Forum

Rozmowy wolne i frywolne

"Zboczenia kulinarne"

  • Autor: kasiag-01 Data: 2006-10-05 09:30:28

    Na początku chciałabym powiedzieć Wam, moi kochani że jestem z Wami dopiero tydzień, ale jakże intensywnie i jest mi z WAMI cudownie!!!!!!!

    Wczoraj zrobiłam pyszną zupkę z przepisu eNki, byla taka jak w przeczkolu (chodziłam do niego 20 lat temu) a jesli tak mówię to komplementu większego już nie mam, mam mnustwo smaków które zawsze chce uzyskać, takich dobrych delikatnych, czy wy też tak macie???
    Że jedliście kiedyś dobrą zupkę u cioci, i zawsze probujecie uzyskać ten smak ale jakoś nie wychodzi, no a jesli wyjdzie jest poprostu CUDOWNIE!!!!!!
    Moimi odniesieniami - ideałami zawsze są kuchnia w przedszkolu i mojej niezyjącej babuni.

    Co do zboczeń kulinarnych, chciałam Was zapytać czy takie owe macie? jakies dziwne przyzwyczajenia???
    Ja naprzykład zawsze jak robię moje spaghetti gotuje sobie do tego jajko na twardo, ale tylko do tego domowego. Bo ........ w przedszkolu robili nam chyba makaron z czystym sosem pomidorowym, a jajko było formą zastapienia mięsa w tym daniu(lubię to połączenie sosu pomidorowego z jajkiem) a ja mimo ze moje spaghetti napchane jest mielonym jajko muszę mieć
    Mój tata rosół jadł zawsze z ziemniakami, wuja rosół zagryzał chlebem z dzemem bo tak mu smakowało.
    A wy????
    Macie lub znacie kogoś kto ma takie dziwactwa kulinarne????
    Pozdrawiam!!!

  • Autor: kasiag-01 Data: 2006-10-05 09:33:49

    W przedszkolu oczywiście, wkradł się mały błędzik

  • Autor: Janek Data: 2006-10-05 11:19:45

    Wcale nie zboczenia. Rosół wołowy z ziemniakami pycha i duuuuuuuużo zieleniny z drobno posiekanym czosnkiem naciowym.
    Ktoś , kiedyś, poczęstował mnie czerwonym barszczem czystym, na słodko(!) z makaronem ...niestety, podziękowałem (rzekomo kuchnia kujawska).
    Co do makaronu z jajkiem ...daaawno temu pamiętam obiady w szkole i taki makaron z sosem i jajkiem serwowano dość często.
    Ja czasem robię barszcz czysty z fasolą "Dużym Jasiem"(nomen-omen).

    Ja...

  • Autor: bahus Data: 2006-10-05 12:56:08

    Ta fasola nazywa się "piękny Jaś" czy w tym wypadku też "nomen omen" ?
    Bahus

  • Autor: EWA007 Data: 2006-10-05 22:23:53

    Też lubię rosół z kartoflami! I duuuuzo pieprzu!

  • Autor: Kwiryna Data: 2006-10-09 14:15:23

    Czerwony barszcz musi byc słodki-tylko taki jadam.

  • Autor: zabki Data: 2006-10-29 09:43:51

    Jaśko żałuj, że nie jadłeś tego barszczu ! Jadłam gdzieś na wschodzie i był pyszny ! A do barszczu "zwykłego" dodaję surowe, zbełtane żółtko - tak lubię najbardziej !

  • Autor: Janek Data: 2006-10-29 20:02:58

    Ja tak, z żółtkiem rozbełtanym, lubię bulion w kubku i troszkę pieprzu. Ale barszcz na słodko ...nie przekonam się. Próbowałem  i ni "cholery"  mi nie podchodzi. Z fasolą ....owszem, mo.że jutro zbiore z działki i ...może, może..
    Ja...

  • Autor: marinik Data: 2006-10-05 11:30:11

    Gdzieś już kiedyś był podobny wątek, ale znikł w gąszczu WZ.
    Przypoomnę zatem moje dziwadełka:
    - u moich teściów obowiazkowo w rosole musi być i makaron i wlasnie wspomniany przez Janka DUŻY JAŚ,
    - do talerza z krupnikiem warto wrzucić łyżkę stołową poszatkowanej surowej kapusty kiszonej
    - a moim odkryciem jest dziwadełko ineczki - skropiona magii swieża bułka pszenna, posmarowana masłem, a na to - surowe pieczarki.

  • Autor: kasiag-01 Data: 2006-10-05 11:46:13

    A wlaśnie co do tej kapusty, u mnie w domu grochowkę i krupnik je się z gotowaną okraszoną smalcem kapustą kiszoną. Czyli tak ową kladziemy na talerz i zalewamy zupą.
    I jeszcze przypomniała mi się mój wujcio, ktory na szare kluchy lał maggi do smaku, sprobowałam i pychotka, jeśli mam je na obiad to bez maggi nie przejdzie.

  • Autor: smakosia Data: 2006-10-05 12:16:51

    Moje ulubione "dziwadełko", to kromka chleba Staropolskiego, maczana w oleju z pestek z dyni. Ech... :-)

  • Autor: zabki Data: 2006-10-29 09:49:45

    W Tailandii podawali - przed konkretami - coś jak bagietkowe kromki, a do tego w miseczce oliwa z oliwek z dodatkiem ostrego sosu sojowego i dwoma/trzema kropelkami cytryny lub octu - pyyycha ! Teraz sama sobie robię czasem.

