Ja dolewam troszkę wody przykrywam garnek i podgrzewam. Można też wrzucić do gorącej , osolonej wody zagotować i docedzić, można dodać tłuszczu i odgrzewać, gaz powinien być "mały"
Sa na to sposoby : aby odgrzać ryż należy go umieścić nad garnkiem z gotującą wodą i pozostawić przykryty na 5-8 minut. Można też odgrzać ryż na patelni, dodając odrobinę masła. Pozdrawiam
Jeżeli posiadasz kuchenkę mikrofalową to polecam. Ryż świetnie się podgrzewa właśnie w mikrofalówce. A jeżeli nie posiadasz kuchenki to spróbój wyłożyć ryż na sitko i ustwić na garnku, w którym delikatnie gotuje się woda. Sitko należy przykryć a ryż co pewien czas zamieszać. No i kolejny sposób: wsypać do garnka z gorącą wodą na kilka minut i następnie odcedzić.
albo po prostu na parze: na sitku nad garnkiem z gotujaca sie woda. Nie rozmieka wtedy tak jak odgrzewany prosto w wodzie. Albo...dodaj do zupy wymysl cos z ryzem jak golabki czy kotlety miesno ryzowe.
Witajcie!Ugotowałam wczoraj za dużo ryżu czy da się go jakoś odgrzać ?
Ja dolewam troszkę wody przykrywam garnek i podgrzewam.
Można też wrzucić do gorącej , osolonej wody zagotować i docedzić, można dodać tłuszczu i odgrzewać, gaz powinien być "mały"
Sa na to sposoby : aby odgrzać ryż należy go umieścić nad garnkiem z gotującą wodą i pozostawić przykryty na 5-8 minut. Można też odgrzać ryż na patelni, dodając odrobinę masła.
Pozdrawiam
Zrodlo informacji: www.abcgospodyni.pl
Jeżeli posiadasz kuchenkę mikrofalową to polecam. Ryż świetnie się podgrzewa właśnie w mikrofalówce. A jeżeli nie posiadasz kuchenki to spróbój wyłożyć ryż na sitko i ustwić na garnku, w którym delikatnie gotuje się woda. Sitko należy przykryć a ryż co pewien czas zamieszać. No i kolejny sposób: wsypać do garnka z gorącą wodą na kilka minut i następnie odcedzić.
albo po prostu na parze: na sitku nad garnkiem z gotujaca sie woda. Nie rozmieka wtedy tak jak odgrzewany prosto w wodzie. Albo...dodaj do zupy wymysl cos z ryzem jak golabki czy kotlety miesno ryzowe.
Chciałem coś dodać ale temat został całkowicie wyczerpany.
Bahus
PS
Ja resztki ryżu odsmażam na maśle z dodatkiem przyprawy maggi.
wlasnie chcialam to napisac!!ja tez tak robie
-mniam mniam
Bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
mUsze kiedys sprubowac z maggi.J jak mi zostanie ryz odgrzewam na patelni dodaje maslo troche cukru i cynamon.Moja corka uwielbia taki ryz.Pozdrawiam