Moim zdaniem jeśli beza ma być chrupiąca to trzeba ją upiec osobno i nałożyć na szarlotkę ,inaczej zawsze będzie miękka. Bezę piecze się, a właściwie suszy w ok.120C.A jeżeli dajemy pianę na szarlotkę to tylko trochę zapiekamy. Jeżeli chcielibyśmy całkowicie wysuszyć to całe ciasto byłoby też wyschnięte.
Niestety nawet rewelacyjne ubicie piany nie pomaga. Miałam to samo. Piana była sztywna, gdy ją wykładałam a po wyjęciu ciasta z piecyka beza nie była chrupiąca. Oczywiście nie rozlewa się po cieście, ale była zwyczajnie miękka.
trzeba pod koniec pieczenia wstawic ciasto na najnizsza kondygnacje i dopiec z piec minut gorna grzalka lub gornym grillem. Bedzie wtedy z wierzchu chrupiaca.
Swoją szarlotkę z bezą piekę już od bardzo dawna i próbowałam różnych sposobów pieczenia, aby beza była w całości chrupiąca, ale nic z tego... Chyba rzeczywiscie należałoby upiec ją osobno, bo inaczej zawsze wyjdzie chrupiąca tylko na wierzchu, a piankowa bliżej jabłek. Ale prawdę pisząc mi to wcale nie przeszkadza. Pianka bardzo mi smakuje i wszystkim amatorom tego ciasta też:)
Kochani poradźcie co zrobić żeby szarlotka była z bezą a nie z rozpaćkanym białkiem ?
Jak zrobić ,żeby ta beza była taka "chrupiąca"?
Moim zdaniem jeśli beza ma być chrupiąca to trzeba ją upiec osobno i nałożyć na szarlotkę ,inaczej zawsze będzie miękka.
Bezę piecze się, a właściwie suszy w ok.120C.A jeżeli dajemy pianę na szarlotkę to tylko trochę zapiekamy.
Jeżeli chcielibyśmy całkowicie wysuszyć to całe ciasto byłoby też wyschnięte.
A moze powinnas bardzo dobrze ubic piane (tak na sztywno) wtedy na pewno nie bedziesz miala "ciapy".Pozdrawiam
Niestety nawet rewelacyjne ubicie piany nie pomaga. Miałam to samo. Piana była sztywna, gdy ją wykładałam a po wyjęciu ciasta z piecyka beza nie była chrupiąca. Oczywiście nie rozlewa się po cieście, ale była zwyczajnie miękka.
trzeba pod koniec pieczenia wstawic ciasto na najnizsza kondygnacje i dopiec z piec minut gorna grzalka lub gornym grillem. Bedzie wtedy z wierzchu chrupiaca.
Po prostu niezawodna ekipa z Was kochani.
Baaaardzo dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam :+