Od dłuższego czasu szukam przepisu na faworki ,ale nie takie cieniutkie, tylko grubsze takie jak z kruchego ciasta.Gdzieś jadłam takie i bardzo mi smakowały ale przepisu nie wzięłam i teraz żałuję.Może ktoś zna taki przepis?
Ten przepis funkcjonuje w mojej rodzinie chyba od.....60 lat, to przepis mojej babci i ja z niego wciąż korzystam bo nigdzie nie jadłam lepszych faworków
1 kg mąki 1 cała śmietana 30 % 4 żółtka 0,5 literatki spirytusu 1 masło roślinne 0,5 op. cukru waniliowego 1/3 zapachu ( zawsze dodaję arakowy lub rumowy ) szczypta soli Zagniatasz ciasto i jeśli jest za gęste/za tłuste to dodajesz mleka i wrzątku
Aha zanim żółtka dodasz do Ciasta to trzeba je rozrobić z 5 łyżeczkami cukru
Od dłuższego czasu szukam przepisu na faworki ,ale nie takie cieniutkie, tylko grubsze takie jak z kruchego ciasta.Gdzieś jadłam takie i bardzo mi smakowały ale przepisu nie wzięłam i teraz żałuję.Może ktoś zna taki przepis?
Ten przepis funkcjonuje w mojej rodzinie chyba od.....60 lat, to przepis mojej babci i ja z niego wciąż korzystam bo nigdzie nie jadłam lepszych faworków
1 kg mąki
1 cała śmietana 30 %
4 żółtka
0,5 literatki spirytusu
1 masło roślinne
0,5 op. cukru waniliowego
1/3 zapachu ( zawsze dodaję arakowy lub rumowy )
szczypta soli
Zagniatasz ciasto i jeśli jest za gęste/za tłuste to dodajesz mleka i wrzątku
Aha zanim żółtka dodasz do Ciasta to trzeba je rozrobić z 5 łyżeczkami cukru
Smacznego
Dziękuję za przepis na pewno wypróbuję!!!