Forum

Gawędy o jedzeniu

suszone grzybki

  • Autor: marcia 2003 Data: 2006-09-16 11:41:10

     napiszcie prosze jak przechowujecie suszone grzyby  ja wsypalam do plastikowego szczelnie zamknietego pudelka ale czy nic sie sie stanie z nimi?

  • Autor: kinga_d Data: 2006-09-16 11:44:54

    ja przechowuję w takich szklanych słoiczkach jak po kawie były kiedyś z zamknięciem na wtyk. I nic się w nich nie dzieje z grzybami

  • Autor: Anulka00 Data: 2006-09-16 15:47:54

    Ja też przechowuję w szklanym słoju.

  • Autor: Ifasia Data: 2006-09-16 17:58:59

    Ja myślę że napewno nie przechowuje sie grzybów w plastykowym pudełku! bo mogą się zalegnąć robaszki, plastyk nie nadaje się do przechowywania grzybów!! to jest moje zdanie, a jak już, to w słoiu szklanym i podziórkować zakrętkę żeby miały powietrze (muszą być też bardzo dobrze wysuszone) ja osobiście przechouje grzyby w lnianym woreczku powieszony przy centralnym ogrzewaniu!! pozdrawiam!

  • Autor: Marshallo Data: 2006-09-16 18:13:33

    Mogą zapleśniec, najlepiej w jakims materiałowym woreczku trzymac

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-09-16 22:07:30

    parę dni temu ktoś o to pytał:
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=86950&post=86950&offset=0

  • Autor: ..::monika::.. Data: 2006-09-17 13:17:01

    Ja także uważam, że plastyk nie nadaje się do przechowywania suszonych grzybków, ja zawsze prechwuje je w papierowej torebce po mące lub cukrze..

  • Autor: elo Data: 2006-09-18 12:27:08

    Dobrze wysuszone w szklanym słoiku zakręconym ,bez dziurek w pokrywce.

  • Autor: Izuś Data: 2006-09-18 14:37:54

    Tylko woreczek z materiału (najlepiej lniany, uprosiłam teściową, to mi uszyła) i w pobliżu kaloryfera. Moi dziadkowie-grzybiarze z dziada pradziada- też tak przechowywali, ewent. papierowe torebki.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-09-18 15:15:56

    Nie traca one wtedy aromatu? Ja przechowuje w szklanym szczelnym sloju i jeszcze nigdy nie mialam zadnych problemow. Oczywiscie grzyby przed zamknieciem w sloju musza byc wysuszone na pieprz aby nie zaplesnialy. Proba - przy przelamaniu trzaskaja cichutko.

  • Autor: Izuś Data: 2006-09-18 17:42:28

    Dorotko, nie tracą! Chociaż z tym kaloryferem to pewnie już moja przesada, bo mama w takim woreczku trzymała w szafce. FAktem jest, że muszą by dobrze ususzone, a aromat i tak się z nich uwalnia podczas przygotowania potraw.Pozdrowienia!

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-09-18 17:47:14

    A no to fajnie - kazdy sposob jest dobry aby ta pysznosc zakonserwowac i przechowac Pozdrawiam serdecznie!

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-09-18 18:27:24

    też uważam ten sposób za najlepzy, pewnie dlatego że u nas też ak się obi:))) Tylko wiszą sobie przy piecu. Ale generalnei chodzi o to żeby ten woreczek był przechowywane w suchym miejscu.

  • Autor: Glumanda Data: 2006-09-18 16:55:57

    Ja od lat przetrzymuje suszone grzyby w plastikowym pojemniku (wyglada jak szklo, z pokrywka vakuum) i jeszcze nigdy nie bylo z tego powodu problemu. Najwazniejsze, jak napisala dorotka - musza byc suche jak sucharki i trzaskac przy przelamaniu. Oprocz tego, jak braknie mi w nim miejsca, posiadam jeszcze wielki szklany sloj z taka metalowa klamra.

Przejdź do pełnej wersji serwisu