Forum

Kuchenne porady

Oliwa smakowa

• Autor: cuma Data: 2006-09-22 08:57:07

Chciałabym zrobić oliwę smakową na zimę, na balkonie mam jeszcze trochę ziół - szałwię,  majeranek, oregano, bazylię, ale nie wiem ile i co zalać oliwą żeby nie przedobrzyć. I czy po jakimś czasie trzeba toto przecedzić? Może ktoś wie?

• Autor: estanish Data: 2006-09-22 10:23:12

Przygotuję Ci przepisy na poniedziałek o ile nie zapomnę oczywiście. tylko w pracy mam sieć i dlatego ten termin Ewa

• Autor: cuma Data: 2006-09-22 12:05:11

Czekam i z góry dziękuję.

• Autor: estanish Data: 2006-09-26 16:38:30

zepsuli mi serwer w pracy niestety dzisiaj już nie dam rady przepisać przepisów bo zebrały mi się zaległości Pozdrawiam Ewa

• Autor: estanish Data: 2006-09-27 14:46:10

Wreszcie wolna chwila , więc wyjęłam poradniki z ziołami i czytam już nie tylko to co tłustym drukiem i okazało się że te oliwy to banał po prostu do oliwy wsadzasz gałązkę ziela, albo różne ziółka bo przecież można doświadczać z bukietami zapachów i smaków. Być może jest gdzieś przepis bardziej wyrachowany ale ja na razie tylko to znalazłam. Z ciekawostek muszę Ci zaproponować ocet ziołowy. Jest smaczny, efektowny (w butelce na półce i stole wygląda super ) no i ma lecznicze właściwości. Ostatnio kupiłam kisiążkę o leczniczym działaniu octu tyle że zanim sama przestudiowałam (mało czasu) ktoś ją pożyczył no i szukaj wiatru w polu jak zwykle dałam się. Wracając do leczniczych właściwości oliwy czy też octu ziołowego nie wiem czy nie trzebaby przestudiować trochę materiałów o zielarstwie coby sobie nie zaszkodzić . Może przesadzam ale pracuję w służbie zdrowia i takie mam zboczenie zawodowe. Pozdrawiam Ewa

• Autor: cuma Data: 2006-09-29 08:48:37

Dziękuję.

• Autor: tydrych Data: 2006-10-09 10:32:00

Wiesz, co do oliwy smakowej, to ja robie cos takiego, nie jest to przepis na zime, ale mozna go stosowac codziennie do wielu potraw.
    Jezeli masz normalna oliwe z oliwek i lubisz czosnek, to ja po prostu do buteleczki z oliwa (mozesz miec specjalna dekoracyjna, gdzie sobie przelejesz) wsadzam kilka obranych zabkow czosnku. zamykam butelke korkiem (bo akurat mam ja na korek) i odstawiam gdzies na tydzien w szafce.
    Po otwarciu butelki, jak tylko bedziesz potrzebowac, aromat jest przewspanialy- polecam do salatek i nie tylko!

Mozna to samo robic z bazylia, tymiankiem, chili, etc.

• Autor: emiloos Data: 2006-10-10 08:17:24

Robiłam kiedyś oliwę ze świeżym tymiankiem i mi się po ok 3 tygodniach zepsuła. Wydaje mi się, że taką oliwkę to tylko z dobrze wysuszonymi ziołami można robić. Zrobiłam taką oliwkę z oliwek z suszonym chilli do mięs i jest ok a jaki kolor.... Tak samo z suszonymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem do sałatek. Trzymam to w lodówce już od około roku w małych 200 ml buteleczkach po wódce i jak na razie wszystkie są ok a zapach..... cudo.....

• Autor: smakosia Data: 2006-10-10 10:16:44

Kiedyś Pascal Brodnicki proponował, że jeżeli ktoś chce mieć oliwę, czy olej o posmaku orzechów, to musi ten tłuszcz lekko podgrzać a nastepnie umieścić w nim obrane orzechy włoskie. Myślę, że to całkiem fajny pomysł. Ponoć uzyskuje się fantastyczny efekt.

• Autor: tydrych Data: 2006-10-10 11:23:57

Tak, ziola jak najbardziej suszone.
    Nie slyszalam, zeby trzeba bylo ta oliwe podgrzewac...zawsze robie normalnie, na zimna.
    Nie trzymam tego w lodowce, tylko w jakims zacienionym miejscu.
    jak daje czosnek, to juz po 2 dniach jak sie otwiera butelke, to czuc jest aromat.
    oczywiscie, ten czosnek, jak sie go potrzyma za dlugo, to zbrazowieje. dlatego polecam wlewac tego tyle, zeby nie bylo za duzo. a jak sie skonczy, to czosnek wyrzucic i zrobic na nowo.
    ja uzywam akurat bardzo duzo oliwy z oliwek, dlatego u mnie taka buteleczka idzie szybko.

• Autor: smakosia Data: 2006-10-10 11:28:46

Użytkownik tydrych napisał w wiadomości:
    > Tak, ziola jak najbardziej suszone.Nie slyszalam, zeby trzeba bylo ta oliwe
    > podgrzewac...zawsze robie normalnie, na zimna.

Podgrzewanie dotyczy tylko orzechów. Moja wypowiedź nie była sugestią, aby podgrzewać oliwę, gdy dodaje się do niej zioła. Chciałam tylko zaproponowac inny sposób aromatyzowania tłuszczy.

• Autor: tydrych Data: 2006-10-10 15:56:47

Aaa! No patrz, a ja zrozumialam, ze tu chodzi o oliwe
    widocznie zle przeczytalam

• Autor: smakosia Data: 2006-10-11 11:33:23

Kurcze, chyba źle to ujęłam. No to jeszcze raz :-). Dobrze zrozumiałaś jeśli chodzi o podgrzewanie oliwy. Pisząc, że "dotyczy to tylko orzechów" miałam na myśli, że tłuszcz podgrzewamy lekko wówczas, gdy chcemy zrobić oliwę czy olej o smaku orzechowym. Kiedy robimy ją z ziołami czy innymi dodatkami wówczas nie podgrzewa się oliwy. Pozdrawiam :-)

• Autor: emiloos Data: 2006-10-12 10:28:45

Spróbuj podgrzać oliwę ze sproszkowaną papryką - to dopiero odjazdowe połączenie. Papryka oddaje swoje barwniki i aromaty dopiero jak się ją podgrzeje do chyba 40 st. C więc taka podgrzana oliwka z paryką uzyskuje piękny czerwonawopomarańczowy kolor i super paprykowy zapach. Do mięsa i sałatek - ekstra.

• Autor: smakosia Data: 2006-10-12 10:41:41

No proszę jaki fajny pomysł! :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu