Forum

Kuchenne porady

co to za przyprawa??

• Autor: luizzka Data: 2006-10-05 13:37:49

proszę o radę, znajomi przywieżli to z Bługari i zupełnie nie wiem do czego sie to używa, oprócz czerwonego pieprzu kurkumy i czubrycy nic nie rozszyfrowałam.Proszę o pomoc bo szkoda zeby sie zmarnowało no nie??

• Autor: madziorek Data: 2006-10-05 13:48:14

pewnie mieszanka przypraw ale musisz napisac wiecej to sprobujemy rozszyfrowac>

• Autor: Glumanda Data: 2006-10-05 13:56:37

Jesli masz troche cierpliwosci, ja mam kolezanke w Bulgarii przesle jej to zdjecie i zapytam konkretnie , do czego jest taka przyprawa.
    Z tego co ja wiem to uzywa sie tej mieszanki ziol z sola do przyprawiania pomidorow, salatek itp.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-10-05 14:33:33

hmm---tak Glumandziu ona ma jeszcze koriander, karkume , majeranek i sol - to sol ziolowa do miesa!

• Autor: maria Data: 2006-10-05 16:04:09

Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości:
    > hmm---tak Glumandziu ona ma jeszcze koriander, karkume , majeranek i sol - to
    > sol ziolowa do miesa!

tak to prawda , jest to sól przyprawowa do mięsa . zawiera jeszcze kolendrę , kurkumę

• Autor: marinik Data: 2006-10-05 17:17:36

Widzę w składzie jeszcze czubricę, ale nie mam pojęcia co to jest sminduch. No i - są tam inne przyprawy - niewymienione z nazwy.

• Autor: Glumanda Data: 2006-10-05 18:33:15

Sminduch, to jest kozieradka - po niemiecku Bockshornklee. ;)
    Typowe przyprawy do bulgarskich kebapczetow i kyftetow.

• Autor: luizzka Data: 2006-10-06 14:28:09

co to kebapczety i kyftety? czy to jakies tamtejsze zapiekanki bo na słoiczku jest jeszcze rysunek marnej jakości ale przestawia jakby hotdoga czy zapiekankę

• Autor: Glumanda Data: 2006-10-06 18:08:36

Kebapczeta, to bulgarska nazwa podluznych mielonych kotlecikow. Kyfteta sa okragle.
    Kebapczeta robiono z miesa mieszanego z dodatkiem jajka, cebuli i tej wlasnie przyprawy, Potem byly grilowane.
    Kyfteta sa tylko z wolowiny, ktora mieli sie w maszynce do miesa wraz z kostkami lodu, ktore powoduja
    polaczenie sie miesa i do nich nie daje sie jajka. Dodaje sie zielona pietruszke. Formuje okragle kotleciki.
    Oprocz twojej mieszanki, szczegolny smak nadaje miesu kimion, czyli cumin, kreuzkümmel, nadaje
    on taki szczegolny smak potrawom miesnym, typowy dla krajow poludniowych.
    Wiesz ja jednak, napisze do tej kolezanki po naprawde fachowa odpowiedz.
    Ja wiem troszke, tyle co pamietam z pobytu w Bulgarii.

• Autor: ulala Data: 2006-10-05 20:40:43

Czy koriander to kolendra?

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-10-06 10:38:02

Kochana ulalo tak Koriander to inaczej kolendra siewna. Pozdrawiam serdecznie!

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-10-06 10:41:24

Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości:
    > hmm---tak Glumandziu ona ma jeszcze koriander, karkume , majeranek i sol - to
    > sol ziolowa do miesa!

dla poprawki: koriander (niem.) to kolendra siewna(pol.). Hihi wczoraj zapomnialam (choc mialam na koncu jezyka) polskiej nazwy..

• Autor: luizzka Data: 2006-10-06 14:31:08

dziękuję wszystkim za odzew a moze jeszcze wiecie czy to nadaje sie do każdego rodzaju mięsa czy jakiegoś szczególnie??

Przejdź do pełnej wersji serwisu