Składniki: mięso: 35 dag świeżej piersi z kurczaka,2 łyżki wódki, jedno białko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej sos: pół cebuli, 2 ząbki czosnku,łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pół łyżki maggi, 1 łyżka wody, 3 łyżki rosołu (z kostki), łyżeczka octu, chilli (wedle własnego uznania, ale powyżej 2 łyżeczek)
Jak przyrządzić? Mięso pokroić w kostkę, wymieszać w wódce, odstawić na 5 minut. Białko utrzeć z 2 łyżkami maki ziemniaczanej. Dodać do kurczaka, wymieszać, odstawić na 20 minut. Sos: cebule pokroić w drobna kostkę, czosnek posiekać. Wsypać do miseczki. Dodać wodę, magii, cynamon, mąkę, rosół, ocet i chilli. Wymieszać. Kurczaka wsypać na patelnie na mocno rozgrzany olej, rozmieszać. Podsmażyć na mocnym ogniu na lekko zloty kolor. Przykręcić ogień, dodać sos. Wymieszać. Podsmażyć na lekkim ogniu. Podawać cieple z ryżem.
Składniki: 70 dag dyni 2 pory 4 ząbki czosnku 1 l bulionu 1 strąk czerwonej papryki chili 1 łyżka oliwy sól papryka chili w proszku 6 listków szałwi
Sposób przyrządzenia: Roztarty czosnek i pory pokrojone w talarki podsmażyć na oliwie. Dodać pozostałe składniki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku. Najsmaczniejsza jest na następny dzień. Podawać z grzankami z bułki. Na talerzu przybrać listkiem szałwii.
Składniki: 280 g makaronu linguine 200 g groszku cukrowego, oczyszczonego 2 tyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duże czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane 24 surowe królewskie krewetki, obrane 12 czereśniowych pomidorów, przepołowionych garść świeżych liści bazylii mieszana sałata i chrupiąca bułka, do podaniaSOS Z SOKIEM LIMONKI 2 tyżki chudego białego serka utarta skórka i sok z dwóch limonek 2 łyżeczki trzcinowego cukru pudru
Sposób przyrządzenia: 1. Wymieszać składniki sosu w małej misce, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. 2 Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W ostatniej minucie gotowania dodać groszek cukrowy. 3 W tym czasie rozgrzać oliwę w woku albo na dużej patelni, wrzucić czosnek i chili i smażyć ok. 30 sekund na niedużym ogniu. Dodać krewetki i smażyć ok. 3 min na dużym ogniu, często mieszając, aż będą różowe. Dodać pomidory i smażyć 3 min, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną mięknąć. Odcedzić dokładnie makaron i groszek cukrowy i dodać do krewetek. Wsypać listki bazylii, zamieszać i doprawić solą i pieprzem. 4 Podawać z sałatą, skropioną sosem z limonek i ciepłą, chrupiącą bułką.
Składniki: 425g czarnej fasoli 300g kukurydzy konserwowej 1 zielona papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1ząbek czosnku ]100g majonezu 1 limonka ½ łyżeczki kminku 2 łyżeczki papryki chili w proszku
Sposób przyrządzenia: Odcedzić fasolę i kukurydzę, pokroić paprykę i natkę, zmiażdżyć czosnek. Wymieszać wszystkie składniki i schłodzić przed podaniem.
Z papryczki (przekrojonej w poprzek) usuwamy pestki i kroimy ją w cienkie talarki. Salami kroimy w cieniutkie paseczki, anchois na cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy salami, a po chwili dodajemy kapary, anchois i chilli. Wlewamy sos ostrygowy i dusimy 2 minuty, mieszając. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z sosem. Przed podaniem potrawę posypujemy natką.
Ogórki obieramy i bardzo drobno kroimy. Mieszamy z drobno pokrojonym selerem i papryczką (kroimy ją po usunięciu pestek). Dodajemy miód, mleczko kokosowe, sól, zmiażdżony czosnek, sok z limonki i oliwę. Schładzamy. Porcje sałatki nakładamy do pucharków, z wierzchu dekorując je łyżką świeżych kiełków. Potrawę można podawać z gotowanymi lub smażonymi krewetkami
Czy ktoś zna jakiś ciekawy przepis?
mięso:
35 dag świeżej piersi z kurczaka,2 łyżki wódki, jedno białko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
sos:
pół cebuli, 2 ząbki czosnku,łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pół łyżki maggi, 1 łyżka wody, 3 łyżki rosołu (z kostki), łyżeczka octu, chilli (wedle własnego uznania, ale powyżej 2 łyżeczek)
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w kostkę, wymieszać w wódce, odstawić na 5 minut. Białko utrzeć z 2 łyżkami maki ziemniaczanej. Dodać do kurczaka, wymieszać, odstawić na 20 minut.
