witam , mam pytanie czy ma ktos moze przepis na kalafiora zaprawianego w słoiku?? tylko nie chodzi mi o takiego z octem ,tylko z solą żeby mozna było zrobić w zimie z niego pyszną sałatkę taka jak ze swieżego. pozdrawiam Madzia
Dodam swoją uwagę: blanszować nie potrzeba, no chyba że ktoś chce ulokować w słoiku jak najwięcej kalafiora. Po zblanszowaniu jest on bardziej elastyczny i łatwo go układać. Ja nigdy nie blanszuję. Bahus
witam , mam pytanie czy ma ktos moze przepis na kalafiora zaprawianego w słoiku?? tylko nie chodzi mi o takiego z octem ,tylko z solą żeby mozna było zrobić w zimie z niego pyszną sałatkę taka jak ze swieżego. pozdrawiam Madzia
nikt nie ma????
Makusiu. Podziel na różyczki, zblanszuj, ułóż w słoiczku, zalej posoloną wodą z odrobiną kwasku (coby był biały), zapasteryzuj. Jak każde warzywko.
dziekuje ale ile soli ? na litrowy słoik np.
Na to nie ma reguły, jak kto lubi. Ja stosuję płaską łyżkę soli na 1 litr wody
Bahus
Dodam swoją uwagę: blanszować nie potrzeba, no chyba że ktoś chce ulokować w słoiku jak najwięcej kalafiora. Po zblanszowaniu jest on bardziej elastyczny i łatwo go układać. Ja nigdy nie blanszuję.
Bahus
dziekuję slicznie