Forum

Kuchenne porady

tiramisu

  • Autor: kosowskamonika Data: 2006-09-19 08:51:53

    Witam
    poprosze o rade co zrobić, zeby moje tiramisu nie rozpływało sie na talerzu? W smaku jest rewelacyjne, ale postać / wygląd nie do zaakceptowania. Poprostu przez mascarpone i alkohol rozpływa się na talerzu. Próbowałam żelatyną, nic to nie dało. CO jeszcze? Czy pomoże cukier żelujący?
    Pomóżcie, bo szkoda tak pysznego tiramisu.
    Monika

  • Autor: nutella Data: 2006-09-19 09:43:22

    Ja robię tak:
    - kupuję gęsty ser- albo tiramisu albo twaróg trzykrotnie mielony firmy Bacha (a nie Campina w kubełku)
    - do sera dodaję tylko żółtka- bez ubitej piany z białek- i odrobinę alkoholu- dużo daję do nasączenia biszkoptów
    - a jeżeli i to nie pomaga to żelatyna napewno pomoże- może użyłaś jej za mało? Rozpuść ją dobrze i dokładnie zmiksuj z serem- powinno podziałać:)

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-09-19 15:08:49

    Ja nie daje zupelnie zelatyny tylko ubijam jaja na parze mikserem dodajac pomalu cukier i szczypte soli. Ja sa biale i puchato- geste wkladam miske z jajami do zimnej wody i ubijam jeszcze z dwie minuty. Nastepnie ubijam dalej dodajac (po lyzce) mascarpione i jesli trzeba troszke soku cytrynowego lub lyzke likieru. I gotowe. reszte robie jak w kazdym tiramisu, schladzam przez noc w lodowce.

  • Autor: Emila Data: 2006-09-19 16:35:09

    A ja proponuję zrobić w wersji deseru ;) To samo w małych pucharkach zamiast jako ciastko na talerzyku - jako deser będzie wyglądało apetycznie i nie będzie przeszkadzała tutaj luźna konsystencja ;) Zawsze to jakiś pomysł ;)


    sprawdzone przepisy kulinarne

  • Autor: malbec Data: 2006-09-21 17:26:18

    Moniko, najlepiej by było, gdybyś podała swój przepis na tiramisu, wtedy możnaby go skorygować. Ja używam oryginalnego serka mascarpone i surowych jajek do kremu (jestem za nie często krytykowana, ale staram się je dokładnie myć, i nie mam zamiaru przesadzać z ostrożnością), poza tym kawy zmieszanej z amaretto do nasączenia podłuznych biszkoptów i gorzkiego kakao. I nigdy nie uzywam żelatyny! Krem wychodzi delikatny i puszysty, a po zastygnięciu w lodówce nie sprawia żadnych problemów, i na pewno nie płynie. Oczywiście jest nadal delikatny, ale spokojnie mozna go kroić łopatką i nakładać w formie zgrabnych kwadratów na talerzyki. Rozpływa sie w ustach i o to chodzi. Mam ten przepis od Włocha i nie robię inaczej od 2 lat, po prostu mi odpowiada. Jeśli chcesz, to mogę go podać.

  • Autor: Wiola1 Data: 2006-09-22 14:14:40

    Niewiem jak Monika, ale ja poproszę o przepisik.

  • Autor: malbec Data: 2006-10-01 18:52:51

    Wiolu, oto mój przepis na tiramisu. Proszę o nie przypominanie mi, że przepisy umieszcza się tam, gdzie ich miejsce, ponieważ ten będzie tylko odpowiedzią w tym wątku forum. Przepisu na robione przeze mnie tiramisu nie zamieszczałam wśród moich, bo podobnych znajdzie się tu bardzo wiele (tak jak na snickersa i inne desery).

    Bardzo Proste Tiramisu Malbec (dla niebojących się surowych jajek)

    250-300 g (w zależności od wielkości opakowania) serka mascarpone, polecam Galbani
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 duże jajka
    ok. 1 szklanki mocnej kawy (bez fusów, ale nie instant)
    3 łyżki likieru amaretto (ostatecznie innego alkoholu, np. brandy, ale z amaretto będzie naprawdę pysznie)
    biszkopty lady's fingers, czyli podłużne (ilość zależy od opakowania, np. biszkoptów San zużywam ok. 1,5 opakowania)
    kakao naturalne

    Kawę należy wystudzić i wymieszać z alkoholem, po czym wlać do miseczki, aby można było wygodnie moczyć biszkopty.
    Jajka dokładnie umyć, rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą, zbielałą masę. Dodać mascarpone i razem zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli (sól ma tu dla mnie dość duże znaczenie, bo naprawdę przyczynia się do podkreślenia smaku, ma to być taka uczciwa szczypta), a następnie delikatnie wymieszać z kremem żółtkowo-serowym.
    Przygotować niewielką foremkę, najlepiej kwadratową bądź prostokątną (moja ma ok. 30/30 cm). Biszkopty zanurzać częścią płaską w przygotowanej kawie-ma to trwać zaledwie momencik, nie chcemy ich rozmoczyć, tylko delikatnie nasączyć (po prostu zanurzyć i natychmiast wyciągnąć, nie ma obawy, nie będą twarde), po czym ułożyć w 1 warstwie w formie. Nałożyć 1/3 kremu i wyrównać. Nałożyć kolejne warstwy biszkoptów i kremu - mają być 3 warstwy biszkoptów i 3 warstwy kremu, przy czym górna warstwa to oczywiście krem. Całość posypać kakao naturalnym za pomocą sitka, delikatnie przykryć folią tak, aby nie dotykała kremu i wstawić naczynie na 4-5 godzin do lodówki. Smacznego

  • Autor: elo Data: 2006-09-23 09:57:43

    Z tą ostrożnoącią z jajkami to nie przesada,  salmonella czycha w ukryciu. Znajoma nas uraczyła tatarem z żółtkami, a na drugi dzień szpital i salmonella. Jajka były parzone, a znajoma wzór czystości w kuchni. Zresztą często się słyszy jak to ludzie się struli jedząc różne ciasta z kremami na bazie jaj.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2006-09-22 16:34:59

    Użytkownik kosowskamonika napisał w wiadomości:
    > Witampoprosze o rade co zrobić, zeby moje tiramisu nie rozpływało sie na
    > talerzu? W smaku jest rewelacyjne, ale postać / wygląd nie do zaakceptowania.
    > Poprostu przez mascarpone i alkohol rozpływa się na talerzu. Próbowałam
    > żelatyną, nic to nie dało. CO jeszcze? Czy pomoże cukier żelujący?Pomóżcie,
    > bo szkoda tak pysznego tiramisu.Monika

    Jak sama piszesz,  doskonały smak tiramisu rozpatrywany indywidualnie to nie wszystko, bo brak Ci wystarczającego związania desru. Są tylko dwie możliwości. Albo błąd leży w przepisie, którym dysponujesz, albo bezwiednie Ty gdzieś popełniasz błąd. Nie można Ci pomóc nie wiedząc jak i z czego to robisz?
    Ten deser prawidłowo wykonany nie ma prawa rozpływać się na talerzu. Chyba, że podajesz go w upały, i wyjmujesz z lodówki na długo przed  serwowaniem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu