Forum

Kuchenne porady

szarlotka z bezą???????

• Autor: pumka Data: 2006-10-04 22:58:32

Kochani poradźcie co zrobić żeby szarlotka była z bezą a nie z rozpaćkanym białkiem ?
    Jak zrobić ,żeby ta beza była taka "chrupiąca"?

• Autor: mamunia Data: 2006-10-05 11:21:13

Moim zdaniem jeśli beza ma być chrupiąca to trzeba ją upiec osobno i nałożyć na szarlotkę ,inaczej zawsze będzie miękka.
    Bezę piecze się, a właściwie suszy w ok.120C.A jeżeli dajemy pianę na szarlotkę to tylko trochę zapiekamy.
    Jeżeli chcielibyśmy całkowicie wysuszyć to całe ciasto byłoby też wyschnięte.

• Autor: madziorek Data: 2006-10-05 13:31:53

A moze powinnas bardzo dobrze ubic piane (tak na sztywno) wtedy na pewno nie bedziesz miala "ciapy".Pozdrawiam

• Autor: smakosia Data: 2006-10-05 14:32:27

Niestety nawet rewelacyjne ubicie piany nie pomaga. Miałam to samo. Piana była sztywna, gdy ją wykładałam a po wyjęciu ciasta z piecyka beza nie była chrupiąca. Oczywiście nie rozlewa się po cieście, ale była zwyczajnie miękka.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-10-05 14:40:45

trzeba pod koniec pieczenia wstawic ciasto na najnizsza kondygnacje i dopiec z piec minut gorna grzalka lub gornym grillem. Bedzie wtedy z wierzchu chrupiaca.

• Autor: frankafiranka Data: 2006-10-05 19:55:16

Swoją szarlotkę z bezą piekę już od bardzo dawna i próbowałam różnych sposobów pieczenia, aby beza była w całości chrupiąca, ale nic z tego... Chyba rzeczywiscie należałoby upiec ją osobno, bo inaczej zawsze wyjdzie chrupiąca tylko na wierzchu, a piankowa bliżej jabłek. Ale prawdę pisząc mi to wcale nie przeszkadza. Pianka bardzo mi smakuje i wszystkim amatorom tego ciasta też:)

• Autor: pumka Data: 2006-10-06 00:11:00

Po prostu niezawodna ekipa z Was kochani.
    Baaaardzo dziękuję za podpowiedzi.
    Pozdrawiam :+

Przejdź do pełnej wersji serwisu