Forum

Kuchenne porady

czerwone ziemniaki

  • Autor: ilka76 Data: 2006-09-28 14:07:39

    Dostałam od cioci troszkę czerwonych ziemniaków na spróbowanie. Macie może pomysł co z nich można zrobić (oprócz ugotowania do obiadu oczywiście). Ciocia wspominała, że dobrze smakują w sałatkach więc może ktoś zna przepis na fajną ałatkę do której pasują czerwone ziemniaczki.

  • Autor: basia19 Data: 2006-09-28 16:21:55

    Cześć! Ja raz w życiu kupiłam i to przez pomyłkę czerwone ziemniaki i mnie nie przypadły do gustu, są suche (oczywiście po ugotowaniu) i miałam wrażenie że jem mąkę ziemniaczaną a nie ziemniaki, wolę zwykłe, nie wiem czy w sałatce się nie rozpadną, pozdrawiam.

  • Autor: Asia Laskowska Data: 2006-09-28 17:05:14

    Hej muszę Was zmartwić. Jest bardzo dużo odmian ziemniaków o czerwonej skórce. I to we wszystkich grupach użytkowych. Musisz ugotować jednego ziemniaka i sprawdzić jaki jest: czy się rozpada, czy jest wodnisty, jaki ma smak. Tam gdzie ja kupję ziemniaki czerwone są one najchętniej kupowane bo najlepsze. Niestety nie mogę wam podać nazwy odmiany ale za jakiś czas będzie ona na rynku.

  • Autor: ilka76 Data: 2006-09-28 19:37:17

    Chyba właśnie tak zrobię. Ugotuję jednego i zobaczymy czy to się do wogóle zjeść. Dzięki za podpowiedż.

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-29 08:16:02

    A jak wyglądają czerwone ziemniaki? Mają czerwoną skórkę czy cały środek też? zastanawiam się czy widziałam takie

  • Autor: holly Data: 2006-09-29 12:02:56

    masz na myśli chyba słodkie ziemniaki - czyli bataty - najczęściej są zapiekane lub robi się z nich nawet ciasto

  • Autor: ilka76 Data: 2006-09-29 20:00:12

    Nie mam pojęcia jak się nazywają. Są całe czerwone. Wyglądają trochę jak buraki.

  • Autor: holly Data: 2006-09-30 00:28:59

    są dosyć popularne w wielkiej brytani i usa - u nas mniej. tam robią z nich dużo rzeczy - min. na święto dziękczynienia.
    oto one: http://pl.wikipedia.org/wiki/Batat (jest zdjęcie)
    jeśli masz coś takiego - to wystarczy poszukać w przepisach kuchni amerykańskiej

  • Autor: ilka76 Data: 2006-10-01 10:48:53

    Wielkie dzięki:))

  • Autor: Uretan Data: 2006-10-01 18:25:20

    Tylko należałoby uściślić. Widziałem w Polsce i bataty (słodkie ziemniaki) i ziemniaki czerwone - zwykłe kartofelki tylko z czerwoną skórką. Bataty są pyszne w każdej postaci natomiast te nasze czerwone nie smakowały mi ponieważ są jak na mój gust zbyt "krochmaliste" - mało białka, rozsypują się po ugotowaniu.

  • Autor: Janek Data: 2006-10-01 19:33:18

    Chyba odmiana "Sokół", jeśli dobrze pamiętam.

  • Autor: Uretan Data: 2006-10-02 16:29:01

    Dokładnie. Ale nazwać je "czerwone" to chyba supermarketowa przesada.

Przejdź do pełnej wersji serwisu