Forum

Gawędy o jedzeniu

Co robimy w prodizu?

  • Autor: Martusia1983 Data: 2006-10-04 15:56:47

    Hej czekam na propzycje co mozna upichcic w prodizu.Pozdrawiam

  • Autor: mati2 Data: 2006-10-04 16:25:01

    kiedyś nie miałam piekarnika to robiłam prawie wszystko mam przepisy na ciasta , to są troche inne proporcje . Jezeli chcesz to ci podam, bo nie wiem co cię interesuje.

  • Autor: gosik Data: 2006-10-04 16:29:34

    W prodiżu możemy upichcić pyszny obiadek, kiedy mamy trochę czasu, a nie bardzo mamy ochotę na robotę (ale mi się zrymowało). Robimy tak: obieramy ziemniaki - kroimy na ćwiartki, wrzucamy do prodiża, posypujemy czym lubimy tzn. sól, pieprz - standart, wegetka, papryka, czosnek, zioła wg uznania. Udka z kurczaka lub skrzydełka - co kto woli - przyprawiamy jak lubimy - przyprawy mieszamy z olejem i tym nacieramy mięso. Układamy na ziemniaczkach, posypujemy wiórkami margaryny i załączamy prodiż na jakąś godzinkę, albo dłużej, zależy ile mamy mięska. I teraz już czekamy na gotowe jedzonko!!! Polecam, naprawdę warto spróbować. Życzę smacznego!!!!

  • Autor: jola Data: 2006-10-04 16:35:53

    http://wielkiezarcie.com/przepis23.html

  • Autor: ANUTSCHKA Data: 2006-10-04 16:54:49

    Moja babcia piecze pyszne gołąbki w prodiżu. Są o niebo lepsze od tych z piekarnika.Taaakie mmmm... zapieczone. Pozdrawiam

  • Autor: eewag Data: 2006-10-18 08:31:14

    moja mama jeszcze do niedawna (jakieś 10 lat temu :D) wszystko piekła w prodiżu - ciasta, mięsa, potrawki, pysznego bugaja!... więc chyba można wszystko, chociaż ja nigdy nie używałam :)

  • Autor: Sweetya Data: 2006-10-18 09:47:55

    Bugaja???-a co to takiego?-możesz się podzielić tajemnicą;)))?

  • Autor: eewag Data: 2006-10-18 17:37:27

    bugaj to taka babka z tartych ziemniaków z wędzonką i cebulką - pychota :))) (na pewno to znacie, tylko jak znam życie - pod inną nazwą)

  • Autor: renataz36 Data: 2006-10-18 18:03:50

    Użytkownik eewag napisał w wiadomości:
    > bugaj to taka babka z tartych ziemniaków z wędzonką i cebulką - pychota
    > :))) (na pewno to znacie, tylko jak znam życie - pod inną nazwą)
     
    eewag a może wpisz przepis na Twoją babkę ziemniaczaną, jest tu ich kilka *nawet u mnie pod nazwą kućmok* ale może pieczesz lepszą?

  • Autor: ekkore Data: 2006-10-19 08:11:27

    u mnie kartoflak, a 50 kilometrów dalej już kugiel (kugel)

  • Autor: eewag Data: 2006-10-18 19:58:48

    Renatko moja babka (a raczej mojej mamy,bo to od niej się nauczyłam) jest taka sama, jak Twoja, tylko ja daję wszystko "na oko" :)) aha i nie bawię się w tarcie ziemniaków tylko je blenduję
    pozdrawiam

  • Autor: ekkore Data: 2006-10-19 08:15:08

    Ciasta wszelkie- do dzisiaj pamiętam smak bułek drożdżowych z wiśniami, twarogiem, pieczonych przez babcię i wyjmowanych jako taki "kwiatek". Do dziś jednak nie lubie kaszy gryczanej - która namiętnie była też pakowana do tych bułek.

    moja mama piekła kurczaka.

    i pamiętam naprawy tego ustrojstwa - jak mama rozkręcała pokrywę, wyciągała naszyjnik z koralików ceramicznych i wymieniała.

    Dla mnie jednak to już czarna magia - sam noigdy nie używałam

    Koleżanka ma prostokątny prodiż - taki do babek.

Przejdź do pełnej wersji serwisu