Forum

Gawędy o jedzeniu

Snikers

  • Autor: Emila Data: 2006-09-13 17:34:46

    Słodziutki placek z orzechami włoskimi.
    Skład:


    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny (250 gram)
    2 łyżki miodu

    Masa orzechowa:
    30 - 50 dkg orzechów włoskich (obranych)
    0,5 kostki masła lub margaryny (125 gram)
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki miodu

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła (250 gram)

    Wykonanie: Ciasto: Margarynę, cukier, miód na małym ogniu rozpuścić ciągle mieszając, ostudzić, następnie dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia - dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie blachy. Jedną z tych blach wykładamy pergaminem, drugą wystarczy tylko natłuścić. Placek na blaszcze bez pergaminu pieczemy 15 minut - to jest spód ciasta. Na drugi placek (blaszka z pergaminem) wykładamy wcześniej przygotowaną masę orzechową i pieczemy placek przez 20 minut. Oba placki studzimy. Z placka z orzechami usuwamy pergamin (może niestety dość opornie odchodzić). Masa orzechowa: Wszystkie składniki masy orzechowej, rozgrzewamy w garnku do rozpuszczenia, następnie po lekkim przestudzeniu przekładamy na jeden z placków (nie upieczony jeszcze). Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego gotującego się mleka dodajemy rozczyn z 0,5 szklanki mleka, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej. Gotujemy budyń i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy razem z ostudzonym budyniem (mikserem). Na spodni placek wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją plackiem z orzechami. Całość można dodatkowo polukrować, lub posypać cukrem pudrem.
    Życzę smacznego!

  • Autor: lucka33 Data: 2006-09-14 08:56:03

    Emilio dodaj ten przepis do udostepnionych , bedzie latwiej go odszukac . Bo chetnie napewno ktos sie skusi bo jest fajny

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-14 11:44:51

    a nie sądzicie, że bez sensu jest kopiowanie cudzych przepisów na naszą stronę. Nie podoba nam się, że ktoś wykorzystuje nasze przepisy bez pytania o zgodę a sami robimy to samo? Jako porada OK - nie wszystkie receptury są u nas. Ale aby wpisywać jako swój przepis?

  • Autor: Emila Data: 2006-09-14 15:28:36

    Ten przepis pochodzi z mojego własnego prywatnego zbioru i nie rozumiem o co biega :) Strona ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi smakowite.info z której skopiowałam przepis jest mojego autorsta - na niej udostępniam przepisy osobom które kochają gotować i eksperymentować w kuchni :) A ten przepis skąd posiadam to nawet nie wiem, bo od lat funkjonuje w naszej kuchni :) A co do dodania do udostępnionych to nie widzę problemu, jak tylko dowiem się jak to się czyni ;)

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-14 17:52:44

    Ok - ale dlaczego wpisałaś na forum?a  nie do swojej książki? - jak go tam umieścisz - nie zginie, jak wątek na forum, który odejdzie na dalsze strony

  • Autor: Emila Data: 2006-09-15 17:43:24

    ok :) Racja! Dodany do książki i do udostępnionych :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu