Czy ktoś zna może prosty sposób jak domowym sposobem mozna zrobić cukier puder,strasznie się bowiem zdenerwowałem na jego cene w sklepach,jest cztery razy droższy od normalnego.Z góry dziękuję za podpowiedzi
w młynku do kawy. Kiedyś gdy się zepsuł a pilnie potrzebowałam cukru pudru to się bawiłam ręcznie, a mianowicie do kubka szerokiego wsypałam cukier i drewnianą kulą rozrobiłam. Nie był może to idealny cukier puder ale też był OK.
Witam!, można oczywiście cukier zmielić, ale nie jest on taki jak kupny cukier puder, a można to łatwo sprawdzić, jeżeli gorące ciasto posypiemy kupnym cukrem pudrem to się na nim nie stopi, natomiast ten mielony w domu od razu na cieście się stopi, a spróbujcie zrobić na nim lukier, to zobaczycie różnicę, wg mnie nie ma to jak kupny, ale teraz też jest trudno w sklepie dostać dobry cukier puder, jak ostatnio kupiłam to kurzyło się z niego jak z cementu (mam wrażenie że był to stary zmielony cukier) nawet lukier nie wyszedł taki jak powinien, ostatnio cukier jest fajny w "Biedronce" nazywa się "słodki puch" i jest chyba najtańszy (no przynajmiej u nas) kosztuje coś niecałe 2 zł. lub 2 z groszami.
Mnie się wydaje, że kupny jest poprostu mielony inaczej i na pewno nie w młynku do kawy, ja jak mieliłam w młynku to lukier był zamiast biały żółty i się rozlewał i nie mów mi że za mało cukru a za dużo płynu (nie jestem początkującą), pozdrówka.
A czy ja mówię, żeś początkująca i nie potrafisz lukru robić? Ludzie są teraz tacy zadziorni.... Może trafił Ci się trefny cukier bo z tym to też nic nie wiadomo.
ja mielę w termomixie. Puszystość cukru zależy od długości mielenia i ilości jaką się wrzuci - jeżeli dam za dużo, to się dobrze nie zmieli. Lukier wychodzi bez problemów
Czy ktoś zna może prosty sposób jak domowym sposobem mozna zrobić cukier puder,strasznie się bowiem zdenerwowałem na jego cene w sklepach,jest cztery razy droższy od normalnego.Z góry dziękuję za podpowiedzi
Łatwy sposób to zmielić cukier w młynku do kawy,ale szybko sie psują- innego sposobu nie znam.Pozdrawiam
Dzięki,chyba będe go musiał kupować bo inaczej musiałbym teraz zainwestować w młynek w związku z tym że pije rozpuszczalną
Cukier puder od lat robię w mlynku elektrycznym,tylko daję mało cukru bo jest cięzki i mocno obciąza młynek,
w młynku do kawy. Kiedyś gdy się zepsuł a pilnie potrzebowałam cukru pudru to się bawiłam ręcznie, a mianowicie do kubka szerokiego wsypałam cukier i drewnianą kulą rozrobiłam. Nie był może to idealny cukier puder ale też był OK.
Witam!, można oczywiście cukier zmielić, ale nie jest on taki jak kupny cukier puder, a można to łatwo sprawdzić, jeżeli gorące ciasto posypiemy kupnym cukrem pudrem to się na nim nie stopi, natomiast ten mielony w domu od razu na cieście się stopi, a spróbujcie zrobić na nim lukier, to zobaczycie różnicę, wg mnie nie ma to jak kupny, ale teraz też jest trudno w sklepie dostać dobry cukier puder, jak ostatnio kupiłam to kurzyło się z niego jak z cementu (mam wrażenie że był to stary zmielony cukier) nawet lukier nie wyszedł taki jak powinien, ostatnio cukier jest fajny w "Biedronce" nazywa się "słodki puch" i jest chyba najtańszy (no przynajmiej u nas) kosztuje coś niecałe 2 zł. lub 2 z groszami.
Basiu a jaki jest skład takiego cukru pudru kupnego? Może do niego coś dodają? Ja zawsze mielę w młynku do kawy i zawsze lukier mi sie udaje.
Mnie się wydaje, że kupny jest poprostu mielony inaczej i na pewno nie w młynku do kawy, ja jak mieliłam w młynku to lukier był zamiast biały żółty i się rozlewał i nie mów mi że za mało cukru a za dużo płynu (nie jestem początkującą), pozdrówka.
A czy ja mówię, żeś początkująca i nie potrafisz lukru robić?
Ludzie są teraz tacy zadziorni.... Może trafił Ci się trefny cukier bo z tym to też nic nie wiadomo.
ja mielę w termomixie. Puszystość cukru zależy od długości mielenia i ilości jaką się wrzuci - jeżeli dam za dużo, to się dobrze nie zmieli.
Lukier wychodzi bez problemów