Forum

Kuchenne porady

cukier puder

• Autor: debiutant13 Data: 2006-09-19 12:21:48

Czy ktoś zna może prosty sposób jak domowym sposobem mozna zrobić cukier puder,strasznie się bowiem zdenerwowałem na jego cene w sklepach,jest cztery razy droższy od normalnego.Z góry dziękuję za podpowiedzi

• Autor: ata Data: 2006-09-19 12:26:28

Łatwy sposób to zmielić cukier w młynku do kawy,ale szybko sie psują- innego sposobu nie znam.Pozdrawiam

• Autor: frankafiranka Data: 2006-09-19 12:26:31

Chyba można zmielić, ale pewna 100% nie jestem...

• Autor: debiutant13 Data: 2006-09-19 12:28:29

Dzięki,chyba będe go musiał kupować bo inaczej musiałbym teraz zainwestować w młynek w związku z tym że pije rozpuszczalną

• Autor: bela48 Data: 2006-09-19 12:52:24

Cukier puder od lat robię w mlynku elektrycznym,tylko daję mało cukru bo jest cięzki i mocno obciąza młynek,

• Autor: Wróbelek Data: 2006-09-19 13:46:43

w młynku do kawy. Kiedyś gdy się zepsuł a pilnie potrzebowałam cukru pudru to się bawiłam ręcznie, a mianowicie do kubka  szerokiego wsypałam cukier i drewnianą kulą rozrobiłam. Nie był może to idealny cukier puder ale też był OK.

• Autor: basia19 Data: 2006-09-19 14:21:08

Witam!, można oczywiście cukier zmielić, ale nie jest on taki jak kupny cukier puder, a można to łatwo sprawdzić, jeżeli gorące ciasto posypiemy kupnym cukrem pudrem to się na nim nie stopi, natomiast ten mielony w domu od razu na cieście się stopi, a spróbujcie zrobić na nim lukier, to zobaczycie różnicę, wg mnie nie ma to jak kupny, ale teraz też jest trudno w sklepie dostać dobry cukier puder, jak ostatnio kupiłam to kurzyło się z niego jak z cementu (mam wrażenie że był to stary zmielony cukier) nawet lukier nie wyszedł taki jak powinien, ostatnio cukier jest fajny w "Biedronce" nazywa się "słodki puch" i jest chyba najtańszy (no przynajmiej u nas) kosztuje coś niecałe 2 zł. lub 2 z groszami.

• Autor: emiloos Data: 2006-09-19 14:30:24

Basiu a jaki jest skład takiego cukru pudru kupnego? Może do niego coś dodają? Ja zawsze mielę w młynku do kawy i zawsze lukier mi sie udaje.

• Autor: basia19 Data: 2006-09-19 18:53:22

Mnie się wydaje, że kupny jest poprostu mielony inaczej i na pewno nie w młynku do kawy, ja jak mieliłam w młynku to lukier był zamiast biały żółty i się rozlewał i nie mów mi że za mało cukru a za dużo płynu (nie jestem początkującą), pozdrówka.

• Autor: emiloos Data: 2006-09-20 09:38:52

A czy ja mówię, żeś początkująca i nie potrafisz lukru robić? Ludzie są teraz tacy zadziorni.... Może trafił Ci się trefny cukier bo z tym to też nic nie wiadomo.

• Autor: ekkore Data: 2006-09-19 19:39:02

ja mielę w termomixie. Puszystość cukru zależy od długości mielenia i ilości jaką się wrzuci - jeżeli dam za dużo, to się dobrze nie zmieli.
    Lukier wychodzi bez problemów

Przejdź do pełnej wersji serwisu