Zabieram się za robienie winka z ryżu i rodzynek. Po 2 tygodniach należy dodać karmel zrobiony z 0,8 kg cukru. Czy ktoś może opisać jak to się dokładnie robi, żeby nie był zbyt gęsty. Ostatnio robiłam karmel kilka lat temu i musiałam wyrzucić garnek:))). Proszę o pomoc doświadczonych!!!! z Góry dzięki!
wsypujesz do garnka i czekasz aż się rozpuści i zbrązowieje mieszając i oczywiścei ogrzewając (ale ja robiłam z małych ilości cukru, więc nie wiem czy tak się zachowa przy takiej ilości)
Nie wiem czy Ci pomogę,ale żeby karmel pozostał przynajmniej przez minutę w miarę płynny należy cukier gotować z odrobiną wody. Podejrzewam,że gdy będziesz go dodawać do winka musisz najpierw do gorącego karmelu-wlać odrobinę wina-rozprowadzić. Postąpić podobnie ze trzy razy aż karmel będzie na tyle rozrzedzony ,że nie wywinie Ci numeru po wlaniu go do reszty wina. Wtedy wlać miksturkę do reszty ,,oczekującego już z niecierpliwością na swój dodatek''-winka;))) Robiłam karmel do torciku ptysiowego- http://wielkiezarcie.com/przepis17720.html z podobnej ilości cukru,ale dzieliłam tę ilość na trzy części-czyli mniej więcej na 250 g cukru dawałam 75 ml. wody. A resztki karmelu ,które zostaną Ci na garnczku czy patelni(przyklejone)-wystarczy nalać wodą i postawić na ogniu-zagotować.Karmel pięknie się rozpuści w wodzie i nie pozostawi po sobie śladu;) Pozdrawiam
Witam!Cukier należy rozpuścić z kilkoma łyzkami wody(4-5),mieszać i trzymać na ogniu do momentu uzyskania żądanego koloru,następnie dolać (według potrzeby)GORĄCĄ wodę intensywnie mieszajac.Powodzenia
Zabieram się za robienie winka z ryżu i rodzynek. Po 2 tygodniach należy dodać karmel zrobiony z 0,8 kg cukru. Czy ktoś może opisać jak to się dokładnie robi, żeby nie był zbyt gęsty. Ostatnio robiłam karmel kilka lat temu i musiałam wyrzucić garnek:))). Proszę o pomoc doświadczonych!!!! z Góry dzięki!
wsypujesz do garnka i czekasz aż się rozpuści i zbrązowieje mieszając i oczywiścei ogrzewając (ale ja robiłam z małych ilości cukru, więc nie wiem czy tak się zachowa przy takiej ilości)
Nie wiem czy Ci pomogę,ale żeby karmel pozostał przynajmniej przez minutę w miarę płynny należy cukier gotować z odrobiną wody.
Podejrzewam,że gdy będziesz go dodawać do winka musisz najpierw do gorącego karmelu-wlać odrobinę wina-rozprowadzić.
Postąpić podobnie ze trzy razy aż karmel będzie na tyle rozrzedzony ,że nie wywinie Ci numeru po wlaniu go do reszty wina.
Wtedy wlać miksturkę do reszty ,,oczekującego już z niecierpliwością na swój dodatek''-winka;)))
Robiłam karmel do torciku ptysiowego- http://wielkiezarcie.com/przepis17720.html z podobnej ilości cukru,ale dzieliłam tę ilość na trzy części-czyli mniej więcej na 250 g cukru dawałam 75 ml. wody.
A resztki karmelu ,które zostaną Ci na garnczku czy patelni(przyklejone)-wystarczy nalać wodą i postawić na ogniu-zagotować.Karmel pięknie się rozpuści w wodzie i nie pozostawi po sobie śladu;)
Pozdrawiam
(według potrzeby)GORĄCĄ wodę intensywnie mieszajac.Powodzenia