Forum

Kuchenne porady

jak skomponowac talerz serów

  • Autor: klusunia Data: 2006-09-13 23:20:30

    jakie rodzaje serów można położyc na talerzu w dzień odwiedzin, by talerz miał ładny wygląd a każdy znalazł coś dla siebie

  • Autor: malbec Data: 2006-09-14 00:21:06

    Ślicznie bedzie, jeśli talerz wyłożysz liśćmi winogron, ale to nie jest konieczne. Ładnie jest także podać sery na drewnianej lub kamiennej tacy. Sery należy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed podaniem i zostawić pod przykryciem jeśli nie są opakowane. Żeby każdy znalazł coś dla siebie proponuję:
    -dla amatorów serów dojrzewających jakiś mocno pachnący np. Maroille (lub inny ser płukankowy, poznasz po zapachu po zbliżeniu nosa do pudełka),
    -na pewno kawałek Brie i krążek Camemberta (może być Carre, czyli kwadratowy),nie muszą to być sery francuskie,
    -trójkącik niebieskiego sera-Gorgonzola, DorBlu, Saint Augur lub Fourme D'Ambert, Danish Blue,
    -jeśli wiesz, że znajdą się chętni to serek kozi, może być twardsza odmiana lub delikatny twarożek,
    -kawałek sera żółtego z fajnymi dziurami, ostrego lub łagodnego,
    -polski oscypek lub inny ser podwędzany,
    -jakiś ser smakowy, np. z grzybami lub pieprzem, papryką.
    Albo co Ci tam jeszcze fantazja podpowie. Serów nie musi być dużo, i nie muszą to być duże kawałki. Pięknie wygląda talerz udekorowany kiścią winogron i połówkami ozrechów włoskich. Do tego cieniutkie kromeczki bagietki w koszyczku i uczta gotowa. Pozdrawiam

  • Autor: katya Data: 2006-09-14 09:01:14

    można też podsypać serki suszonymi owocami ponadziewanymi na szpadki:)

  • Autor: Masza Data: 2006-09-14 12:21:01

    i małymi kulkami mozzarelli...

  • Autor: emiloos Data: 2006-09-15 09:04:52

    Można zamiast bagietki zastosować krakersy i oliwki....

Przejdź do pełnej wersji serwisu