Znalazłam w książce o kuchni kaszubskiej przepis na grochówkę z kapustą. Gotuje się grochówkę i równolegle kapuchę kiszoną a potem się miesza jedno z drugim. Czy ktoś wie jak to smakuje? planuję taki obiadek tylko mam obawy że mnie eksmitują z kuchni na zawsze jak będzie wtopa Ewa
Witam, grochówkę z kiszoną kapustą mogę z czystym sercem polecić - to super danie ! Jestem z Kaszub i ta zupa zawsze była obecna w jadłospisie mojej rodziny.
To ja napiszę ten przepis,który wyczytałam. Nawet napisali,że to ma 245 kcal, 25 mg cholesterolu ale za to 6,5g błonnika i takie inne bla bla . A teraz konkrety : 25 dkg mięsa z kością 25 dkg grochu ( zakładam , że łuskanego) marchewka , pietruszka, kawałek selera, cebula, 30 dkg ziemniaków 6 szklanek wody 15 dkg kapusty kiszonej 5 dkg boczku wędzonego 2 łyżeczki majeranku cukier (?) pieprz sól groch opłukać, namoczyć na noc w zimnej wodzie; póżniej ugotować w tej samej wodzie wraz z umytym mięsem ( naprawdę tak napisali coby ktoś brudnego mięsiwa nie wrzucił ha ha ). Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną umytą i pokrojoną w paski włoszczyznę. Gdy całość ponownie zawrze, włożyć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Osobno udusić w małej ilości wody kapustę kiszoną i połączyć z zupą, gdy zmiękną wszystkie jej składniki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podobnie pokroić boczek. razem podsmażyć i dodać do zupy. Przyprawić majerankiem pieprzem solą i szczyptą cukru. to ma być na 8 porcji . Dopiero w poniedziałek napiszę jak było bo internet mam w pracy. No więc do poniedziąłku Ewa
W Poznaniu też je się grochówkę z kapustą kiszoną (ugotowaną osobno). Nie wyobrażam sobie grochówki bez kapusty. Oczywiście musi to być grochówka z kiełbasą i boczkiem wędzonym (niekoniecznie) Ale musi być smak "wędzonego". No i koniecznie majeranek. Bahus
Grochówkę zrobiłam . Polecam! mniam mniam. Nie porównywałabym tego smaku z grochem z kapustą przynajmniej tym ,który ja robię ( głównie na wigilię). ulepszyłam troszeczkę bo do gotowania grochu dodałam prócz mięsa z kością jeszcze kości wędzone no i zrobił się aromat !!! Ewa
Znalazłam w książce o kuchni kaszubskiej przepis na grochówkę z kapustą. Gotuje się grochówkę i równolegle kapuchę kiszoną a potem się miesza jedno z drugim. Czy ktoś wie jak to smakuje? planuję taki obiadek tylko mam obawy że mnie eksmitują z kuchni na zawsze jak będzie wtopa
Ewa
wydaje mi sie ze przynajmniej podobnie do wigilijnego grochu z kapusta. A on jest (przynyjmniej dla mnie) super smaczny. Pozdrawiam serdecznie!
Przepis nie jest dokładnie taki jak na groch z kapustą. Po sobocie opowiem jak smakuje ten pierwszy raz z tą zupką Ewa
Groch z kapustą to śląska potrawa. Bardzo zachwalana. To pewnie i w formie zupy nie będzie najgorsza
opowiem po sobocie bo zaryzykuję i zrobię Ewa
Witam, grochówkę z kiszoną kapustą mogę z czystym sercem polecić - to super danie !
Jestem z Kaszub i ta zupa zawsze była obecna w jadłospisie mojej rodziny.
To robię w sobotę i niech ich tam ... Ewa
jak nie zostaniesz wyeksmitowana z domciu to podja ten przepis
To ja napiszę ten przepis,który wyczytałam. Nawet napisali,że to ma 245 kcal, 25 mg cholesterolu ale za to 6,5g błonnika
i takie inne bla bla . A teraz konkrety :
25 dkg mięsa z kością
25 dkg grochu ( zakładam , że łuskanego)
marchewka , pietruszka, kawałek selera, cebula,
30 dkg ziemniaków
6 szklanek wody
15 dkg kapusty kiszonej
5 dkg boczku wędzonego
2 łyżeczki majeranku
cukier (?) pieprz sól
groch opłukać, namoczyć na noc w zimnej wodzie; póżniej ugotować w tej samej wodzie wraz z umytym mięsem ( naprawdę tak napisali coby ktoś brudnego mięsiwa nie wrzucił ha ha ). Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną umytą i pokrojoną w paski włoszczyznę. Gdy całość ponownie zawrze, włożyć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Osobno udusić w małej ilości wody kapustę kiszoną i połączyć z zupą, gdy zmiękną wszystkie jej składniki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podobnie pokroić boczek. razem podsmażyć i dodać do zupy. Przyprawić majerankiem pieprzem solą i szczyptą cukru.
to ma być na 8 porcji .
Dopiero w poniedziałek napiszę jak było bo internet mam w pracy. No więc do poniedziąłku Ewa
W Poznaniu też je się grochówkę z kapustą kiszoną (ugotowaną osobno). Nie wyobrażam sobie grochówki bez kapusty. Oczywiście musi to być grochówka z kiełbasą i boczkiem wędzonym (niekoniecznie) Ale musi być smak "wędzonego". No i koniecznie majeranek.
Bahus
super smakuje z dodatkiem pieprzu ziołowego
a może zamiast opowiadać i robić apetyt podalibyście przepis???????
No właśnie też bym prosiła o przepis:)
Wpisz w wyszukiwarkę: "grochówka wojskowa"
Bahus
Zajrzyj tutaj http://www.kuchnia.kisa.pl/
dzięki
Grochówkę zrobiłam . Polecam! mniam mniam. Nie porównywałabym tego smaku z grochem z kapustą przynajmniej tym ,który ja robię ( głównie na wigilię). ulepszyłam troszeczkę bo do gotowania grochu dodałam prócz mięsa z kością jeszcze kości wędzone no i zrobił się aromat !!!
Ewa