Dostałam od cioci troszkę czerwonych ziemniaków na spróbowanie. Macie może pomysł co z nich można zrobić (oprócz ugotowania do obiadu oczywiście). Ciocia wspominała, że dobrze smakują w sałatkach więc może ktoś zna przepis na fajną ałatkę do której pasują czerwone ziemniaczki.
Cześć! Ja raz w życiu kupiłam i to przez pomyłkę czerwone ziemniaki i mnie nie przypadły do gustu, są suche (oczywiście po ugotowaniu) i miałam wrażenie że jem mąkę ziemniaczaną a nie ziemniaki, wolę zwykłe, nie wiem czy w sałatce się nie rozpadną, pozdrawiam.
Hej muszę Was zmartwić. Jest bardzo dużo odmian ziemniaków o czerwonej skórce. I to we wszystkich grupach użytkowych. Musisz ugotować jednego ziemniaka i sprawdzić jaki jest: czy się rozpada, czy jest wodnisty, jaki ma smak. Tam gdzie ja kupję ziemniaki czerwone są one najchętniej kupowane bo najlepsze. Niestety nie mogę wam podać nazwy odmiany ale za jakiś czas będzie ona na rynku.
są dosyć popularne w wielkiej brytani i usa - u nas mniej. tam robią z nich dużo rzeczy - min. na święto dziękczynienia. oto one: http://pl.wikipedia.org/wiki/Batat (jest zdjęcie) jeśli masz coś takiego - to wystarczy poszukać w przepisach kuchni amerykańskiej
Tylko należałoby uściślić. Widziałem w Polsce i bataty (słodkie ziemniaki) i ziemniaki czerwone - zwykłe kartofelki tylko z czerwoną skórką. Bataty są pyszne w każdej postaci natomiast te nasze czerwone nie smakowały mi ponieważ są jak na mój gust zbyt "krochmaliste" - mało białka, rozsypują się po ugotowaniu.
Dostałam od cioci troszkę czerwonych ziemniaków na spróbowanie. Macie może pomysł co z nich można zrobić (oprócz ugotowania do obiadu oczywiście). Ciocia wspominała, że dobrze smakują w sałatkach więc może ktoś zna przepis na fajną ałatkę do której pasują czerwone ziemniaczki.
Cześć! Ja raz w życiu kupiłam i to przez pomyłkę czerwone ziemniaki i mnie nie przypadły do gustu, są suche (oczywiście po ugotowaniu) i miałam wrażenie że jem mąkę ziemniaczaną a nie ziemniaki, wolę zwykłe, nie wiem czy w sałatce się nie rozpadną, pozdrawiam.
Hej muszę Was zmartwić. Jest bardzo dużo odmian ziemniaków o czerwonej skórce. I to we wszystkich grupach użytkowych. Musisz ugotować jednego ziemniaka i sprawdzić jaki jest: czy się rozpada, czy jest wodnisty, jaki ma smak. Tam gdzie ja kupję ziemniaki czerwone są one najchętniej kupowane bo najlepsze. Niestety nie mogę wam podać nazwy odmiany ale za jakiś czas będzie ona na rynku.
Chyba właśnie tak zrobię. Ugotuję jednego i zobaczymy czy to się do wogóle zjeść. Dzięki za podpowiedż.
A jak wyglądają czerwone ziemniaki? Mają czerwoną skórkę czy cały środek też? zastanawiam się czy widziałam takie
masz na myśli chyba słodkie ziemniaki - czyli bataty - najczęściej są zapiekane lub robi się z nich nawet ciasto
Nie mam pojęcia jak się nazywają. Są całe czerwone. Wyglądają trochę jak buraki.
są dosyć popularne w wielkiej brytani i usa - u nas mniej. tam robią z nich dużo rzeczy - min. na święto dziękczynienia.
oto one: http://pl.wikipedia.org/wiki/Batat (jest zdjęcie)
jeśli masz coś takiego - to wystarczy poszukać w przepisach kuchni amerykańskiej
Wielkie dzięki:))
Tylko należałoby uściślić. Widziałem w Polsce i bataty (słodkie ziemniaki) i ziemniaki czerwone - zwykłe kartofelki tylko z czerwoną skórką. Bataty są pyszne w każdej postaci natomiast te nasze czerwone nie smakowały mi ponieważ są jak na mój gust zbyt "krochmaliste" - mało białka, rozsypują się po ugotowaniu.
Chyba odmiana "Sokół", jeśli dobrze pamiętam.
Dokładnie. Ale nazwać je "czerwone" to chyba supermarketowa przesada.