Chciałabym podzielić sie z Wami ostatnio znalezioną dietą. Uważam, że jest świetna, ale chciałabym poznać również Wasze zdanie, Czy ktoś z Was zetknął sie z tą dieta, czy ktoś stosował.
Weight Watchers to nie tylko unikanie cięzkostrawnych rzeczy ale i przestrzeganie 6 głównych zasad: 1 - urozmaicone posiłki, 2 - dwa razy dziennie jesz produkty bogate w wapń, 3 - pięć porcji owoców i warzyw dziennie, 4 - stosujesz tłuszcz roslinny, 5 - możesz pozwolić sobie na alkohol i słodycze - tygodniowo do 14 punktów, 6 - pij od 1,5 do 2 l płynów dzienie.
Co sadziecie o czymś takim - można chyba nazwać to zdrowym odzywieniem a nie dietą, nie?
Zasady liczenia punktów - poniżej dam Ci przykład: Na podstawie wartości kalorycznej i zawartości tłuszczu obliczone są punkty każdego produktu: (kcal:60) + (tluszcz:9) = punkty Liczy się w 100g produktu, a potem odpowiednio mnoży przez ilość.
Na przykład: Jogurt naturalny Bakomy w 100g zawiera 66kcal i 3g tłuszczu, więc: (66:60) + (3:9) = 1,1 + 0,3 = 1,4 punkta w 100g Ponieważ kubeczek zawiera 150 g, to trzeba przeliczyć: 1,4 + 0,7 = 2,1 punktu. czyli 2 pkt.
I tyle, potem masz te punkty w głowie i nic nie liczysz, Weight Watchers mają także do pomcy - szczególnie na poczatku taki kalkulator - na którym mozesz sobie to liczyć...
Co do tych punktóów - ile możesz jeść to poniżej tabelka: do 70 kg - jesz 18 punktów; 71-80 kg - 20 punktów; 81- 90 kg - 22 punkty; 91- 100 kg - 24 punkty; powyżej 100 kg - 26 punktów dziennie.
Dieta jest w niemczech bardzo znana, ja osobiscie nie stosowalam niemam takiej potrzeby. Wiem ze to u nas sa spotkania i tez jest mozliwosc otrzymania przepisöw na obiady kolacje desery itd.Kolezanka odchudzala sie i efekt byl super, ale cöz problematyka u niej bylo to musiala zawszw gotowac dla siebie i dla rodziny czyli poczula ta diete w portfelu, a po drugie po niestosowaniu tej diety ukazal sie jojo-efekt. Wypruböj nieodradzam ona byla naprawde zadowolona.Powodzenia
Witam,
Chciałabym podzielić sie z Wami ostatnio znalezioną dietą. Uważam, że jest świetna, ale chciałabym poznać również Wasze zdanie, Czy ktoś z Was zetknął sie z tą dieta, czy ktoś stosował.
Ja znalazłam parę informacji oraz świtny artykuł:
http://www.mojegotowanie.kobieta.pl/mg2/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=92&news_id=1095&layout=1&forum_id=94&page=text
Weight Watchers to nie tylko unikanie cięzkostrawnych rzeczy ale i przestrzeganie 6 głównych zasad:
1 - urozmaicone posiłki,
2 - dwa razy dziennie jesz produkty bogate w wapń,
3 - pięć porcji owoców i warzyw dziennie,
4 - stosujesz tłuszcz roslinny,
5 - możesz pozwolić sobie na alkohol i słodycze - tygodniowo do 14 punktów,
6 - pij od 1,5 do 2 l płynów dzienie.
Co sadziecie o czymś takim - można chyba nazwać to zdrowym odzywieniem a nie dietą, nie?
ciekawe..a masz moze przelicznik ?? pozdrawiam
O tej diecie można dowiedzieć się na www.straznicywagi.com.pl.
Hej,
Coś mam i już podaje... :)
Zasady liczenia punktów - poniżej dam Ci przykład:
Na podstawie wartości kalorycznej i zawartości tłuszczu obliczone są punkty każdego produktu:
(kcal:60) + (tluszcz:9) = punkty
Liczy się w 100g produktu, a potem odpowiednio mnoży przez ilość.
Na przykład:
Jogurt naturalny Bakomy w 100g zawiera 66kcal i 3g tłuszczu, więc:
(66:60) + (3:9) = 1,1 + 0,3 = 1,4 punkta w 100g
Ponieważ kubeczek zawiera 150 g, to trzeba przeliczyć: 1,4 + 0,7 = 2,1 punktu. czyli 2 pkt.
I tyle, potem masz te punkty w głowie i nic nie liczysz, Weight Watchers mają także do pomcy - szczególnie na poczatku taki kalkulator - na którym mozesz sobie to liczyć...
Co do tych punktóów - ile możesz jeść to poniżej tabelka:
do 70 kg - jesz 18 punktów;
71-80 kg - 20 punktów;
81- 90 kg - 22 punkty;
91- 100 kg - 24 punkty;
powyżej 100 kg - 26 punktów dziennie.
Pozdrawiam i powodzenia
I jeszcze ich strona: www.weightwatchers.pl
Dieta jest w niemczech bardzo znana, ja osobiscie nie stosowalam niemam takiej potrzeby. Wiem ze to u nas sa spotkania i tez jest mozliwosc otrzymania przepisöw na obiady kolacje desery itd.Kolezanka odchudzala sie i efekt byl super, ale cöz problematyka u niej bylo to musiala zawszw gotowac dla siebie i dla rodziny czyli poczula ta diete w portfelu, a po drugie po niestosowaniu tej diety ukazal sie jojo-efekt. Wypruböj nieodradzam ona byla naprawde zadowolona.Powodzenia