Zurawina do mięsa 1 kg żurawiny, 1 kg jabłek lub gruszek, ja robię z jablkami ( z antonówką) 0,5 kg cukru , 3/4 szkl wody. Zurawine przebrać, oplukać, zemlec przez masznkę do mięsa. Jabłka lub gruszki obrać, pokroic w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Cukier z woda zgotowac, na goracy syrop wlozyc gruszki lub jabłka i chwilę pogotować, dodać przekrecona żurawine i stale mieszając gotowac około 20-30 minut. Gorącą żurawine złożyć do wypzrzonych słoiczków. Odwrócić dnem do góry i przykryć do ostygnięcia. Zurawina gotowa do mięska. Pozdrawiam Mlena
co z niej zrobic, mam jabłka i gruszki.....
Zurawina do mięsa
1 kg żurawiny, 1 kg jabłek lub gruszek, ja robię z jablkami ( z antonówką) 0,5 kg cukru , 3/4 szkl wody. Zurawine przebrać, oplukać, zemlec przez masznkę do mięsa. Jabłka lub gruszki obrać, pokroic w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Cukier z woda zgotowac, na goracy syrop wlozyc gruszki lub jabłka i chwilę pogotować, dodać przekrecona żurawine i stale mieszając gotowac około 20-30 minut. Gorącą żurawine złożyć do wypzrzonych słoiczków. Odwrócić dnem do góry i przykryć do ostygnięcia. Zurawina gotowa do mięska. Pozdrawiam Mlena
Dzięki