Sos: cebule pokroić w drobna kostkę, czosnek posiekać. Wsypać do miseczki. Dodać wodę, magii, cynamon, mąkę, rosół, ocet i chilli. Wymieszać. Kurczaka wsypać na patelnie na mocno rozgrzany olej, rozmieszać. Podsmażyć na mocnym ogniu na lekko zloty kolor. Przykręcić ogień, dodać sos. Wymieszać. Podsmażyć na lekkim ogniu. Podawać cieple z ryżem.
Zupa z dyni na ostro
Składniki: Sposób przyrządzenia:
70 dag dyni
2 pory
4 ząbki czosnku
1 l bulionu
1 strąk czerwonej papryki chili
1 łyżka oliwy
sól
papryka chili w proszku
6 listków szałwi
Roztarty czosnek i pory pokrojone w talarki podsmażyć na oliwie. Dodać pozostałe składniki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku. Najsmaczniejsza jest na następny dzień.
Podawać z grzankami z bułki. Na talerzu przybrać listkiem szałwii.
Linguine z chili i krewetkami
Składniki: Sposób przyrządzenia:
280 g makaronu linguine 200 g groszku cukrowego, oczyszczonego
2 tyżki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
1 duże czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
24 surowe królewskie krewetki, obrane
12 czereśniowych pomidorów, przepołowionych
garść świeżych liści bazylii
mieszana sałata i chrupiąca bułka, do podaniaSOS Z SOKIEM LIMONKI
2 tyżki chudego białego serka
utarta skórka i sok z dwóch limonek
2 łyżeczki trzcinowego cukru pudru
1. Wymieszać składniki sosu w małej misce, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
2 Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W ostatniej minucie gotowania dodać groszek cukrowy.
3 W tym czasie rozgrzać oliwę w woku albo na dużej patelni, wrzucić czosnek i chili i smażyć ok. 30 sekund na niedużym ogniu. Dodać krewetki i smażyć ok. 3 min na dużym ogniu, często mieszając, aż będą różowe. Dodać pomidory i smażyć 3 min, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną mięknąć. Odcedzić dokładnie makaron i groszek cukrowy i dodać do krewetek. Wsypać listki bazylii, zamieszać i doprawić solą i pieprzem.
4 Podawać z sałatą, skropioną sosem z limonek i ciepłą, chrupiącą bułką.
Pikantna sałatka fasolowa
Składniki: Sposób przyrządzenia:
425g czarnej fasoli
300g kukurydzy konserwowej
1 zielona papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1ząbek czosnku
]100g majonezu
1 limonka
½ łyżeczki kminku
2 łyżeczki papryki chili w proszku
Odcedzić fasolę i kukurydzę, pokroić paprykę i natkę, zmiażdżyć czosnek. Wymieszać wszystkie składniki i schłodzić przed podaniem.
Makaron ryżowy z salami i sosem rybnym dla 4 osób
Składniki:
1/2 papryczki chilli (lub 1/2 łyżeczki chilli w płatkach), 8 plasterków salami, 4 fileciki anchois, 2 łyżki oleju, 1 czubata łyżka kaparów, 3 łyżki sosu ostrygowego (ew. rybnego), 20 dag makaronu ryżowego, 1-2 łyżki posiekanej natki
Sposób przyrządzania:
Z papryczki (przekrojonej w poprzek) usuwamy pestki i kroimy ją w cienkie talarki. Salami kroimy w cieniutkie paseczki, anchois na cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy salami, a po chwili dodajemy kapary, anchois i chilli. Wlewamy sos ostrygowy i dusimy 2 minuty, mieszając. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z sosem. Przed podaniem potrawę posypujemy natką.
Ogórkowo-miodowy przysmak dla 4 osób
Składniki:
2 ogórki, 1 łodyga selera naciowego, 1 czerwona papryczka chilli, 1 łyżka płynnego miodu (akacjowy lub lipowy), 2 łyżki mleczka kokosowego, sól do smaku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, 4 kopiaste łyżki świeżych kiełków
Sposób przyrządzania:
Ogórki obieramy i bardzo drobno kroimy. Mieszamy z drobno pokrojonym selerem i papryczką (kroimy ją po usunięciu pestek). Dodajemy miód, mleczko kokosowe, sól, zmiażdżony czosnek, sok z limonki i oliwę. Schładzamy. Porcje sałatki nakładamy do pucharków, z wierzchu dekorując je łyżką świeżych kiełków. Potrawę można podawać z gotowanymi lub smażonymi krewetkami
sporo przepisów
dzięki serdeczne
na pewno któryś wypróbuję