy to samo? Jako porada OK - nie wszystkie receptury są u nas. Ale aby wpisywać jako swój przepis?
Ten przepis pochodzi z mojego własnego prywatnego zbioru i nie rozumiem o co biega :) Strona ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi smakowite.info z której skopiowałam przepis jest mojego autorsta - na niej udostępniam przepisy osobom które kochają gotować i eksperymentować w kuchni :) A ten przepis skąd posiadam to nawet nie wiem, bo od lat funkjonuje w naszej kuchni :) A co do dodania do udostępnionych to nie widzę problemu, jak tylko dowiem się jak to się czyni ;)
Ok - ale dlaczego wpisałaś na forum?a nie do swojej książki? - jak go tam umieścisz - nie zginie, jak wątek na forum, który odejdzie na dalsze strony
ok :) Racja! Dodany do książki i do udostępnionych :)