Forum

Kuchenne porady

grochówka z kapustą

  • Autor: estanish Data: 2006-09-20 14:14:04

    Znalazłam w książce o kuchni kaszubskiej przepis na grochówkę z kapustą. Gotuje się grochówkę i równolegle kapuchę kiszoną a potem się miesza jedno z drugim. Czy ktoś wie jak to smakuje? planuję taki obiadek tylko mam obawy że mnie eksmitują z kuchni na zawsze jak będzie wtopa Ewa

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-09-20 16:28:39

    wydaje mi sie ze przynajmniej podobnie do wigilijnego grochu z kapusta. A on jest (przynyjmniej dla mnie) super smaczny. Pozdrawiam serdecznie!

  • Autor: estanish Data: 2006-09-20 17:22:51

    Przepis nie jest dokładnie taki jak na groch z kapustą. Po sobocie opowiem jak smakuje  ten pierwszy raz z tą zupką Ewa

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-20 16:34:51

    Groch z kapustą to śląska potrawa. Bardzo zachwalana. To pewnie i w formie zupy nie będzie najgorsza

  • Autor: estanish Data: 2006-09-20 17:23:33

    opowiem po sobocie bo zaryzykuję i zrobię Ewa

  • Autor: rebi Data: 2006-09-20 16:55:47

     Witam, grochówkę z kiszoną kapustą mogę z czystym sercem polecić - to super danie !
    Jestem z Kaszub i ta zupa zawsze była obecna w jadłospisie mojej rodziny.

  • Autor: estanish Data: 2006-09-20 17:21:22

    To robię w sobotę i niech ich tam ... Ewa

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-09-21 07:44:48

    jak nie zostaniesz wyeksmitowana z domciu to podja ten przepis

  • Autor: estanish Data: 2006-09-21 14:55:59

    To ja napiszę ten przepis,który wyczytałam. Nawet napisali,że to ma 245 kcal, 25 mg cholesterolu ale za to 6,5g błonnika i takie inne bla bla . A teraz konkrety :
    25 dkg mięsa z kością
    25 dkg grochu ( zakładam , że łuskanego)
    marchewka , pietruszka, kawałek selera, cebula,
    30 dkg ziemniaków
    6 szklanek wody
    15 dkg kapusty kiszonej
    5 dkg boczku wędzonego
    2 łyżeczki majeranku
    cukier (?) pieprz sól
    groch opłukać, namoczyć na noc w zimnej wodzie; póżniej ugotować w tej samej wodzie wraz z umytym mięsem ( naprawdę tak napisali coby ktoś brudnego mięsiwa nie wrzucił ha ha ). Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną umytą i pokrojoną w paski włoszczyznę. Gdy całość ponownie zawrze, włożyć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Osobno udusić w małej ilości wody kapustę kiszoną i połączyć z zupą, gdy zmiękną wszystkie jej składniki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podobnie pokroić boczek. razem podsmażyć i dodać do zupy. Przyprawić majerankiem pieprzem solą i szczyptą cukru.
    to ma być na 8 porcji .
    Dopiero w poniedziałek napiszę jak było bo internet mam w pracy. No więc do poniedziąłku Ewa

  • Autor: bahus Data: 2006-09-20 18:59:33

    W Poznaniu też je się grochówkę z kapustą kiszoną (ugotowaną osobno). Nie wyobrażam sobie grochówki bez kapusty. Oczywiście musi to być grochówka z kiełbasą i boczkiem wędzonym (niekoniecznie) Ale musi być smak "wędzonego". No i koniecznie majeranek.
    Bahus

  • Autor: kawa3 Data: 2006-09-20 21:01:41

    super smakuje z dodatkiem pieprzu ziołowego

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-09-20 21:55:17

    a może zamiast opowiadać i robić apetyt podalibyście przepis???????

  • Autor: asiaff Data: 2006-09-20 22:58:48

    No właśnie też bym prosiła o przepis:)

  • Autor: bahus Data: 2006-09-20 23:17:20

    Wpisz w wyszukiwarkę: "grochówka wojskowa"
    Bahus

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-09-21 07:38:52

    , nigdzie nie znalazłam grochówki z kapusniakiem???

  • Autor: siljed Data: 2006-09-21 11:56:57

    Zajrzyj tutaj http://www.kuchnia.kisa.pl/

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-09-21 12:50:12

    dzięki

  • Autor: estanish Data: 2006-09-25 08:26:43

    Grochówkę zrobiłam . Polecam! mniam mniam. Nie porównywałabym tego smaku z grochem z kapustą przynajmniej tym ,który ja robię ( głównie na wigilię). ulepszyłam troszeczkę bo do gotowania grochu dodałam prócz mięsa z kością jeszcze kości wędzone no i zrobił się aromat !!! Ewa

Przejdź do pełnej wersji serwisu