Ślicznie bedzie, jeśli talerz wyłożysz liśćmi winogron, ale to nie jest konieczne. Ładnie jest także podać sery na drewnianej lub kamiennej tacy. Sery należy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed podaniem i zostawić pod przykryciem jeśli nie są opakowane. Żeby każdy znalazł coś dla siebie proponuję: -dla amatorów serów dojrzewających jakiś mocno pachnący np. Maroille (lub inny ser płukankowy, poznasz po zapachu po zbliżeniu nosa do pudełka), -na pewno kawałek Brie i krążek Camemberta (może być Carre, czyli kwadratowy),nie muszą to być sery francuskie, -trójkącik niebieskiego sera-Gorgonzola, DorBlu, Saint Augur lub Fourme D'Ambert, Danish Blue, -jeśli wiesz, że znajdą się chętni to serek kozi, może być twardsza odmiana lub delikatny twarożek, -kawałek sera żółtego z fajnymi dziurami, ostrego lub łagodnego, -polski oscypek lub inny ser podwędzany, -jakiś ser smakowy, np. z grzybami lub pieprzem, papryką. Albo co Ci tam jeszcze fantazja podpowie. Serów nie musi być dużo, i nie muszą to być duże kawałki. Pięknie wygląda talerz udekorowany kiścią winogron i połówkami ozrechów włoskich. Do tego cieniutkie kromeczki bagietki w koszyczku i uczta gotowa. Pozdrawiam
jakie rodzaje serów można położyc na talerzu w dzień odwiedzin, by talerz miał ładny wygląd a każdy znalazł coś dla siebie
Ślicznie bedzie, jeśli talerz wyłożysz liśćmi winogron, ale to nie jest konieczne. Ładnie jest także podać sery na drewnianej lub kamiennej tacy. Sery należy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed podaniem i zostawić pod przykryciem jeśli nie są opakowane. Żeby każdy znalazł coś dla siebie proponuję:
-dla amatorów serów dojrzewających jakiś mocno pachnący np. Maroille (lub inny ser płukankowy, poznasz po zapachu po zbliżeniu nosa do pudełka),
-na pewno kawałek Brie i krążek Camemberta (może być Carre, czyli kwadratowy),nie muszą to być sery francuskie,
-trójkącik niebieskiego sera-Gorgonzola, DorBlu, Saint Augur lub Fourme D'Ambert, Danish Blue,
-jeśli wiesz, że znajdą się chętni to serek kozi, może być twardsza odmiana lub delikatny twarożek,
-kawałek sera żółtego z fajnymi dziurami, ostrego lub łagodnego,
-polski oscypek lub inny ser podwędzany,
-jakiś ser smakowy, np. z grzybami lub pieprzem, papryką.
Albo co Ci tam jeszcze fantazja podpowie. Serów nie musi być dużo, i nie muszą to być duże kawałki. Pięknie wygląda talerz udekorowany kiścią winogron i połówkami ozrechów włoskich. Do tego cieniutkie kromeczki bagietki w koszyczku i uczta gotowa. Pozdrawiam
można też podsypać serki suszonymi owocami ponadziewanymi na szpadki:)
i małymi kulkami mozzarelli...
Można zamiast bagietki zastosować krakersy i oliwki....