  • Autor: smakosia Data: 2006-10-29 10:47:35

    O! Muszę sprawdzić jak to smakuje :-)

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-10-05 12:47:30

    Swiezy chleb posmarowany kwasna smietana i posolony mniam, wynalazeek meza - gulasz drobiowy z bananami niebo w gebie. Kartofle gotowanw w lupince, obrane i jeszcze gorace posmarowane pasztetowka. Mniam, mniam--- kartofle z gzikiem...

  • Autor: aga9999 Data: 2006-10-05 12:55:17

    ja tez lubie taki chleb ze smietana, tyle ze nie z sola a z cukrem. Pychotka! Smietana koniecznie bardzo gesta i tak na grubosc palca :D

  • Autor: madziorek Data: 2006-10-05 13:20:42

    Niektorzy twierdza ze by nie zjedli (np.moja mama) a ja wlasnie uwielbiam placki ziemniaczane ze smietana i cukrem mniam mniam.Jak bylam mala to babcia robila mi pomidory z cukrem -pamietam,ze zajadalam sie nimi.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-10-05 14:28:31

    o madziorku to mi dziecinstwo przypomnialas, dziekuje. To jest pyszne!

  • Autor: Elek Data: 2006-10-05 15:04:16

    A u mnie w domku placki ziemniaczane jemy z twarożkiem rozrobionym śmietaną - ale na słono !!

  • Autor: miauka Data: 2006-10-06 11:10:46

    a nieprawda bo ja słodzę ;P   :)  

  • Autor: olszoowa Data: 2006-10-08 12:22:10

    hi,hi,hi moja mama też by nie zjadła, a takie popularne na Pomorzu ;)

    A na Kujawach mizeria z cukrem

  • Autor: zabki Data: 2006-10-29 09:53:00

    w Poznaniu też !

  • Autor: zabki Data: 2006-10-29 09:51:54

    Pomidory posypane cukrem jada się w Holandii ! Mój małżonek tak jada !

  • Autor: till Data: 2006-10-29 18:53:51

    Moja Babunia długo traktowała pomidora jako owoc . Uważała , że jest słodki . A jak był za mało ... no to trzeba posłodzić ;))))) I słodziła , bynajmniej nie w Holandii .

  • Autor: cuma Data: 2006-10-05 15:42:37

    Z dzieciństwa zostało mi jedzenie oddzielnie: naleśników (prosto z patelni) i twarożku - nigdy nie mogłam się doczekać połączenia. Teraz inaczej mi nie smakują.Ech, naleśniki Mojej Mamy najlepsze na świecie. Poza tym lubię wszystkie ciasta w stanie surowym, a szczególnie kruche, zawsze troche podżeram - podobno to niezdrowe, ale mnie tam nigdy nic nie było.

  • Autor: olszoowa Data: 2006-10-08 12:23:56

    Użytkownik cuma napisał w wiadomości:
    lubię
    > wszystkie ciasta w stanie surowym, a szczególnie kruche, zawsze troche
    > podżeram - podobno to niezdrowe, ale mnie tam nigdy nic nie było.


    a drożdżowe? Mniam :)

  • Autor: emiloos Data: 2006-10-09 09:56:58

    Oooo ciasto na posypkę na surowo - mniami :P

  • Autor: AniaW Data: 2006-10-05 22:43:53

    Kurcze tak czytam i czytam i czuje sie poszkodowana ja nie mam takich dziwnych przyzwyczajeń.

  • Autor: Elek Data: 2006-10-05 23:58:41

    Oj napewno masz , tylko dla Ciebie jest to tak oczywiste ,że nie wiesz,że to jest właśnie TO ""dziwne przyzwyczajenie ""

  • Autor: magoo Data: 2006-10-06 07:00:32

    Nie wiem czy mozna to nazwać zboczeniem, ale jakoś nikt inny w domu tak nie jada placków ziemniaczanych więc może coś w tym jest...

    Do ciasta dodajemy cebulkę po usmażeniu smarujemy ketchupem i do tego obowiązkowo smażony boczuś pyszności

  • Autor: kasiag-01 Data: 2006-10-06 08:48:55

    Wiecie co, zapomnałam Wam napisać o mojej zupie pomidorowej:) ktora pamietam z dzieciństwa autorstwa mojej babci, ktora zawsze wsypuwała mi do niej cukier i śmietankę, i tak mi zostało do dziś.
    Jęśli ( a jest to rzadko) robie sobię pomidorową z paczki z makaronem(amino) to tez dodaje cukier i smietanke.

    Czy Wy tez jedliście chkeb z cukrem?

  • Autor: Elek Data: 2006-10-06 08:53:31

    ......... chleb zmoczony wodą i posypany cukrem ... mniam mniam ....... kieeeeedy to było hihihi

  • Autor: miauka Data: 2006-10-06 11:11:48

    a ziemniaczki ze śmietanką, cebulką, pieprzem i octem....też mniam mniam

  • Autor: sylwia123 Data: 2006-10-08 10:59:29

    A co wy na to moja znajoma na chlebek daje twarożek a na niego smaruje dżem.

  • Autor: Elek Data: 2006-10-08 11:51:51

    A i ja tak już jadłam .
    Pierwszy raz z takim zestawem spotkałam się na Litwie , no i mi zasmakowało.
    Można też dżem zastąpić miodem .

  • Autor: woila Data: 2006-10-08 14:37:28

    ja tak jem często na śniadanie, tj chlebek, biały serek, twaróg z miodem lub dżemem... najlepsze kanapki na świecie! A z Litwy "przyszły" kanapki z serem żółtym i z dżemem..też próbowałam i całkiem dobre.

Przejdź do pełnej wersji serwisu