Forum

Gawędy o jedzeniu

Jarzębina

  • Autor: gosik Data: 2006-10-04 16:34:55

    Witam!!!! Szukam przepisu na "jarzębinę do mięs". Może ktoś mnie poratuje To ma być coś co zastąpi żurawinę do mięsa albo serów! Z góry dziękuję

  • Autor: Joanna-61 Data: 2006-10-04 17:35:53

    Jarzębina do mięsa i wędlin
    ====================
    1kg jarzębiny
    1 kg cukru
    6 jabłek (60 dag)
    7 twardych gruszek (60 dag)
    2 łyżki koniaku
    1 opakowanie środka żelującego ( na 1kg owoców i 1/2 kg cukru)
    Jarzębinę umyć, osuszyć i włożyć w woreczku foliowym do zamrażalnika na 2 doby.
    W dużym garnku o grubym dnie wymieszać jarzębinę z cukrem i 1/4 szklanki wody. Podgrzewać na małym ogniu często mieszając do czasu, aż cukier się rozpuści. Jabłka i gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do gotującej się jarzębiny i gotować 3 minuty. Następnie wsypać środek żelujący i gotować 4 - 5 minut. Wlać koniak i wymieszać. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować 15 minut w temperaturze 80 stopni C.

    Źródło przepisu - książka "Delicje. Wykwintne przetwory"

  • Autor: Joanna-61 Data: 2006-10-04 17:41:31

    Inny przepis:
    http://www.serwiskulinarny.pl/Dokument.18+M5ca23fba172.0.html

  • Autor: gosik Data: 2006-10-04 17:46:11

    Dzięki za szybką odpowiedź!!! Na pewno skorzystam!! Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu