Szukam przepisu na takie kulki które się robi z ugotowanych ziemniaków,dodaje się do nich mąke i smazy w głębokim tłuszczu.Zostało mi ziemniaków z wczorajszego obiadu i myśle co z nimi zrobić,kiedys takie kupowałam w makro.Próbowałam tez sama je robić ale w czasie smażenia pekały i normalnie strzelał tłuszcz po ścianach.Może przepis był nie tego,jeśli macie jakieś wypróbowane to podajcie przepis.Dzięki
WYKONANIE; ziemniaki ugotować -zemleć w maszynce lub bardzo dokładnie podusić - jak wystygną dodać w/w składniki i wymieszać na jednolitą masę Formować kluki, obtaczać w bułce tartej i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Są pycha !!!
A ja proponuję pyszne prażuchy . Była dyskusja na ten temat na forum . A przepis jest prosty: do gorących ziemniaków puree dodajemy mąki a potem na tłuszcz. Ja wrzucam do głębokiego ale są różne szkoły i smaki. Wada prażuchów to to że ziemniaki muszą być gorące ale nie wiem co jest gdy się je podgrzeje. Pozdrawiam Ewa
a ja do ugotowanych ziemniakow, zmielonych lub dobrze ugniecionych dodaje make, jajko,wegete. Wyrabiam, lepie placuszki, obtaczam w jajku i bulce tartej i na patelnie. Do tego robie sosik pieczarkowy i jedzonko gotowe.
Ja robię tak: gorące ziemniaki ubijam tak że sąrównomierną masą takie puree. Dodaję do nich mąki ja niestety gotuję na oko ale chodzi o to żeby kulki,którelepimy trzymały się .Ewa
Ja robię wg tego przepisu, uwielbiam je, nawet ostatnio robiłam na komunię swojej córki: 1 kg ugotowanych ziemniaczków 4 jaja 2 szkl mąki sól do smaku
Ziemniaki przepuścić przez praskę, oddzielić zółtka od bialek i dodac je do ziemniaków, dodać sol i mąkę-wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę następnie dodać do masy ziemniaczanej i lekko wymieszać. Nabierać łyżeczką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. One nie wychodzą idealnie okrąglutkie, ale sa takie ,,stworkowate" Polecam
Właśnie o to mi chodzi,kiedyś takie jadłam na swoim weselu i od tego czasu ich poszukuje.Miałam kilka przepisów ale one zawsze mi pękały w tym tłuszczu i dosłownie strzelały a środek wypływał.Do dzisiaj nie wiem co robie nie tak że zawsze pękają.Ale dziękuje wszystkim za superowe przepisy,wszystkie wypróbuje.
ja mam coś takiego,ale tu nie dodaje się tylko mąki- http://wielkiezarcie.com/przepis15553.html Z wierzchu mają chrupiącą skórkę,a w środku coś a'la piuree ziemniaczane;)
Ja robię ciasto jak na kluski śląskie, tzn. ziemniaki gotuję, przeciskam przez praskę, wkładam do miski, wyrównuję, dzielę na 4 części, jedną część wyjmuję i kładę na resztę, a w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną i dodaję jajko. Wyrabiam ciasto, kulam z niego malutkie kuleczki wielkości orzecha laskowego. Nie obtaczam w niczym, wrzucam na głęboki olej i smażę jak frytki. Polecam jako dodatek do mięs. Pozdrawiam
Szukam przepisu na takie kulki które się robi z ugotowanych ziemniaków,dodaje się do nich mąke i smazy w głębokim tłuszczu.Zostało mi ziemniaków z wczorajszego obiadu i myśle co z nimi zrobić,kiedys takie kupowałam w makro.Próbowałam tez sama je robić ale w czasie smażenia pekały i normalnie strzelał tłuszcz po ścianach.Może przepis był nie tego,jeśli macie jakieś wypróbowane to podajcie przepis.Dzięki
Ja mam przepis na określoną ilość ziemniaków, więc w zależności ile Ci zostało tak dobierz proporcje
20 ziemnianków
2 zółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pierzprz
WYKONANIE; ziemniaki ugotować -zemleć w maszynce lub bardzo dokładnie podusić - jak wystygną dodać w/w składniki i wymieszać na jednolitą masę
Formować kluki, obtaczać w bułce tartej i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Są pycha !!!
Dziekuje o to właśnie mi chodziło.
Jak zostało Ci ziemniaczków zrób ziemniaczki księżnej odpowiednio zmieniając proporcje: http://wielkiezarcie.com/przepis5163.html
Pychotka.
A ja proponuję pyszne prażuchy . Była dyskusja na ten temat na forum . A przepis jest prosty: do gorących ziemniaków puree dodajemy mąki a potem na tłuszcz. Ja wrzucam do głębokiego ale są różne szkoły i smaki. Wada prażuchów to to że ziemniaki muszą być gorące ale nie wiem co jest gdy się je podgrzeje. Pozdrawiam Ewa
ale ja nie bardzo rozumiem jak dodac maki i ile i jak dalej pepimy jakies kulki czy inaczej . dzieki za odpowiedz.
a ja do ugotowanych ziemniakow, zmielonych lub dobrze ugniecionych dodaje make, jajko,wegete. Wyrabiam, lepie placuszki, obtaczam w jajku i bulce tartej i na patelnie. Do tego robie sosik pieczarkowy i jedzonko gotowe.
Ja robię tak: gorące ziemniaki ubijam tak że sąrównomierną masą takie puree. Dodaję do nich mąki ja niestety gotuję na oko ale chodzi o to żeby kulki,którelepimy trzymały się .Ewa
Ja robię wg tego przepisu, uwielbiam je, nawet ostatnio robiłam na komunię swojej córki:
1 kg ugotowanych ziemniaczków
4 jaja
2 szkl mąki
sól do smaku
Ziemniaki przepuścić przez praskę, oddzielić zółtka od bialek i dodac je do ziemniaków, dodać sol i mąkę-wymieszać.
Białka ubić na sztywna pianę następnie dodać do masy ziemniaczanej i lekko wymieszać.
Nabierać łyżeczką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. One nie wychodzą idealnie okrąglutkie, ale sa takie ,,stworkowate"
Polecam
Właśnie o to mi chodzi,kiedyś takie jadłam na swoim weselu i od tego czasu ich poszukuje.Miałam kilka przepisów ale one zawsze mi pękały w tym tłuszczu i dosłownie strzelały a środek wypływał.Do dzisiaj nie wiem co robie nie tak że zawsze pękają.Ale dziękuje wszystkim za superowe przepisy,wszystkie wypróbuje.
ja mam coś takiego,ale tu nie dodaje się tylko mąki- http://wielkiezarcie.com/przepis15553.html
Z wierzchu mają chrupiącą skórkę,a w środku coś a'la piuree ziemniaczane;)
Ja robię ciasto jak na kluski śląskie, tzn. ziemniaki gotuję, przeciskam przez praskę, wkładam do miski, wyrównuję, dzielę na 4 części, jedną część wyjmuję i kładę na resztę, a w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną i dodaję jajko. Wyrabiam ciasto, kulam z niego malutkie kuleczki wielkości orzecha laskowego. Nie obtaczam w niczym, wrzucam na głęboki olej i smażę jak frytki. Polecam jako dodatek do mięs. Pozdrawiam