Forum

Kuchenne porady

"coś" z czosnkiem w chili

  • Autor: vena1980 Data: 2006-09-14 16:49:55

    Czy ktoś zna jakiś ciekawy przepis?

  • Autor: aryt Data: 2006-09-14 23:16:14

    Kurczak w chilli


    Składniki:
    mięso:
    35 dag świeżej piersi z kurczaka,2 łyżki wódki, jedno białko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sos:
     pół  cebuli, 2 ząbki czosnku,łyżeczka  cynamonu, 1/2 łyżeczki  mąki ziemniaczanej, pół łyżki  maggi, 1 łyżka  wody, 3 łyżki  rosołu (z kostki), łyżeczka  octu, chilli (wedle własnego uznania, ale powyżej 2 łyżeczek)

    Jak przyrządzić?
    Mięso pokroić w kostkę, wymieszać w wódce, odstawić na 5 minut. Białko utrzeć z 2 łyżkami maki ziemniaczanej. Dodać do kurczaka, wymieszać, odstawić na 20 minut.
    Sos: cebule pokroić w drobna kostkę, czosnek posiekać. Wsypać do miseczki. Dodać wodę, magii, cynamon, mąkę, rosół, ocet i chilli. Wymieszać. Kurczaka wsypać na patelnie na mocno rozgrzany olej, rozmieszać. Podsmażyć na mocnym ogniu na lekko zloty kolor. Przykręcić ogień, dodać sos. Wymieszać. Podsmażyć na lekkim ogniu. Podawać cieple z ryżem.

  • Autor: aryt Data: 2006-09-14 23:20:20

    Zupa z dyni na ostro

    Składniki:
    70 dag dyni
    2 pory
    4 ząbki czosnku
    1 l bulionu 
    1 strąk czerwonej papryki chili
    1 łyżka oliwy
    sól
    papryka chili w proszku
    6 listków szałwi
    Sposób przyrządzenia:
     Roztarty czosnek i pory pokrojone w talarki podsmażyć na oliwie. Dodać pozostałe składniki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku. Najsmaczniejsza jest na następny dzień.
    Podawać z grzankami z bułki. Na talerzu przybrać listkiem szałwii.

  • Autor: aryt Data: 2006-09-14 23:24:30

    Linguine z chili i krewetkami

    Składniki:
    280 g makaronu linguine 200 g groszku cukrowego, oczyszczonego
    2 tyżki oliwy z oliwek
    2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
    1 duże czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
    24 surowe królewskie krewetki, obrane
    12 czereśniowych pomidorów, przepołowionych
    garść świeżych liści bazylii
    mieszana sałata i chrupiąca bułka, do podaniaSOS Z SOKIEM LIMONKI
    2 tyżki chudego białego serka
    utarta skórka i sok z dwóch limonek
    2 łyżeczki trzcinowego cukru pudru
    Sposób przyrządzenia:
     1. Wymieszać składniki sosu w małej misce, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
    2 Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W ostatniej minucie gotowania dodać groszek cukrowy.
    3 W tym czasie rozgrzać oliwę w woku albo na dużej patelni, wrzucić czosnek i chili i smażyć ok. 30 sekund na niedużym ogniu. Dodać krewetki i smażyć ok. 3 min na dużym ogniu, często mieszając, aż będą różowe. Dodać pomidory i smażyć 3 min, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną mięknąć. Odcedzić dokładnie makaron i groszek cukrowy i dodać do krewetek. Wsypać listki bazylii, zamieszać i doprawić solą i pieprzem.
    4 Podawać z sałatą, skropioną sosem z limonek i ciepłą, chrupiącą bułką.

  • Autor: aryt Data: 2006-09-14 23:27:11

    Pikantna sałatka fasolowa

    Składniki:
    425g czarnej fasoli
    300g kukurydzy konserwowej
    1 zielona papryka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
     1ząbek czosnku
    ]100g majonezu
    1 limonka
    ½ łyżeczki kminku
    2 łyżeczki papryki chili w proszku
    Sposób przyrządzenia:
    Odcedzić fasolę i kukurydzę, pokroić paprykę i natkę, zmiażdżyć czosnek. Wymieszać wszystkie składniki i schłodzić przed podaniem.

  • Autor: aryt Data: 2006-09-14 23:31:17

    Makaron ryżowy z salami i sosem rybnym dla 4 osób

    Składniki:

    1/2 papryczki chilli (lub 1/2 łyżeczki chilli w płatkach), 8 plasterków salami, 4 fileciki anchois, 2 łyżki oleju, 1 czubata łyżka kaparów, 3 łyżki sosu ostrygowego (ew. rybnego), 20 dag makaronu ryżowego, 1-2 łyżki posiekanej natki

    Sposób przyrządzania:

    Z papryczki (przekrojonej w poprzek) usuwamy pestki i kroimy ją w cienkie talarki. Salami kroimy w cieniutkie paseczki, anchois na cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy salami, a po chwili dodajemy kapary, anchois i chilli. Wlewamy sos ostrygowy i dusimy 2 minuty, mieszając. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z sosem. Przed podaniem potrawę posypujemy natką.

  • Autor: aryt Data: 2006-09-14 23:32:42

    Ogórkowo-miodowy przysmak dla 4 osób

    Składniki:

    2 ogórki, 1 łodyga selera naciowego, 1 czerwona papryczka chilli, 1 łyżka płynnego miodu (akacjowy lub lipowy), 2 łyżki mleczka kokosowego, sól do smaku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, 4 kopiaste łyżki świeżych kiełków

    Sposób przyrządzania:

    Ogórki obieramy i bardzo drobno kroimy. Mieszamy z drobno pokrojonym selerem i papryczką (kroimy ją po usunięciu pestek). Dodajemy miód, mleczko kokosowe, sól, zmiażdżony czosnek, sok z limonki i oliwę. Schładzamy. Porcje sałatki nakładamy do pucharków, z wierzchu dekorując je łyżką świeżych kiełków. Potrawę można podawać z gotowanymi lub smażonymi krewetkami

  • Autor: vena1980 Data: 2006-09-15 14:16:34

    sporo przepisów
    dzięki serdeczne
    na pewno któryś wypróbuję

Przejdź do pełnej wersji serwisu