CZYM SIĘ RÓŻNI MĄKA KRUPCZATKA OD MĄKI PRZENNEJ ??????MAM PRZEPISY NA SERNIK Z BRZOSKWINIĄ .SĄ TO 2 IDENTYCZNE PRZEPISY , GDYBY NIE TO ŻE TU JEST MĄKA KRUPCZATKA ,A W TYM DRUGIM MAKA PRZENNA.
Mąka krupczatka jest grubiej mielona niż pszenna. Bardziej przypomina piasek niż mąkę. Świetnie nadaje się na panierkę, a także do kruchego i półkruchego ciacha:) Tyle ode mnie, reszta od fachowca;) Pozdrawiam!!
Podstawowe typy mąk pszennych:
mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów
mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych
mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych
mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów
Pewnie Ci chodziło o mąkę przaśną. Mąki przennej nie znam i mogę Cię zapewnić, że taka nie istnieje. No nie podejrzewam, że Ci chodziło o pszenną. Takie błedy to już po 3 klasie szkoły podstawowej nie mogą zaistnieć. Nadal myślę, że chodziło Ci o mąkę "przaśną" Bahus
oj bahus tak się czepiasz przecież wiesz jaki język polski jest zawiły, a że są w nim jakieś wyjątki i czasami po "P" pisze się sz nie rz?? to juz takie drobiazgi
bahus!!!!!!! O matko jaki bląd .chodziło mi o mąkę pszenną a nie przenną(na swoje usprawiedliwienie mam tylko to ,że mam maleńkie dziecko i pisałam po ciemku ,aby go nie obudzić) przepraszam i pozdrwiam.A na moją córkę starszą krzyczę jak robi błedy,dobrze ze ona tego nie widziała!!!!!!
CZYM SIĘ RÓŻNI MĄKA KRUPCZATKA OD MĄKI PRZENNEJ ??????
MAM PRZEPISY NA SERNIK Z BRZOSKWINIĄ .SĄ TO 2 IDENTYCZNE PRZEPISY , GDYBY NIE TO ŻE TU JEST MĄKA KRUPCZATKA ,A
W TYM DRUGIM MAKA PRZENNA.
Mąka krupczatka jest grubiej mielona niż pszenna. Bardziej przypomina piasek niż mąkę. Świetnie nadaje się na panierkę, a także do kruchego i półkruchego ciacha:) Tyle ode mnie, reszta od fachowca;) Pozdrawiam!!
Podstawowe typy mąk pszennych:
- mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów
- mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
- mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych
- mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych
- mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów
Źródło: http://puszkkka.spinacz.pl/maka.php3Pewnie Ci chodziło o mąkę przaśną. Mąki przennej nie znam i mogę Cię zapewnić, że taka nie istnieje. No nie podejrzewam, że Ci chodziło o pszenną. Takie błedy to już po 3 klasie szkoły podstawowej nie mogą zaistnieć. Nadal myślę, że chodziło Ci o mąkę "przaśną"
Bahus
oj bahus tak się czepiasz
przecież wiesz jaki język polski jest zawiły, a że są w nim jakieś wyjątki i czasami po "P" pisze się sz nie rz?? to juz takie drobiazgi
Oj Bahusku, Bahusku... wszystko człowiekowi wytkniesz
A swoją drogą na WŻ jest artykuł na temat mąki: http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=179
bahus!!!!!!!
O matko jaki bląd .chodziło mi o mąkę pszenną a nie przenną(na swoje usprawiedliwienie mam tylko to ,że mam maleńkie dziecko i pisałam po ciemku ,aby go nie obudzić) przepraszam i pozdrwiam.A na moją córkę starszą krzyczę jak robi błedy,dobrze ze ona tego nie widziała!!!!!!
Wiesz, raczej nie reaguję na błędy, ale ten "wołał" o pomstę do nieba
Potraktuj tę moją uwagę jako żartobliwo-uszczypliwe odezwanie się Bahusa.
Bahus