Jarzębina do mięsa i wędlin ==================== 1kg jarzębiny 1 kg cukru 6 jabłek (60 dag) 7 twardych gruszek (60 dag) 2 łyżki koniaku 1 opakowanie środka żelującego ( na 1kg owoców i 1/2 kg cukru) Jarzębinę umyć, osuszyć i włożyć w woreczku foliowym do zamrażalnika na 2 doby. W dużym garnku o grubym dnie wymieszać jarzębinę z cukrem i 1/4 szklanki wody. Podgrzewać na małym ogniu często mieszając do czasu, aż cukier się rozpuści. Jabłka i gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do gotującej się jarzębiny i gotować 3 minuty. Następnie wsypać środek żelujący i gotować 4 - 5 minut. Wlać koniak i wymieszać. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować 15 minut w temperaturze 80 stopni C.
Źródło przepisu - książka "Delicje. Wykwintne przetwory"
Witam!!!! Szukam przepisu na "jarzębinę do mięs". Może ktoś mnie poratuje To ma być coś co zastąpi żurawinę do mięsa albo serów! Z góry dziękuję
Jarzębina do mięsa i wędlin
====================
1kg jarzębiny
1 kg cukru
6 jabłek (60 dag)
7 twardych gruszek (60 dag)
2 łyżki koniaku
1 opakowanie środka żelującego ( na 1kg owoców i 1/2 kg cukru)
Jarzębinę umyć, osuszyć i włożyć w woreczku foliowym do zamrażalnika na 2 doby.
W dużym garnku o grubym dnie wymieszać jarzębinę z cukrem i 1/4 szklanki wody. Podgrzewać na małym ogniu często mieszając do czasu, aż cukier się rozpuści. Jabłka i gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do gotującej się jarzębiny i gotować 3 minuty. Następnie wsypać środek żelujący i gotować 4 - 5 minut. Wlać koniak i wymieszać. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować 15 minut w temperaturze 80 stopni C.
Źródło przepisu - książka "Delicje. Wykwintne przetwory"
Inny przepis:
http://www.serwiskulinarny.pl/Dokument.18+M5ca23fba172.0.html
Dzięki za szybką odpowiedź!!! Na pewno skorzystam!! Pozdrawiam