Forum

Rozmowy wolne i frywolne

matura

• Autor: Bada Data: 2006-10-02 18:14:18

czy ktos sie orietuje co trzeba zrobic.24 lata temu skonczylam technikum ,ale nie zdalam matury. coraz bardziej chodzi mi po glowie aby ja teraz zdac. co musialabym teraz zrobic czy tylko sam egzamin maturalny czy chodzic do szkoly,ale ja mam skonczone tech. oraz gdzie sie o to pytac.dzieki za rady.

• Autor: EWA007 Data: 2006-10-02 18:42:05

Wejdź na stronę MEN, tam znajdziesz na pewno kontakty do ekspertów z różnych dziedzin. A może spróbuj na stronie swojego wojewódzkiego kuratorium oświaty.

• Autor: Aleex Data: 2006-10-02 22:15:57

Witaj
    Skoro masz ukończone technikum, nie musisz chodzić do szkoły. Powinnaś zgłosić się do Kuratorium na swoim terenie i tam uzyskać adres szkoły, w której możesz zdawać egzamin maturalny. Czasami można go zdawać bezpośrednio w Kuratorium. Jest jednak pewien kłopot - zapewne wiesz, że od dwóch lat zupełnie zmieniła się formuła egzaminu maturalnego. Obecna podstawa programowa dla liceów i techników jest przeznaczona dla szkół na podbudowie gimnazjum. Ty zaś kończyłaś technikum na podbudowie 8-letniej szkoły podstawowej. Powinnaś więc zdawać starą maturę, ale taki egzamin już nie jest organizowany. Tak więc - brawo, że myślisz o uzupełnieniu wykształcenia. Pamiętaj jednak, aby jak najszybciej porozumieć się z Kuratorium i zapytać, czy możesz zdawać egzamin maturalny. Czas upływa szybko - 20 grudnia mija ostateczny termin składania deklaracji maturalnych dot. zdawanych przedmiotów. Pozdrawiam.

• Autor: Wróbelek Data: 2006-10-02 22:42:31

moja siostra w tym roku miała zdawaćstarąmaturę( olała to). Ale chodzi mi o to, że zorganizowali taką klasę dla osób które są w starym systemie uczone. To był taki ostatni rok szkoły i przygotowanie do matury starej.

Przejdź do pełnej wersji serwisu